Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Άγνωστη φωτογραφία του Αγρινιώτη Μακεδονομάχου Παναγιώτου, της οικογένειας του και του σπιτιού του στο Αγρίνιο

Άγνωστη φωτογραφία του Αγρινιώτη Μακεδονομάχου Παναγιώτου, της οικογένειας του και του σπιτιού του στο Αγρίνιο
Πηγή: Βασίλειου Γιαννογλούδη, Καθηγητή 4 Λυκείου Σερρών και Αντιπροέδρου ΕΜΕΙΣ, Ανταπόκριση της εφημερίδας “Αλήθεια” για τον απαγχονισμό στα Σέρρας του Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου,  Παρατηρητής Σερρών 11/12/2018 σ. 13. Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Αλήθεια, 23/12/1907, σελ.4. 

Του Λίνου Υφαντή,

Μια άγνωστη φωτογραφία διασώζει η εξαιρετική δημοσίευση του καθηγητή Βασίλειου Γιαννογλούδη για τον Αγρινιώτη Μακεδονομάχο Νικόλαο Παναγιώτου. Ο Νικόλαος Παναγιώτου ανέπτυξε έντονη δράση στο Μακεδονικό μέτωπο, συνελήφθη όμως ύστερα από ηρωϊκή αντίσταση από τους Τούρκους και απαγχονίστηκε στις Σέρρες.

Η συγκεκριμένη  δημοσίευση  φιλοξενεί το  εκτενές αφιέρωμα της Αθηναϊκής Εφημερίδας “Αλήθεια” στις 23/12/1907 στη σελίδα 4. Η εφημερίδα λοιπόν μπήκε στον κόπο να στείλει ανταποκριτή στο Αγρίνιο και να φωτογραφίσει το σπίτι του Μακεδονομάχου Παναγιώτου με τη γηραιά μητέρα του στην είσοδο, η οποία είχε χάσει τον 24χρονο γιο της. Όπως έγραφε η εφημερίδα, στο συγκεκριμένο σπίτι προορίζονταν να στηθεί το μνημείο εις μνήμην του. Τελικά διαμορφώθηκε χώρος πλησίον του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου στήθηκε η προτομή του.

Η διάσωση των εικόνων  των μελών της οικογένειας του ήρωα.

Εκτός αυτού η εφημερίδα διασώζει την πιο πρόσφατη φωτογραφία του Αγρινιώτη Μακεδονομάχου ήρωα. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι η τραγική μορφή της μητέρας του και των καπνεργατών αδελφών του.  Oι εικόνες αυτές του Παναγιώτου και των μελών της οικογένειάς του διασώζονται από τη συγκεκριμένη εφημερίδα την εργασία του Β. Γιαννογλούδη που αναδημοσιεύτηκε στον παρατηρητή Σερρών   και αποτελούν σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία τόσο της πόλης των Σερρών όσο και της πόλης του Αγρινίου, γενέτειρας του ήρωα. Είναι ίσως η πιο σημαντική μορφή που η πόλη μας έχει να θυμάται 110 περίπου χρόνια πριν.

Πηγή:

Βασίλειου Γιαννογλούδη, Καθηγητή 4 Λυκείου Σερρών και Αντιπροέδρου ΕΜΕΙΣ, Ανταπόκριση της εφημερίδας “Αλήθεια” για τον απαγχονισμό στα Σέρρας του Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου,
Παρατηρητής Σερρών 11/12/2018 σ. 13. Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Αλήθεια, 23/12/1907, σελ.4.

 

 

Βασίλειου Γιαννογλούδη, Καθηγητή 4 Λυκείου Σερρών και Αντιπροέδρου ΕΜΕΙΣ, Ανταπόκριση της εφημερίδας “Αλήθεια” για τον απαγχονισμό στα Σέρρας του Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου,  Παρατηρητής Σερρών 11/12/2018 σ. 13. Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Αλήθεια, 23/12/1907, σελ.4. 

 

Η Πλατεία Παναγιώτου στο Αγρίνιο. Πηγή: epoxi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.