Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Aφιέρωμα Μνήμης- Βασίλειος Τσακανίκας: “έφυγε” ένα εκλεκτό πρόσωπο της κοινωνίας του Αγρινίου

Aφιέρωμα Μνήμης- Βασίλειος Τσακανίκας: “έφυγε” ένα εκλεκτό πρόσωπο της κοινωνίας του Αγρινίου

Του Παναγιώτη Κων. Δρέλλια*

Αθόρυβα, απλά και ταπεινά αναχώρησε πρόσφατα από τη ζωή, στις 23 Αυγούστου 2020, ο  αγαπητός σε όλους Βασίλης Τσακανίκας που καταγόταν από παλαιά Αγρινιώτικη οικογένεια, «Βραχωρίτικη», όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος.

Γεννήθηκε την 5η Ιουλίου 1930, ήταν γιος του Δημητρίου Τσακανίκα, Δημάρχου Αγρινίου(στις περιόδους 1914-1921 και 1922-1925) και της Αρετής Νικολίτσα εκ Θέρμου Τριχωνίδας, αδελφής του Ιωάννη Νικολίτσα, Bουλευτή και Υπουργού Υγείας στα μεταπολεμικά χρόνια. Είχε έναν αδελφό, τον δικηγόρο Αθανάσιο Τσακανίκα(1925-1995).

Μαθήτευσε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αρρένων.  Συμμετείχε,  ως νέος,  στην κίνηση του αείμνηστου π. Βενέδικτου  Πετράκη, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και εξειδικεύτηκε στον τομέα της Φυτοπαθολογίας. Διετέλεσε επί σειρά ετών ερευνητής στο Μπενάκειο Ινστιτούτο, ήταν μέλος του Συλλόγου Φυτοπαθολόγων Μεσογειακών Κρατών, συμμετέχοντας σε πολλά Συνέδρια, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 επέστρεψε στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αγρίνιο. Υπήρξε ενεργό μέλος  στους  πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης: «Λαογραφικό  Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας», «Ιστορική-Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής  Στερεάς Ελλάδος», «Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου», «Φιλολογικός-Λογοτεχνικός  Όμιλος Κ. Χατζόπουλος»,  έχοντας –διαρκώς- το όραμα  για ένα πνευματικά  ανθηρό Αγρίνιο. Ήταν παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Θεοδώρα Κωνσταντίνου από την Πάτρα, με την οποία απέκτησαν  τρία  παιδιά και εννέα εγγόνια.

Γνώρισα τον Βασίλη Δημ. Τσακανίκα στον Φιλολογικό-Λογοτεχνικό Όμιλο «Κ. Χατζόπουλος», όπου συνυπήρξαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο  σε δύο θητείες. Εκτιμούσα τον ακέραιο – ευγενικό χαρακτήρα του, την υψηλόφρονα αντίληψή του για τον τόπο μας  και την αισιόδοξη στάση ζωής που μετέδιδε σε φίλους και γνωστούς. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και τις καλύτερες  αναμνήσεις από τη συνεργασία μας.

 

*Μαθηματικός-πτυχ. ΦΠΨ-MSc Φιλοσοφίας(panagd@otenet.gr)

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Καθηγητής

  Μπράβο στον κύριο Δρέλλια για τον αφιέρωμα στον αείμνηστο Τσακανίκα.

  Άνθρωπος ακέραιος ο μεταστάς.

 2. Aramis

  Ευγενής, αξιοπρεπής και ταπεινός. Καλό παράδεισο κύριε Βασίλη. Ήσουν παράδειγμα για όλους όσους σε γνώρισαν.

 3. Δ.Βρεττας

  ΕΝΑΣ ΣΕΡ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΦΥΓΕ.ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ.ΒΑΣΙΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.