Κυριακή, Ιούλιος 21, 2019

Aγκάθια στο διάλογο Πανεπιστημίου-ΤΕΙ: στον αέρα οι εξαγγελίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία

Δύσκολο αποδεικνύεται το εγχείρημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, των δύο ιδρυμάτων δηλαδή που εδρεύουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα και λειτουργούν τμήματα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο αντίστοιχα.
Από τη διαβούλευση τους μέσω της επιτροπής που έχει οριστεί περνά η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία και κατά συνέπεια η υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων.
Όσο τα χρονοδιαγράμματα παίρνουν παράταση, τόσο οι εξαγγελίες βρίσκονται στον αέρα. Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Πελοπόννησος:

Πάτρα: Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίου και ΤΕΙ – Ναι ή όχι, και πώς; – Τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Οι γιορτές πέρασαν και πλέον έφτασε η ώρα των αποφάσεων για τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας.
Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη βουλή για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για συνέργειες με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έρχεται η σειρά του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι τοπικές ακαδημαϊκές δυνάμεις τίθενται σε ετοιμότητα. Αρνητικές τοποθετήσεις για συνεργασία των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Πάτρας έχουν εκφραστεί με ανακοινώσεις, ψηφίσματα και αρθρογραφίες στις εφημερίδες από στελέχη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Φωνές διαμαρτυρίας τις οποίες δεν συμμερίζεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου η οποία επαναλαμβάνει μέσω τις «Π» ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με ακαδημαϊκά κριτήρια από τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου.
Η διοίκηση του ΤΕΙ έχει καταθέσει την πρότασή της, αλλά διαπιστώνει υπαναχώρηση του Πανεπιστημίου σε σχέση με τα αρχικώς λεχθέντα.
Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας χθες στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις συνέργειες πανεπιστημίων και ΤΕΙ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ιστορικό νομοσχέδιο που εμπεδώνει και ενισχύει τη στρατηγική του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
«Συνεχίζονται οι συζητήσεις και θα ψηφιστεί μετά το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΕΚΠΑ. Οταν ετοιμαστεί το σχέδιο νόμου θα πάει στη σύγκλητο και η σύγκλητος είναι αυτή που θα αποφασίσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει τις εξελίξεις η δική μου γνώμη ή η γνώμη οποιουδήποτε άλλου. Εχουμε όργανα μέσα στο Πανεπιστήμιο όπου πρέπει να γίνονται οι σχετικές συζητήσεις. Το να βγαίνουμε στις εφημερίδες και να θέτουμε ζητήματα που ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει επειδή δεν ενημερωμένος, δεν έχει νόημα. Αυτό δεν βοηθάει κανέναν. Τα θεσμικά όργανα με απόλυτα ακαδημαϊκά κριτήρια θα πάρουν τις αποφάσεις. Ο καθένας μπορεί να έχει μία αντίληψη. Δεν θα γίνει όμως αυτό που πιστεύει ο ένας αλλά αυτό που θέλει η πλειοψηφία και που αρμόζει στο πανεπιστήμιο για να πάει ένα βήμα μπροστά. Προσωπικά επιλέγω να βλέπω 20 χρόνια μπροστά. Οσοι βλέπουν κοντόφθαλμα δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και στόχο. Και μην ξεχνάμε ότι οι όποιες αποφάσεις μας θα κριθούν μετά από χρόνια. Να σκεφτούμε ποιος θέλει το Πανεπιστήμιο να μεγαλώσει και να πάει μπροστά, και ποιος το κρατάει πίσω».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Εχει κατατεθεί από το ΤΕΙ μία πρόταση που αφορά την αρχιτεκτονική του ιδρύματος κι έχουν κατατεθεί και προτάσεις που αφορούν τις διαδικασίες ένταξης του ακαδημαϊκού προσωπικού και των φοιτητών. Από κει και πέρα, δεν έχουν συμφωνηθεί τα θέματα αυτά. Υπάρχουν διαφορές με το Πανεπιστήμιο και απομένει να υπάρξει σύγκλιση.
Αρχικά είχε υπάρξει συμφωνία από τα μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό αλλά στη συνέχεια υπήρξε υπαναχώρηση από πλευράς Πανεπιστημίου. Για εμάς αποτελεί προϋπόθεση η τακτοποίηση των ζητημάτων ένταξης του ακαδημαϊκού προσωπικού και των φοιτητών μας. Το αίτημά μας είναι να ακολουθηθούν οι ίδιες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Δυτικής Αττικής. Η αρχιτεκτονική που είχε κατατεθεί προέβλεπε και νέα τμήματα και είχε συζητηθεί και μία αρχική χωροταξική κατανομή. Αυτά είχαν μπει στο τραπέζι μέχρι τώρα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει μία αθέτηση μεγαλύτερη ή μικρότερη. Επομένως για να γίνει το επόμενο βήμα πρέπει να γεφυρωθεί αυτή η αντίθεση. Και τα δύο ιδρύματα έχουμε κάνει τις σχετικές μας εισηγήσεις στον υπουργό και αναμένουμε τον σχετικό χειρισμό τους.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
«Σε ένα νόμο αρχίζει να φαίνεται η υλοποίησή του όταν οι άνθρωποι που εμπλέκονται είναι αυτοί που θα το κουβαλήσουν στην πλάτη τους…
Το μείζον ερώτημα είναι: Μπορεί η μια επιστήμη, το ένα σύστημα επιστημών, θεωρητικές και θετικές επιστήμες, να αιμοδοτήσουν η μία την άλλη, το ένα το άλλο σύστημα; Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε αποτυγχάνουμε σε αυτό που λέγεται πανεπιστήμιο 21ου αιώνα…
Η πρόκληση που αντιμετώπισαν τα πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και διεθνώς, ήταν η έλλειψη αιμοδοσίας και αλληλοτροφοδοσίας του ενός επιστημονικού τομέα στον άλλο και αυτό έκανε τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές να συρρικνώνονται ως μη έχουσες πια καμία υλική υπόσταση. Από την άλλη μεριά, έκανε τις τεχνολογικές επιστήμες να γίνονται απολύτως αγοραίες, δηλαδή ό,τι ζητάει η αγορά. Το πανεπιστήμιο, λοιπόν, του 21ου αιώνα στην Ελλάδα πρέπει να καθοδηγήσει την αγορά. Πρέπει αυτό να δώσει το έναυσμα και να είναι η ατμομηχανή για το τι θέλει και να υπαγορεύσει στην αγορά και όχι το αντίθετο, για να μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο».

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ-Πελοπόννησος-pelop.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. Σπύρος

  Εδώ και τώρα μεταφορά όλων των τμημάτων σε Αιτωλικό και Θέρμο! Κανένας συμβιβασμός με Αγρίνιο Πάτρα και Μεσολόγγι!

 2. Ιάσονας

  Να δείτε που θα περάσει το θέλω των τεμπέληδων φοιτητών που μου θέλουν να γίνουν και μηχανικοί τρομάρα τους. Πολιτικοί αυτού του τόπου οι Πάτρα μας τα πέρνει τα πάντα και εμείς καθόμαστε.
  Ώρα για ιδρύσει σχολής με αντικείμενα που είναι σχετικά με τα προβλήματα του τόπου. Με Αγρινιώτες καθηγητές που αγαπάν αυτό το μέρος!

 3. Pane-6

  ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΡΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Η ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΠΟΛΗ. ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΥ;; Ή ΠΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ;; ΨΗΦΟ ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ.

 4. Ανώνυμος

  Η Πάτρα ότι δίνει το πρωί το πέρνει το βράδυ και καλά κάνει για την πάρτη της.
  Το θέμα είναι με τους μουγκους τοπικούς παράγοντες του Αγρινίου, που ήταν μία ζωή ότι πει το κόμμα ….

 5. κων/να

  Η λεξη…..’περνει’………..γραμμενη λαθος απο 2 αναγνωστες. Δεν βλεπω να πεταγεται ομως ο ‘φιλος’ μου ο μορφωμενος, Αγρινιωτης, ξερολας να διορθωσει την δικη τους ορθογραφια.

  Κατα τ’αλλα η δικη μου ορθογραφια σας ενοχλει παντα, οπως σας ενοχλουν και οι ‘τεμπεληδες’ φοιτητες…..αλλα τους θελετε με το ζορι εκει.

  Επιπολαιοι και επιφανειακοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.