Σάββατο, Ιανουάριος 19, 2019

Δύο άλλα ψηφιδωτά του Αχελώου εκτός από την κεντρική Πλατεία

aheloos
Το ψηφιδωτό της Πλατείας Δημοκρατίας

Το σύμβολο της πόλης του Αγρινίου είναι η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο. Εκτός από την μεταλλική πλάκα του Δημαρχείου, κοσμεί ως ψηφιδωτό την κεντρική Πλατεία. Η τεχνοτροπία του ψηφιδωτού έχει ρίζες από τη Ρωμαϊκή εποχή. Το agrinionews παραθέτει άλλες δύο ενδεικτικές περιπτώσεις όπου ο Αχελώος αναπαρίσταται ως ψηφιδωτό:
Α. Ο Αχελώος στο Ζεύγμα Καππαδοκίας.

Tὸ Ζεύγμα ήταν αρχαία ελληνιστική πόλη στὴ σημερινή νότιο ανατολική Τουρκία. Τὸ 80% τού αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται απ’ο τὸ 2000 βυθισμένο στὴ τεχνητή  λίμνη πού σχηματίστηκε από τὸ φράγμα Μπίρετσὶκ. Η περιοχή ανήκε στο βασίλειο των Σελευκιδών και για ένα διάστημα στο βασίλειο της Κομμαγηνής.Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, ο στρατηγός Σέλευκος Α! ο Νικάτωρ (358 π.Χ. ή 353 π.Χ. – 281 π.Χ.), ένας από τους διαδόχους του Αλέξανδρου του Μέγα και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, ίδρυσε την πόλη Σελεύκεια στις όχθες του Ευφράτη ποταμού.

Σήμερα όσα ευρήματα διέσωσαν οι αρχαιολόγοι, κοσμούν το μεγαλύτερο μουσείο μωσαϊκών στον κόσμο, το «Zevgma Mosaic Museum», στην πόλη Γκαζιαντέπ. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αριστουργήματα σε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, με θέματα αναπαραστάσεις από τα Ομηρικά έπη και σκηνές της Ελληνικής μυθολογίας, όπως ο γάμος Διονύσου και Αριάδνης, η αρπαγή της Ευρώπης, οι Μούσες, η γέννηση της Αφροδίτης, η ιστορία της Αντιόπης και του Σάτυρου, η νύμφη Γαλάτεια, οι Ωκεανός και Τήθυς, οι Παρσιφάη, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη.

Περιλαμβάνονται επίσης θέματα με εικόνες από τη φύση, αλλα και περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα. Επιπλέον βρέθηκαν νομίσματα με πορτρέτα 12 διαφορετικών Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κεραμικές σφραγίδες απο τη λειτουργία διοδίων, αγάλματα, προσωπογραφίες και εκατοντάδες άλλα ευρήματα.

Από τα πλέον σημαντικά θεωρείται το ψηφιδωτό του Διονύσου, που ήρθε στο φως το 1992. Ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό από έπαυλη της ρωμαϊκής περιόδου (τέλος του 2ου αιώνα μ.Χ.), με διαστάσεις 3,25 x 1,45 μέτρα, το οποίο αναπαριστά την γιορτή των γάμων του Διονύσου και της Αριάδνης. Από την έπαυλη ανακτήθηκαν συνολικά 1.000 τ.μ. τοιχογραφιών και ψηφιδωτών μωσαϊκών. Ένα από αυτά ήταν η αναπαράσταση του Αχελώου:

 

Ζεύγμα Καππαδοκίας– Αχελώος, λεπτομέρεια από ψηφιδωτό
Ζεύγμα Καππαδοκίας– Αχελώος, λεπτομέρεια από ψηφιδωτό

zevgmaaheloos

Άλλο ένα ψηφιδωτό του Αχελώου λιγότερης αρχαιολογικής αξίας ανακαλύφθηκε στην πόλη Salzburg της Αυστρίας. Xρονολογείται τον τρίτο αιώνα μ.Χ. στα αυτοκρατορικά χρόνια της Ρωμαϊκής περίοδου. Στην περίπτωση αυτή ο Αχελώος αναπαρίσταται ανάμεσα από γεωμετρικά σχήματα όχι ως φίδι αλλά ως ανθρώπινη μορφή η οποία αυτή τη φορά το φίδι το έχει στο λαιμό του φαίνοντας το να το ελέγχει:

Panel of the Acheloos Mosaic, discovery location: Salzburg, Mozartplatz, Roman Imperial Period, beginning of the 3th century a.C., marble and limeston
Το ψηφιδωτό του Αχελώου στο Salzburg.

Με πληροφορίες για τον Αχελώο του Ζεύγμα από karamanlidika.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.