Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

H Αγία Παρασκευή στον Παλαιό Εμπεσό Βάλτου (φωτο)

H Αγία Παρασκευή στον Παλαιό Εμπεσό Βάλτου  (φωτο)

Κείμενο Αποστόλου Κων. Καρακώστα

Φωτογραφίες Ερμίνας Ν. Ταράτσα

Μετά από «λησμονιά» δέκα χρόνων το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στον Παλιό Εμπεσό του Δήμου Αμφιλοχίας, λειτουργήθηκε χθες 26η Ιουλίου 2019 και η καμπάνα του αντιλάλησε στις πλαγιές της Καλάνας.

Στους πρόποδες του βουνού, ένα χιλιόμετρο πιο πάνω απ’ τον νέο Εμπεσό, είναι ο «παλιός» Εμπεσός καιτα λίγα σπίτια που απόμειναν όρθια.

Σε λόφο επάνω δεσπόζει το παλιό εκατόχρονο σχολείο που λειτουργεί σαν μουσείο και στεγάζει τα κειμήλια του χωριού.

Αραιά πάνω στην πλαγιά της Καλάνας αρκετές στάνες και πολλά ερειπωμένα σπίτια, κάποια από αυτά συντηρημένα και κατοικήσιμα.

Εκεί ανάμεσα σε πουρνάρια και άλλα δένδρα βρίσκεται το προγονικό σπίτι της κυρίας Βασιλικής Γραμματικογιάννη (Δημοσιογράφος Περιβαλλοντικών και Ευρωπαϊκών θεμάτων) που ευγενώς το παραχώρησε για να στεγαστεί το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι.

Στην αυλή του σπιτιού είναι το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και εκεί σήμερα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια που παρέμεινε κλειστό, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και έγινε ο εορτασμός της Μεγαλομάρτυρας.

Η κυρία Παρθενία Χαρίτου της Εθελοντικής Πολιτιστικής Ομάδας Κοιλάδας Αχελώου σε συνεργασία με την κυρία Γραμματικογιάννη οργάνωσε την   εκδήλωση κάνοντας έτσι το δεύτερο βήμα-προηγήθηκε η μουσική βραδυά στις 23 Ιούνη-και έθεσε τα «θεμέλια» για μια συνέχιση του θεσμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων, παράλληλα και την λειτουργικότητα της εκκλησίας, ώστε να ξαναδεί ο εγκαταλειμμένος αυτός τόπος μέρος της παλιά του δόξας.

Λειτούργησε ο Αιδεσιμότατος Πατήρ Χρήστος Σωτηρίου, ιερέας της κοινότητας Εμπεσού.

Εκκλησιάστηκαν οι κάτοικοι του παλιού οικισμού όπως και του νέου, καθώς και προσκυνητές από άλλα χωριά της περιοχής και από το Αγρίνιο.

Όλοι εκδήλωσαν την επιθυμία σύντομα να ξαναβρεθούν στον όμορφο αυτόν τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν αγωνιστές για την Ελευθερία της πατρίδας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.