Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

«Αγκάθια» στη συμφωνία απορρόφησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Πατρών

«Αγκάθια» στη συμφωνία απορρόφησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Εμπόδια άρχισαν να ορθώνονται στην απορρόφηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αφορούν την τοποθέτηση των διδασκόντων του ΤΕΙ στην ακαδημαϊκή κλίμακα των διδασκόντων του πανεπιστημίου και στην πρόταση για νέα πολυτεχνική σχολή. Η αντιστροφή του κλίματος φέρεται να σχετίζεται εμμέσως και με το αίτημα για νέα Νομική Σχολή με έδρα στην Πάτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καταγράφονται έντονα αποκλίνουσες θέσεις, που θέτουν εν αμφιβόλω τη συμφωνία απορρόφησης του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι κάθετα αρνητικό στην ίδρυση Σχολής Τεχνολογίας τετραετούς φοίτησης, όπως προτείνουν οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Η αντίσταση του πανεπιστημίου προέρχεται κυρίως από την Πολυτεχνική Σχολή του, όπου δεν θεωρούν ότι ακαδημαϊκά μπορεί να λειτουργήσει μία πολυτεχνική σχολή τετραετούς φοίτησης. Αντίθετα, η Πολυτεχνική Σχολή έχει καταθέσει τη δική της πρόταση για τη «σύμπραξη» με το ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, συντάσσεται με τη θέση του πανεπιστημίου και είναι αρνητικό με την ίδρυση σχολής τεχνολογίας.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο η διαφωνία είναι προς το παρόν ισχυρή, αφορά τη θέση των διδασκόντων του ΤΕΙ στο «νέο» ίδρυμα. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ διαφωνούν με τη δημιουργία ενός γενικού τμήματος, το οποίο θα λειτουργήσει ως «κέλυφος» για να ενταχθούν σε αυτό όλοι οι διδάσκοντες του νυν ΤΕΙ, πριν κατανεμηθούν –ανά αντικείμενο– στα τμήματα.

Εκτός από τις διαφωνίες ως προς τη νέα σχολή τεχνολογίας και τη θέση των διδασκόντων των ΤΕΙ, ένας λόγος για την αλλαγή κλίματος στο Παν. Πατρών είναι τα εμπόδια που εμφανίζονται στην ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Οπως παρουσίασε η «Κ» (φύλλο Κυριακής 23/12), η ηγεσία του Πανεπιστημίου Πατρών δέχθηκε να συζητήσει την προοπτική της συνέργειας με το ΤΕΙ, καθώς το σχετικό σχέδιο συνεργειών πανεπιστημίων – ΤΕΙ υπαγορεύεται από επιταγές του ΟΟΣΑ, αλλά και ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης του Παν. Πατρών, την ίδρυση της Νομικής. Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται η ίδρυση Γεωτεχνικών Επιστημών στο Αγρίνιο.

Για τις διαφωνίες που διατυπώνονται στην πρόταση για ίδρυση Νομικής στην Πάτρα, η πρύτανης του ιδρύματος κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφερε ότι είναι ένα αίτημα που χρονολογείται από το 1998 και επιτέθηκε στις Νομικές Αθηνών, ΑΠΘ και Θράκης που αντιδρούν στην πρόταση, κατηγορώντας τες ευθέως για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο ενός άλλου πανεπιστημίου.

Επίσης, η κ. Κυριαζοπούλου σχολιάζοντας όσους –πολιτικές δυνάμεις, επιστημονικές ενώσεις και επαγγελματικούς συλλόγους– αντιδρούν στην ίδρυση τέταρτης Νομικής, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να συζητείται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και να μην επιτρέπεται η επέκταση των νυν δημόσιων. Δηλαδή, η χώρα “σηκώνει” ιδιωτικές σχολές, αλλά όχι τέταρτη Νομική Σχολή;».

Από την άλλη, το νομοσχέδιο για τη συνένωση των Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τις 10 Ιανουαρίου, με στόχο όπως τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε επιστολή του προς τις ηγεσίες των ιδρυμάτων, να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής μέσα στον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριλάβει εκκρεμή θέματα όπως το σχέδιο διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση, το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-KATHIMERINI.GR

Θέματα που ενδιαφέρουν

20 Σχόλια

 1. Petros

  Πρέπει επιτέλους να καταργηθούν τα τμήματα ανέκδοτο του Αγρινίου που μόνο τα χρήματα του φορολογούμενου ξέρουν να μασάνε και να πάμε εκεί οι τεμπελχανάδες φοιτητές και να ιδρυθεί μια όμορφη Γεωπονική που να κάνει και κάτι χρήσιμο για τον τόπο!

 2. Pane-6

  Να μην γίνει Νομικό τμήμα στην Πατρα. Επιτέλους να ιδρυθεί αυτόνομο πανεπιστήμιο Αγρινίου πλήρως αποσυνδεδεμένο από την πόλη της Πάτρας. Καλό και ορθολογικό θα ήταν να μην γίνει καμία απορρόφηση του ΤΕΙ αυτυ αλλά πληρες καταργησή του..

 3. Τελης

  Θέλατε περιφέρεια με Πάτρα ?? Καλά να πάθετε.
  Τραβάτε τώρα και ψηφίσετε ξανά μανα Κατσιφάρα.

 4. Βασιλης

  Pane-6 Πες τα! Άντε με την Πάτρα Πανεπιστήμιο Αγρινίου να σφίξουν τα ζωναρια για τους τεμπέληδες φοιτητές που μας έχουν φορτώσει

 5. Pane-6

  Βασιλης Το Αγρινιο επρεπε να εχει δικο του αυτόνομο πανεπιστήμιο. Αλλα ΟΛΟΙ οι βπυλευτες και δημαρχοι ηταν και ειναι πουθεναδες απίστευτοι. Πολυ σωστα τα λεει ο φιλος απο πανω για τον Κατσιφαρα. Καμια ψηφος αγρινιωτη δεν πρεπει να παει στον Κατσιφαρα. Η περιφερεια αυτη αλλωστε ειναι κορφωμα. Το Αγρινιο επρεπε να ειναι πρωτευουσα της περιφερειας Δυτικης Στερεας Ελλαδας.

 6. Γιάννης

  Ρε χωριάτες Αγρινιώτες αν πρώτα αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεσολογγίου και τα τμηματα του Αγρινίου να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα του νομού και η νομικη ππυ θα γίνει στην Πάτρα να ιδρυθεί εδώ στο Μεσολόγγι και μετά ας πάρουν και κάτι οι Αγρινιώτες!

 7. Α,Ω

  Ψαρομυαλε …οι πρωτεύουσες των νομών έχουν καταργηθεί, το έχεις πάρει χαμπάρι ??? Το έχεις καταλάβει ότι είσαι η ουρά του Αγρινίου ??? Το ξέρεις ούτε δήμαρχο Μεσολογγίτη δεν μπορείς να βγάλεις γιατί το Αιτωλικό και Οινιάδες έχουν περισσότερο πληθυσμό από εσένα ???
  Άσε το Αγρίνιο κανένας δεν ασχολείται με εσένα, το Αγρίνιο ασχολείται με πόλης όπως,, Γιάννενα,Πάτρα, Καλαμάτα…..

 8. Τελης

  Γιαννάκη μην στεναχωριέσαι Πασσά Μ…… Το πολύ πολύ μαζί με το πανεπιστήμιο που θέλεις κάνε και ένα βαγιωνε !!!!! Ψαροκασελα..

 9. ΣΜ

  Petros οι τεμπελχαναδες φοιτητές είναι αυτοί που σας ταΐζουν και φέρνουν ξένο κόσμο στο Αγρινιο. Το Αγρινιο δεν φημίζεται για τίποτα απολύτως. τουρισμός ουτε για δείγμα ιστορία μηδεν και το μόνο που κάνετε εσείς ως Αγρινιώτες ειναι να βλέπετε φαντάσματα από Πατρα Γιαννενα και Μεσολλογι. Κανείς φοιτητής δεν θέλει να είναι στο Αγρίνιο με τη νοοτροπία αυτού του τόπου να είναι πάντα απέναντι του σε όλα, χωρίς καμία στήριξη, και βλέποντας τους φοιτητές μονο ως κινούμενο χρήμα. Φτιάξτε τον τόπο σας, αλλάξτε τη νοοτροπία σας και σταματήστε να ρίχνετε ευθύνες πάντα σε άλλους. μονο ετσι ίσως δείτε λίγο φως στο τούνελ αυτού του τόπου

 10. protes.

  Pane-6 Σταμάτα να προπαγανδίζεις συνεχώς , δεν εχεις ίχνος γνώσεων περι ακαδημαϊκών κριτηρίων για την ίδρυση μιας σχολής. Θέλετε και Πανεπιστήμιο Αγρινίου και Γεωπονικες, την στιγμή που σε απόσταση μιας ώρας υπάρχει άλλη γεωπονικη, στην Άρτα. Η γεωπονικη είναι μια σχολη που θέλει πολλά χρήματα και πολλές εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει ορθώς. Πείτε ευχαριστώ που είναι και τα ήδη υπάρχοντα τμήματα και αφήστε τα υπόλοιπα. Όσο είναι Αγρίνιο και δεν τα πάρει και αυτά,μακάρι για τους φοιτητές, η Πάτρα.

 11. Γιάννης

  Σ.Μ πάντα Μεσολόγγιτη το Αγρίνιο θα σε πονά! Άσε μας με τα κοπρόσκυλα που ονομασετε φοιτητές και φέρατε εδώ. Μόνο να πίνουν και να λένε Μα@%@^ και Πο^#^# ξέρουν. Που είναι κάποια μελέτη για τον τόπο μας από αυτούς δω το εγώ! Εδώ και τώρα ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Αγρινίου

 12. Συριζαίος_από_Μεσολόγγι

  Η κυβέρνηση Σύριζα θα δώσει αυτόνομο ΤΕΙ στο Μεσολόγγι ως αντιστάθμισμα για τη βαριά φορολογία, το κλείσιμο μονάδων και την έλευση προσφύγων από Αφρικανικές χώρες…

  Μην ενημερώνεστε από τε πουλημένα ΜΜΕ, μόνο από τον Πολάκη και το Ντοκουμέντο!!

 13. Pane-6

  Μεσολογγίτες δεν υπάρχει καμία εχθρα εναντιον σας. Συνηδειτοποιήστε όμως τα πολύ λιγα κυν=βικα σας. Μην μιλάτε για χωριλατες Αγρινιώτες εσείς οι κάτοικοι ενός χωριου. Το Μεσολλόγγι τελείωσε δυστυχως εξαιτίας σας. Φυσικα ουτε εσεις ουτε η Πατρα μπορεί να ανακόψει το Αγρινιο που επρεπε να είναι πρωτευουσα περιφερειας και εδρα αυτόνομου πανεπιστημιου. Τα περι ακαδημαικων κριτηριων ειδαμε σε προηγούμενες συζητήσεις ποιος τα τηρεις και ποιος τα γνωριζει. Πατρινομεσολογγιτες αντε τωρα να δειτε Παναιτωλικαρα ετσι να βγειτε λιγο από την αφανεια σας και μην βγαζεται χολή για την πιο ροκ πόλη της περιοχης. Πουθεναδες ειστε που ζητιανεύετε από το κρατος.

 14. Ανδρέας Π

  Αχ μ’αρέσει που όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες αντί να είμαστε ενωμένοι τσακωνόμαστε. Μεσσολογγιτες πάρτε το χαμπάρι πως είστε χωριό κανονικά τα τνηματα έπρεπε να μεταφερθούν από εσάς στο Αιτωλικό όπου αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και το Θέρμο! Το Αγρίνιο έπρεπε να έχει αυτόνομο Πανεπιστήμιο!

 15. κων/να

  Και καπου εδω, λογικο ειναι να σχολιασω κι εγω……μια γυναικα/μανα…..ναι αφησα την κουζινα μου για λιγο, (ειπα να σας προλαβω)…….ετσι για να δειτε ολοι οτι ακομα σας παρακολουθω ολους…….με τα ιδια ταπεινωτικα σας σχολια, οχι μονον ο ενας στον αλλον κι ας ειστε Αιτολοακαρνες ολοι…..αλλα και σε οσους ειναι απο αλλα μερη…..οπως οι φοιτητες……που συντηρουμε εμεις οι βιοπαλαιστες/εργαζομενοι/κουρασμενοι απο μνημονια…….γονεις τους. Εμεις που θελουμε να εχουν αξια τα πτυχια των παιδιων μας…..και μας κακοφαινεται που ενω ειχαμε την δυνατοτητα να σπουδασει το παιδι μας σε αλλες 6 σχολες, διαλεξαμε 1 απο αυτες στο Αγρινιο γιατι αρεσε το γνωστικο αντικειμενο της σχολης. Σας δωσαμε λοιπον, αθελα μας, την ευκαιρια να μας ριχνετε και να ταπεινωνετε τα παιδια μας! Και εμας τους ιδιους που τα/σας συντηρουμε, οποτε δεν σας βολευουν τα σχολια μας…..(που παντα αφορουν ακαδημαικα ζητηματα μονο).

  Τοσα χρονια δεν ντρεπεστε, μικρομυαλα, κακοβουλα, ζηλοφθονα ανθρωπακια.

  (Δεν αναφερομαι σε Αγρινιωτες ουτε αλλους ανθρωπους που ετυχε να ζουν σε μικρα αλλα ομορφα Ελληνικα χωρια/κωμοπολεις……), αλλα σε σας τους ιδιους 3-5 σχολιαστες αυτης της σελιδας που ριχνετε το προσωπικο σας επιπεδο τοσα χρονια αλλα και του τοπου σας.

  χλευαζεται το επιπεδο των φοιτητων που προτημησαν το τοπο σας……αλλα δεν βλεπετε την καμπουρα σας.

 16. Υπεραγρινώτης

  “χλευαζεται το επιπεδο των φοιτητων που προτημησαν το τοπο σας..” Το χλευάζετε και το προτίμησαν προσοχή στην ορθογραφία. Δε χρειάζεται να χλευάσουμε, φτάνει η ανορθόγραφη εμπάθεια που βγάζεις και την περιστασιακή ευαισθητοποίηση. Όλοι έχουν καταλάβει και κάτω από κάθε σχόλιο θα σου γράφω

 17. Pane-6

  Κανένας δεν ανεφερε τα ουσιαστικα ζητηματα που απτονται της ιδρυσης αυτονομου πανεπιστημιου Αγρινιου οπως η πνευματικη παραδοση Μπαδα Παλιουρας Καπραλος Θεοδωρος κ.τ.λ Μια πολυφθηνη πολη ανω των 100.000 κατοικων η οποια συνεχως αναπτύσσεται ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΔΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Ειναι και δικαιο και ορθολογικο. Διαφοροι μασκαρεμενοι πατρινοι και μεσολογγιτες ας κοιταξουν τα χάλια τους και πρωτιστως την καθαριότητα…γιατί παραγινε το κακό. Το Αγρινιο ειναι αλλου και η πολη που ειναι πιο μπροστα απο ολους στην ψευτοπεριφερεια αυτη.

 18. Ιωάννης

  Ποιο 100.000 ρε κακομοίρη ΤΡΆΒΑ δες που το Αγρίνιο ούτε στην 15ααδα των μεγαλύτερων πόλεων δεν είναι άντε χωριάτη!

 19. κων/να

  “Υπεραγρινιωτη”,

  Σε εσενα ακριβως αναφερομουν στην προταση, ‘τοσα……………..ανθρωπακια’.

  Κακως χρειαζεσαι να σερνεις στο βουρκο και τους αλλους Αγρινιωτες χρησιμοποιωντας το ψευδωνυμο ‘υπεραγρινιωτη’. Εχω γνωρισει αρκετους και ειναι και αξιοι…… και κυριοι/ιες.

  Οσων αφορα την ορθογραφια μου, σ’ευχαριστω που μου εδειξες προσοχη σ’αυτα που ειχα να πω. Με καθηλωσες με τα επιχειρηματα σου.

  Η ευαισθησια σου επισης, προς συμπολιτες σου που ειναι αμορφωτοι δυστυχως, (αρα δεν δικαιουνται να εχουν γνωμη/αποψη, κατα τα συμφραζομενα σου), σιγουρα αφηνει εκπληκτους ολους τους αναγνωστες και ειναι ενδειξη του δικου σου επιπεδου μορφωσης.

  Ατομα σαν εμενα πιθανοτατα εργαστηκαν σκληρα και στηριξαν καποιους ομως σαν εσενα.

  Εσυ τι πτυχιο εχεις, αν επιτρεπεται; Εχεις; Πολυ αμφιβαλλω.
  Παντως, ασχετα, αν ειχες, ειμαι σιγουρη οτι θα ειχες προτιμησει αλλη πολη……και οχι την δικη σου.

  Πηγαινε κοιταξε στατιστικα. Τα Αγρινιωτακια πετανε το σκουφο τους να σπουδασουν οπου υπαρχει πανεπιστημιουπολη……..Αθηνα/θεσ/νικη/Πατρα….. .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.