Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Αδικείται στην κατανομή προσωπικού η Πυροσβεστική στην Αιτωλοακαρνανία-Τι προτείνουν οι Πυροσβέστες

Αδικείται στην κατανομή προσωπικού η Πυροσβεστική στην Αιτωλοακαρνανία-Τι προτείνουν οι Πυροσβέστες

Υπόμνημα στο οποίο αποτυπώνεται η ισχύουσα κατάσταση που επικρατεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κοινοποίησε στον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Στέφανο Κολοκούρη η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Κατέθεσε εξάλλου η Ένωση τις προτάσεις για όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα ζητώντας ενέργειες για την διευθέτηση και άμεση επίλυσή τους.

Το Υπόμνημα κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

Με το Υπόμνημα τους οι εκπρόσωποι των Πυροσβεστών καταθέτουν στοιχεία από τα οποία αναδεικνύεται η ανάγκη η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να προχωρήσει άμεσα σε μια νέα επικαιροποιημένη – αναβαθμισμένη κατανομή δύναμης στην Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.ΠΥ.Ν) Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, αυξάνοντας την δύναμη .

Σύμφωνα με τα στοιχεία η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας με τους 170 συνολικά Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους κατατάσσεται στην 17η θέση στην κατανομή μεταξύ όλων των ΔΙ.Π.Υ.Ν. της Ελλάδας για το έτος 2020.

Γίνεται λόγος για μεγάλη αναντιστοιχία και κατάφορη αδικία στην κατανομή μόνιμου προσωπικού από την συνολική υπηρετούσα δύναμη έτους 2020 του Πυροσβεστικού Σώματος για την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας τόσο ως προς το πλήθος των συμβάντων όσο και ως προς την έκταση και τον πληθυσμό.

Χωροταξικά η ΔΙ.Π.Υ.Ν Αιτωλ/νιας ανήκει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και Πυροσβεστική Περιφέρεια (ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτικής Ελλάδας), μαζί με την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αχαΐας και την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηλείας που όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία είναι από τις Πυροσβεστικές Περιφέρειες πολύ υψηλής επικινδυνότητας, σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ωστόσο είναι πλέον γνωστό ότι στα όρια της εν λόγω ΠΕ.ΠΥ.Δ. εκδηλώνονται κάθε χρόνο πολλά και δύσκολα στη διαχείριση δασικά, και όχι μόνο, συμβάντα. Έκτος των άλλων οι Νήσοι Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Ιθάκη ανήκουν επιχειρησιακά στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτικής Ελλάδας. Πολλές δυνάμεις από την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αιτ/νιας μετακινούνται, σε πρώτο χρόνο, με υδροφόρα οχήματα και το αντίστοιχο πυροσβεστικό προσωπικό ώστε να συμβάλουν στην κατάσβεση πυρκαγιών, και όχι μόνο, τόσο σε Αχαΐα και Ηλεία όσο και στα Ιόνια Νησιά αλλά και οπουδήποτε αυτό απαιτηθεί σε όλη τη χώρα.

Προτείνονται εξάλλου:
-οι αναβαθμίσεις των Π.Υ. Μεσολογγίου, Αγρίνιου και Ναυπάκτου σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς Α΄ Τάξης, με παράλληλη αναπροσαρμογή της υπάρχουσας δύναμης της τάξης Σταθμού σύμφωνα με τα σημερινά πραγματικά δεδομένα.

– η ίδρυση δεύτερης ΔΙ.ΠΥ.Ν για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας στα πρότυπα των δύο Διευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. α) ΔΙ.ΠΥ.Ν Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι η οποία θα έχει στα όρια της την Π.Υ. Μεσολογγίου και την Π.Υ. Ναυπάκτου με τα υπαγόμενα Κλιμάκια αυτών. β) ΔΙ.ΠΥ.Ν Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο η οποία θα έχει στα όρια της την Π.Υ. Αγρινίου και την Π.Υ. Αμφιλοχίας με τα υπαγόμενα Κλιμάκια αυτών.

– η ίδρυση Επαγγελματικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων με έδρες την Γαβαλού και τον Αστακό, η μετατροπή του κλιμακίου Χαλκιοπούλου από εποχικό σε Επαγγελματικό Πυροσβεστικό Κλιμακίου με λειτουργία σε ετήσια βάση καθώς και η αναβάθμιση σε Γ΄ Τάξης, με παράλληλη αναπροσαρμογή της υπάρχουσας δύναμης της τάξης Σταθμού Αμφιλοχίας.

Διαβάστε αναλυτικά το υπόμνημα με την περιγραφή της ισχύουσας κατάστασης και τις προτάσεις της Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κεφαλληνίας και Ζακύνθου:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.