Με την ενίσχυση των οικονομικών κινήτρων, με ποσό έως και 7.200 ευρώ ετησίως, προς τους γιατρούς του ΕΣΥ ώστε να υπηρετούν σε νοσοκομεία 169 προβληματικών και άγονων περιοχών, που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Υγείας, έπεσε η αυλαία των αλλαγών στο πεδίο της υγείας, που είχαν ορόσημο τη ΔΕΘ.
Το επόμενο διάστημα θα μπουν στο προσκήνιο τα Επείγοντα και οι Εφημερίες, με νέο σύστημα για τα νοσοκομεία της Αττικής, τα δωρεάν απογευματινά Χειρουργεία ( αναμένεται η έγκρισή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης) και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Οι αλλαγές θα συνεχιστούν. Αυτό το πεδίο είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη του ομιλία από το βήμα της ΔΕΘ.
Στον πυρήνα όλων των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση βρίσκεται η προσπάθεια στήριξης των γιατρών ώστε να παραμείνουν ή να ενταχθούν στο σύστημα δημόσιας υγείας. Οι χαμηλές απολαβές που λαμβάνουν οι Έλληνες γιατροί του ΕΣΥ, συγκρινόμενες τόσο με τις αντίστοιχες των συναδέλφων τους σε άλλα κράτη όσο και με εκείνες γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές εντός ή εκτός, αναγνωρίζεται πλέον ως ένα δομικό πρόβλημα της λειτουργίας του ΕΣΥ στο οποίο απαντά η κυβέρνηση, παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, με πλέγμα οικονομικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό από την άνοιξη του 2025 οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά από τις μηνιαίες αποδοχές, με συντελεστή 22%. Η παρέμβαση αυτή σημαίνει, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ότι τα εισοδήματα του ιατρικού προσωπικού μπορεί να αυξηθούν ακόμη και κατά 130 ευρώ το μήνα.
Η θεσμοθέτηση κινήτρων για τις λεγόμενες άγονες περιοχές αλλά και τις άγονες, δηλαδή χωρίς ενδιαφέρον για κάλυψη, ειδικότητες βρισκόταν στο προσκήνιο όλο το καλοκαίρι (προκάλεσαν μάλιστα ένταση και αδιέξοδα σε πολλές περιπτώσεις καθώς μεγάλα νοσοκομεία και τουριστικές περιοχές ήταν χωρίς παθολόγους και άλλους γιατρούς) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επεξεργάζεται ρεαλιστικές λύσεις στο πρόβλημα με ορίζοντα μακροπρόθεσμης εφαρμογής από τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι σήμερα οι γιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1.000 ευρώ (δηλαδή περίπου 100 ευρώ το μήνα) ενώ σε περιοχή άγονη κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο επίδομα 500 ευρώ.
Τα νέα οικονομικά κίνητρα ξεκινούν από 200 ευρώ το μήνα και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και το 20% των μηνιαίων απολαβών των γιατρών, αναλόγως τη βαθμίδα τους, την ειδικότητα και την περιοχή που εργάζονται.
Νέος υγειονομικός χάρτης άγονων περιοχών
Ο χάρτης των προβληματικών περιοχών, ορισμένος με Προεδρικό Διάταγμα τη δεκαετία του 1980, σχεδιάστηκε εκ νέου από το Υπουργείο Υγείας. Ο πίνακας με τις άγονες τύπου Α’ περιοχές περιλαμβάνει 113 δήμους και χωριά, ενώ ο πίνακας με τις τύπου Β’ περιλαμβάνει 56 σημεία. Δεν πρόκειται μόνο για δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά για περιοχές στις οποίες, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών, τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης και κάλυψης των ιατρικών θέσεων.
Ο νέος χάρτης των άγονων περιοχών, όπως περιέχεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, περιλαμβάνει επιπλέον 59 περιοχές, αποτυπώνοντας τις δραματικές αλλαγές στο πεδίο της υγείας στην περιφέρεια, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις άγονες περιοχές περιλαμβάνονται πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων, από την Καλαμάτα και τη Λαμία μέχρι το Ρέθυμνο, την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Κοζάνη. Νοσοκομεία δηλαδή μεγάλων πόλεων που ελάχιστη σχέση έχουν πια με τα αντικειμενικά κριτήρια δυσπρόσιτων περιοχών όπως ήταν αρχικά οι άγονες, πχ στην ορεινή Ευρυτανία, την Ήπειρο και τη νησιωτική χώρα. Αλλά δείχνουν πόσο έχει υψωθεί το κύμα φυγής των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία πόλεων που απέχουν μόλις δυο ώρες από την Αττική.
Παράλληλα, ορίστηκαν και 18 ιατρικές ειδικότητες ως άγονες, οι οποίες επίσης ενισχύονται οικονομικά. Μάλιστα, οι αυξήσεις των επιδομάτων δεν αφορούν μόνο στους νέους γιατρούς που θα τοποθετηθούν στις άγονες περιοχές, αλλά και σε όσους υπηρετούν ήδη.
Πρόκειται για τις εξής ιατρικές ειδικότητες: Εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων.
Πλέον και με τα νέα επιδόματα άγονου όσοι υπηρετούν σε υγειονομικές δομές άγονων περιοχών κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που συγκαταλέγονται σε μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ ετησίως. Όσοι υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που εντάσσονται στις προαναφερθείσες ειδικότητες άλλα 4.800 ευρώ στις ετήσιες απολαβές τους.
Άδεια για ιδιωτικό ιατρείο έχει ζητήσει το 14% των γιατρών ΕΣΥ
Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ορόσημο και για μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολόγησε το υπουργείο Υγείας και αναδείχθηκε από τον Πρωθυπουργό: την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, κατ΄ αναλογία του ιδιωτικού έργου από τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς του συστήματος υγείας.
Μέχρι και τις αρχές Αυγούστου 1.546 γιατροί και οδοντίατροι δημόσιων νοσοκομείων είχαν αιτηθεί στα αρμόδια όργανα την άσκηση ιατρικού έργου εκτός ΕΣΥ, σε ιδιωτικά ιατρεία ή ιδιωτικές κλινικές. Από αυτούς, οι 1.378 είναι γιατροί και οδοντίατροι νοσοκομείων και οι 168 προέρχονται από Κέντρα Υγείας. Πρόκειται για το 14,3% των γιατρών των νοσοκομείων και για το 5,7% των γιατρών των Κέντρων Υγείας. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, κατά τα στελέχη της υγείας, ότι οι περισσότερες αιτήσεις, ποσοστό 17% των γιατρών νοσοκομείων και το 11,5% των γιατρών Κέντρων Υγείας, υποβλήθηκαν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι την προθεσμία των αιτήσεων για τους επικουρικούς (συμβασιούχους) και τους ειδικευόμενους γιατρούς και να περιλάβει εκ νέου και τους μόνιμους γιατρούς, εκτιμώντας ότι σε κάθε περίπτωση η θερινή ραστώνη δεν επέτρεψε να εκδηλωθεί το μέγιστο ενδιαφέρον. Η ισχύς των αδειών για άσκηση ιδιωτικού έργου θα είναι ως το τέλος του έτους, και τον Δεκέμβριο θα επαναληφθεί εκ νέου η διαδικασία αφορώντας το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο εντάσσονται και αυτά στον απολογισμό του υπουργείου Υγείας, με ορόσημο τη ΔΕΘ. Είναι μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς για την επί πληρωμή παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τους τελευταίους έξι μήνες οπότε δόθηκε αυτή η δυνατότητα στους γιατρούς αλλά και στους πολίτες, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 7.000 απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως ανέφερε προ ολίγων ημερών σε επίσκεψή του στο ΑΧΕΠΑ ο υπουργός Υγείας, περίπου 107.000 πολίτες ήταν στη λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση τον περασμένο Μάρτιο, ενώ αρχές Σεπτεμβρίου ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 84.000.
Παναγιώτα Καρλατήρα- ygeiamou.gr