Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Αφιλόξενη η Αιτωλοακαρνανία για χιόνι, ούτε το “πούλαγε” ποτέ…

Αφιλόξενη η Αιτωλοακαρνανία για χιόνι, ούτε το  “πούλαγε” ποτέ…

xionantrhopros2Η Αιτωλοακαρνανία δεν είχε παράδοση στον χιονισμένο χειμώνα. Από τη μία αυτό ήταν καλό, καθώς αποφεύγονταν τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι χιονοπτώσεις. Βέβαια υπάρχουν οι εξαιρέσεις όπως οι δύσκολοι χειμώνες ιδίως στην ορεινή Ναυπακτία και οι δύσκολες μέρες στην ορεινή Τριχωνίδα.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε το τι συνέβαινε παλαιότερα. Μια ματιά σε ένα προηγούμενο άρθρο για τις χιονοπτώσεις στο Αγρίνιο (δείτε εδώ) θα σας πείσει ότι μέχρι να γίνουν τα φράγματα τουλάχιστον μια φορά την τριετία μέχρι του 1965 χιόνιζε μέσα στο Αγρίνιο, για να μην πούμε κάθε χρόνο. Όταν όμως έγινε η Λίμνη των Κρεμαστών και οι άλλες δύο τεχνητές αργότερα, στο Αγρίνιο χιονίζει ανά 10ετία ή 20ετία πλέον. Βέβαια αυτά τα εξηγούμε εμπειρικά, Οι περιβαλλοντολόγοι μπορούν να τα τεκμηριώσουν.

Τι γίνονταν άραγε τότε στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία; Οι παλιοί θυμούνται ότι ο κόσμος υπέφερε όταν χιόνιζε, το χιόνι έφτανε το ένα μέτρο και αντί εκχιονιστικών έσκαβε με το φτυάρι για να βγει έξω από την πόρτα του.

Το 2017 φέτος το χιόνι επισκέφτηκε αίφνης τον Νομό, το Αγρίνιο, το Θέρμο, την ορεινή Τριχωνίδα και Ναυπακτία. Είδαμε εκχιονιστικά να χαλάνε και γενικά το κράτος  να χρειάζεται κάποιο χρόνο έστω μικρό σχετικά  για να βρει τον βηματισμό του. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν το προσπάθησαν, όμως το χιόνι ποτέ δεν είχε εξοικειωθεί με τον τόπο, πόσο μάλλον με τους κρατικούς μηχανισμούς.

Το ζήτημα όμως δεν είναι το πως αντιμετωπίζει το χιόνι το  κράτος. Μάλλον το χιόνι αντιμετωπίστηκε πιο φοβικά από εμάς τους ίδιους. Χθες ήταν μια ηλιόλουστη Κυριακή. Θα περίμενε κανείς όλο το Αγρίνιο να βγει εξόρμηση στην χιονισμένη ύπαιθρο. Κάτι τέτοιο συνέβη αλλά σε πολύ λίγο βαθμό. Περιμέναμε περισσότερα.

Από την άλλη η έλλειψη υποδομών, ανθρώπων στα ορεινά μέρη που θα μπορούσαν να υποδεχτούν τους επισκέπτες είναι φανερή. Πως να προλάβουν οι λίγοι να κινητοποιήσουν τους πολλούς.

Για αυτό δεν είδαμε πολλά ποστ στο fb με χιονοπόλεμους, χιονάνθρωπους σε χωριά όπως στην φωτό ή σε αυτοκίνητα κτλ κτλ. Αντίθετα το όλο βάρος έπεσε στο ότι χιόνισε μέσα στο Αγρίνιο.

Γενικά το χιόνι δεν πουλάει. Δεν πουλάει γιατί είναι αφιλόξενο από το υγρό κλίμα του τόπου μας. Ακόμα περισσότερο δεν πουλάει γιατί η καθημερινότητα μας έχει υγρανθεί τόσο που η φαντασία και η πρωτοβουλία έχει μουλιάσει. Αυτά για τον ερχομό του χιονιά. Τα υπόλοιπα εντός των ημερών που ακολουθούν, αν επαληθευτεί ο νέος ερχομός του χιονιά που προβλέφθηκε.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. antikeimenikos

    Το χιόνι δεν πουλάει γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για εκδρομές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.