Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Aδιαφορεί η Πρυτανεία για την τύχη των 178 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν για τo Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο

Aδιαφορεί η Πρυτανεία για την τύχη των 178 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν για τo Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο

geg-panepistimio-katalipsi1Πλήρης αδιαφορία της Πρυτανείας της Πάτρας διαφαίνεται αναφορικά  με την αξιοποίηση της παραχωρηθείσας έκτασης των 178 στρεμμάτων για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης στο Αγρίνιο. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας που έκανε γνωστό πως η   Πρύτανης  απάντησε, ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση της Συγκλήτου του 2015 όταν και σε  έκτακτη συνεδρίασή της κατέληξε  ότι αδυνατεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της παραχώρησης για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, υπό τις τότε οικονομικές συνθήκες. Σε εκέινη τη συνεδρίαση άλλωστε η Σύγκλητος  αποφάσισε και τη μεταφορά των τμημάτων του Αγρινίου στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών.
«Συνεπώς, χωρίς να  απαντά ευθέως, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι ουδεμία ενέργεια έγινε για την παράταση της παραχώρησης και για την ολοκλήρωση της εκκρεμότητας του τοπικού ρυμοτομικού», συμπεραίνει το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του το ΤΕΕ αναφέρει τα εξής:

Το Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από τη  σύστασή του συμμετείχε ενεργά στην υποστήριξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, πιστεύοντας ακράδαντα  ότι η ύπαρξη Πανεπιστημιακής Κοινότητας στο Αγρίνιο συμβάλλει αποτελεσματικά στον πολιτισμό, στην παιδεία και στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Εξαιτίας της τεχνικής φύσεως του Επιμελητηρίου, συνέβαλλε από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια αξιοποίησης της παραχωρηθείσας έκτασης των 178 στρεμμάτων για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, μέσω της σύνταξης και προώθησης του φακέλου του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου.
Οι σχετικές ενέργειές του ΤΕΕ ξεκίνησαν πριν από το 2012, όταν ακόμη υπήρχε το καταργηθέν πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, αλλά δυστυχώς, όπως υπογραμμίζει μέχρι σήμερα δεν έχουν ευοδωθεί, εξαιτίας της άρνησης ή της αδιαφορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο πέρασε η λειτουργία των τμημάτων του Αγρινίου, να αξιοποιήσει την εν λόγω έκταση.
Διαβλέποντας εγκαίρως την στάση αυτή του Πανεπιστημίου, από το ΤΕΕ συστάθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας το 2015 και προειδοποιήθηκε η Διοίκησή του για τον κίνδυνο απώλειας αυτού του περιουσιακού στοιχείου  με έγγραφό  στις 17/4/2015, στο οποίο  απάντησε η   Πρύτανης στις 1/7/2015 αναφέροντας, ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, με την 61/18-06-2015 έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε  ότι αδυνατεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της παραχώρησης για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, υπό τις τότε οικονομικές συνθήκες.
Στις 16/6/2017 και αφού παρήλθε η ημερομηνία λήξης της παραχώρησης (27/3/2017) απεστάλη από το ΤΕΕ εκ νέου επιστολή στην  Πρύτανη, με την οποία της ζητήθηκε να μας ενημερώσει, εάν έκανε ενέργειες για την παράταση της παραχώρησης και εάν προώθησε το φάκελο για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού.
Στις 26/6/2017 η   Πρύτανης  απάντησε, ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση της Συγκλήτου του 2015. Συνεπώς, χωρίς να  απαντά ευθέως, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι ουδεμία ενέργεια έγινε για την παράταση της παραχώρησης και για την ολοκλήρωση της εκκρεμότητας του τοπικού ρυμοτομικού.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό,  ότι κατά την 61/18-6-2015  συνεδρίαση της Συγκλήτου,  που επικαλείται η  Πρύτανης, αποφασίστηκε η μεταφορά των τμημάτων του Αγρινίου στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών.
Με βάση τα ανωτέρω, τίθενται, από το ΤΕΕ Αιτωοακαρνανίας τα εξής εύλογα ερωτήματα:
α) Μπορεί η Διοίκηση του Πανεπιστημίου, να απεμπολεί το δικαίωμα του Πανεπιστημίου σε ένα περιουσιακό στοιχείο;
β) Ζήτησε ποτέ την βοήθεια ή τις προτάσεις των τοπικών φορέων για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη;
γ) Μήπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας του φακέλου έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού που δεν έγινε και περιλαμβάνει Περιβαλλοντική Μελέτη, Τοπογραφική Μελέτη , Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και Κτιριολογική Μελέτη , που μάλιστα δόθηκαν στην ουσία δωρεάν στο Πανεπιστήμιο, αποτελεί το πρώτο βήμα των προϋποθέσεων της παραχώρησης;
Το ΤΕΕ Αιτ/νιας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη σχετική αλληλογραφία και καλεί όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. PANE-6

  Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΩΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ?

 2. Μοντεχρηστος

  ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ 178 ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΑΝΕΜΟΥΣ.

 3. BASKOS FILELEFTEROS

  Μοντεχρηστο βρίσε τη μάνα τους καλύτερα αλλά μη μιλάς για ιδιώτες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στο Αγρίνιο που είναι όλοι μαζί στο δημόσιο, «τσιγάρο πρέφα και καφέ, βρε δε βαριέ, βρε δε βαριέσαι αδερφέ»

 4. σφηκοφωλια

  καποια στιγμη θα φυγουν οι αριστεροιμ οτι και να κανουν η Μπανανια εε συγνωμη η Ελλαδα ηθελα να πω θα προχωρησει εστω και με το ζορι, η δημιουργια Ιδιωτικων Πανεπιστημιων ειναι μονοδρομος>ο Κρατισμος θα πεθανει με κροτο.

 5. ΒΜ

  Τώρα κάνει παρέμβαση το ΤΕΕ για να μη φύγουν οι σχολές !!!Που είναι η επίσημη εισήγηση του προς την πρυτανεία για το θέμα της μετονομασίας του ΔΠΦΠ, σε μηχανικών περιβάλλοντος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.