Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Αν αγοράζονταν η Οξυά από τον Εμίρη του Κατάρ, ποια κρίση θα περνούσε; Την Ελληνική ή την …Καταριανή (;)

Αν αγοράζονταν η Οξυά από τον Εμίρη του Κατάρ, ποια κρίση θα περνούσε; Την Ελληνική ή την …Καταριανή (;)

oxiakatarΜερικές φορές η ίδια η ζωή κάνει παιχνίδια με την τύχη και τις συγκυρίες της. Τις δύο τελευταίες μέρες ακούμε για την ξαφνική κρίση στο Κατάρ, το εμπάργκο από Αραβικές χώρες και τους διάφορους ισχυρισμούς που υπάρχουν εκατέρωθεν.

Το ζήτημα μυρίζει πετρελαϊκή διανομή και παγκόσμια συμφέροντα ενέργειας.

Η λέξη Κατάρ κάτι όμως μας θύμιζε τοπικά. Δεν χρειάστηκε να ανακαλέσουμε και πολύ την μνήμη μας. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι για την Οξυά, το νησάκι των Εχινάδων που βρίσκεται στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Η όλη υπόθεση  σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται να προσέκρουσε στην ελληνική γραφειοκρατία.

Χρειάστηκε να περάσουν μόλις μερικοί μήνες, όταν η πλούσια χώρα του Αραβικού κόλπου πέρασε στη δίνη της κρίσης. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ επικρατεί ανησυχία στον κόσμο, αγοράζουν προμήθειες κτλ κτλ. Θυμίζει αναστάτωση τύπου καλοκαίρι του 2015 για την Ελλάδα με τελείως άλλα χαρακτηριστικά και έκταση φυσικά.

Και για να ξέρουμε τι λέμε, ο φερόμενος ως ενδιαφερόμενος επενδυτής ήταν ο αρχηγός κράτους του Κατάρ, που το 2013 άφησε την εξουσία στον γιο του Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο οποίος κάνει σήμερα τους κρίσιμους διπλωματικούς ελιγμούς. Δεν είναι δηλαδή κάποιοι πλούσιοι απλά της χώρας αυτής, αλλά αυτοί που κυβερνούν.

Για να κάνουμε λίγο χιούμορ: Παραλίγο λοιπόν η Αιτωλοακαρνανία και οι ακτές της να έχουν  την τιμητική της λιγάκι από την Καταριανή κρίση.  Το πρόβλημα ήταν τελικά ποια κρίση θα πέρναγε η Οξυά; Την μίζερη Ελληνική ή την παγκόσμια Καταριανή; Θα …έμπαινε και αυτή στο εμπάργκο και στο μάτι υπόλοιπων αραβικών χωρών και του Ντόναλντ Τράμπ;.

Μάλλον για το νησάκι προτιμότερο για κάποιους θα ήταν το πρώτο. Να ζει στην ελληνική μιζέρια του, δηλαδή την μίζερη ησυχία του.

Για άλλους θα ήταν το δεύτερο. Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε δεκάδες ζωντανές μεταδόσεις από την απέναντι ακτή του Λούρου Αιτωλοακαρνανίας, με δημοσιογράφους μεγάλων καναλιών  να κάνουν “σταντ” με φόντο τη Νήσο Οξυά και να μεταδίδουν ότι “αυτή τη στιγμή επικρατεί ησυχία παρόλο των διπλωματικό πυρετό στον Αραβικό κόλπο”.

Λ.Υ.

Υ.Γ. Όνειρα θερινής νυκτός

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.