Ορισμένες ελληνικές σειρές, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη προβολή τους, έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό που παίζονται ξανά και ξανά και μοιάζουν να έχουν νικήσει τον χρόνο και να μοιάζουν σημερινές.
Όταν μία σειρά έχει «γράψει» τόσο πολύ και έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κόσμου, είναι δύσκολο να τη φανταστεί κανείς – παραδείγματος χάρη – με άλλους πρωταγωνιστές που – όπως γίνεται γνωστό εκ των υστέρων – είχαν δεχτεί κρούση από τους παραγωγούς πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα και αρνήθηκαν ή και με άλλον τίτλο.
Στη συνέχεια θα δούμε ποιες «κλασικές» κωμικές σειρές είχαν έναν τελείως διαφορετικό τίτλο στο ξεκίνημά τους και για ποιον λόγο αυτός άλλαξε – στις περισσότερες περιπτώσεις – προτού ξεκινήσει η προβολή τους στην τηλεόραση.
Στο Παραπέντε
Μετά τις «Σαββατογεννημένες», ο Γιώργος Καπουτζίδης επέστρεψε με τη σειρά «Στο Παραπέντε» που έκανε την τηλεθέαση να χτυπάει «κόκκινο» κάθε εβδομάδα για δύο σεζόν.
Το τηλεοπτικό κοινό λάτρεψε την Ντάλια, τη Ζουμπουλία, την Αγγέλα, τον Φώτη, τον Σπύρο και την παρέα τους, ενώ αγωνιούσε κάθε φορά που οι ήρωες έμπαιναν σε μεγάλο κίνδυνο, προσπαθώντας να εξιχνιάσουν την υπόθεση που είχαν αναλάβει.
Τελικά, η παρέα των πέντε γλίτωνε πάντα στο Παραπέντε και για αυτό τον λόγο η σειρά πήρε τον τίτλο που γνωρίζουμε όλοι, ενώ απορρίφθηκαν οι δύο προηγούμενοι τίτλοι που είχαν πέσει στο τραπέζι και οι οποίοι ήταν «Και τώρα τρέξτε» και «Τα μάτια σας δεκατέσσερα».
Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις, Μωρή;
Έχουν γραφτεί τα άπειρα για το τι γινόταν στα παρασκήνια της κλασικής σειράς του Mega που «τρέλανε» την τηλεθέαση παρά τα λίγα – έξι ολοκληρωμένα και ένα ημιτελές – επεισόδιά της.
Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως ο προσωρινός τίτλος της σειράς με τον οποίο είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα με πρωταγωνίστριες τις Δήμητρα Παπαδοπούλου, Ασπασία Τζιτζικάκη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Ελένη Καστάνη ήταν «Τιμής Ένεκεν».
Στην πορεία ο τίτλος άλλαξε σε «Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις, Μωρή;», ενώ οι τρεις πρώτες αντικαταστάθηκαν από τις Χρύσα Ρώπα, Ελένη Ράντου και Αβα Γαλανοπούλου.
Οι Μεν και οι Δεν
Πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές των ’90s και από τις πρώτες κωμωδίες του ANT1 που «χτύπησαν» τις κωμικές σειρές του Mega.
Βάνα και Διονύσης Δάγκα εναντίον Νανάς και Τίμου Σταμάτη, δύο ζευγάρια που μέσα από τις ξεκαρδιστικές καταστάσεις που ζούσαν, κάνουν ακόμα και σήμερα το κοινό να ξεκαρδίζεται στα γέλια παρά τις αμέτρητες επαναλήψεις που έχουν ακολουθήσει αυτά τα τριάντα χρόνια.
Ο αρχικός τίτλος της σειράς ήταν «Το ζευγάρι της διπλανής πόρτας», αλλά όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η Άννα Κουρή, ο ΑΝΤ1 τον έκρινε «πολύ σοβαροφανή» και τον άλλαξε σε «Οι Μεν και Οι Δεν».
Ντόλτσε Βίτα
Μπορεί να κοντεύουν να κλείσουν 30 χρόνια από τη στιγμή που η «Ντόλτσε Βίτα» προβλήθηκε για πρώτη φορά από το Mega, όμως, οι ατάκες της σειράς έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητά μας χάρη στις αμέτρητες επαναλήψεις, αλλά και τα social media όπου χρησιμοποιούνται συνεχώς.
Και αν, όπως φαίνεται, μας έχει πλανέψει η «Ζωή Γλυκιά» – ο τίτλος της σειράς στα ελληνικά – και δεν χορταίνουμε τα επεισόδια, ο αρχικός τίτλος της σειράς παραλίγο να ήταν τελείως διαφορετικός και – όπως στην περίπτωση των «Μεν και Δεν» επίσης πιο σοβαροφανής.
«Το αμάρτημα της μητρός μου» φέρεται να ήταν ο αρχικός τίτλος της «κλασικής» σειράς του Mega με την αξέχαστη Άννα Παναγιωτοπούλου και μάλλον δύσκολο να τον συνδέσουμε τώρα με την λατρεμένη σειρά.
Της Ελλάδος τα Παιδιά
Η αγαπημένη σειρά του ΑΝΤ1 ξεκίνησε με τον τίτλο «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», αλλά λίγο μετά την πρεμιέρα ο τίτλος άλλαξε σε «Της Ελλάδος τα παιδιά».
Ο λόγος ήταν η διαμαρτυρία του Μίμη Τραϊφόρου, ο οποίος είχε γράψει τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού, το οποίο ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο κατά τον πόλεμο του 1940.
Όπως είχε δηλώσει τότε ο Μίμης Τραϊφόρος, η χρήση του τίτλου του τραγουδιού στη σειρά «προσέβαλε τη μνήμη αυτών που πολέμησαν στον τελευταίο πόλεμο και της Σοφίας Βέμπο, που ερμήνευσε το θρυλικό τραγούδι».
Οι Τρεις Χάριτες
«Οι Τρεις Χάριτες» είναι μία από τις πιο επιτυχημένες του Mega και της ελληνικής τηλεόρασης γενικότερα, έχοντας «χτυπήσει» ρεκόρ τηλεθέασης και… επαναλήψεων έως ότου σταματήσουν να προβάλλονται ύστερα από αίτημα των δημιουργών, Ρέππα – Παπαθανασίου, στον σταθμό.
Ο αρχικός τίτλος της σειράς ήταν «Η Όλγα και οι Αδερφές της», επικεντρώνοντας ουσιαστικά στον ρόλο της «Όλγας Χαρίτου» που ερμήνευε η Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία τότε μετρούσε ήδη μια μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση, τη «Μαντάμ Σουσού» σε αντίθεση με τις Νένα Μεντή και Μίνα Αδαμάκη που μέχρι τότε είχαν μακρόχρονη πορεία, αλλά κυρίως στο θέατρο.
Ωστόσο, η ίδια η Άννα Παναγιωτοπούλου ζήτησε να αλλάξει ο τίτλος της σειράς, ώστε να μην επισκιάζει τις δύο συμπρωταγωνίστριές της, αλλά να προβάλλονται εξίσου και οι τρεις μέσα από αυτόν.
Οι Απαράδεκτοι
Η Δήμητρα, ο Σπύρος, ο Γιάννης και ο Βλάσης έγραψαν ιστορία στις αρχές των ’90s, ενώ ακόμα και τώρα που η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη στην prime time του Mega σκορπάει γέλιο στους τηλεθεατές και trendάρει συχνά στο Twitter. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως το μόνο που προδίδει την ηλικία της σειράς είναι τα ρούχα που φοράνε οι πρωταγωνιστές και οι συσκευές στα σπίτια των Απαράδεκτων.
Βέβαια, ο αρχικός τίτλος της σειράς δεν ήταν αυτός με τον οποίο την έχουμε αγαπήσει, αλλά «Απαράδεκτες Ιστορίες», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» ο Τζώνη Καλημέρης. Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη είχε πει ότι εκείνος τον άλλαξε και εμπνεύστηκε τον τίτλο «Οι Απαράδεκτοι».
Νίκος Εμμανουήλ- reader.gr