Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

 Άγιος Δημήτριος Αγρινίου και ο άγνωστος στους πολλούς ευεργέτης Αγαμέμνων (Μέμος) Πολίτης

 Άγιος Δημήτριος Αγρινίου και ο άγνωστος στους πολλούς ευεργέτης Αγαμέμνων (Μέμος) Πολίτης

Κείμενο  Απόστολος Κων. Καρακώστας

Μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου σήμερα στο Αγρίνιο, πλήθος κόσμου προσεύχεται, προσκυνάει και παρακολουθεί την Θεία Λειτουργία με κατάνυξη.

Η μικρή οικονομική βοήθεια του κάθε ενός πιστού όταν ανάβει ένα κερί στον Άγιο, γίνεται  πολύ μεγάλη σαν σύνολο.

Και  αυτή η μικρή δαπάνη για ένα κερί κτίζει τους ναούς της πίστης που ζουν αιώνια και με την παρουσία τους στις πόλεις και στα χωριά γίνονται οι φάροι της πίστης και φωτίζουν τον δρόμο στους ευσεβείς χριστιανούς κατοίκους.

Κάποιες εκκλησίες κάνουν πολλά-πολλά χρόνια για να κτιστούν και άλλα τόσα για να αποπερατωθούν.

Το ίδιο θα συνέβαινε και με τον πανέμορφο ναό της πόλης του Αγρινίου αν την δύσκολη στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 50 δεν βοηθούσε με όλες του τις δυνάμεις στην ανέγερση του ο ευσεβής ενορίτης Αγαμέμνων (Μέμος) Πολίτης του Ευαγγέλου.

Διέθεσε τις χιλιάδες τόνους πέτρας από το νταμάρι του χωρίς φειδώ και συντέλεσε έτσι στην γρήγορη κατασκευή του πέτρινου αυτού τεραστίου ναού που όλοι θαυμάζομε σήμερα για την στιβαρή κατασκευή του.

Την απόφαση της δωρεάς αυτής την πήρε όταν αναλογίστηκε το πως γύρισε από τον Μικρασιατικό πόλεμο ζωντανός, ενώ χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας έχασαν την ζωή τους εκεί, πολλοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χέρια του, μια και σαν φοιτητής της ιατρικής υπηρέτησε σαν τραυματιοφορέας-νοσοκόμος και γιατρός στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Ο μεγαλοδύναμος Θεός τον βοήθησε και σώθηκε από τον πόλεμο και την μεγάλη καταστροφή, και σκέφθηκε ότι θα μπορούσε κάλλιστα  να έχανε την ζωή του στο μέτωπο.

Συμπολεμιστές του τις δύσκολες ώρες των μαχών κάνανε τάματα στον Άγιο, «Άγιε Δημήτρη σώσε με κι όταν γυρίσω πίσω θα σου κάνω εικόνισμα»

Αυτός ήταν από τους τυχερούς, γύρισε ζωντανός και όταν κτιζόταν ο ναός ξενυχτούσε σκεπτόμενος την εκστρατεία σε τόπους μακρινούς και τα όσα είδαν τα μάτια του και έλεγε στον εαυτό του: «Γύρισα πίσω γιατί να μην δώσω τις πέτρεςνα γίνει η εκκλησία;»

Και έτσι χάρις στην γενναιοδωρία του Άξιου Αγρινιώτη Πολίτη σήμερα όλοι μας καμαρώνομε τον περικαλλή αυτόν ναό, το κόσμημα στην είσοδο της πόλης του Αγρινίου.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα σχετικά, μου τα διηγήθηκε ο γείτονάς μου και φίλος Θόδωρος Μέμου Πολίτης, ο γνωστός σε όλους ιστορικός συγγραφέας,  που είναι γιός του άγνωστου αυτού ευεργέτη της Πόλης του Αγρινίου.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΔΙΔΑΝ ΤΑ ΔΕΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΠΟΥ ΕΣΦΑΖΑΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΤΟΥΣ……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.