Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Άγραφα: Το γραφικό πλακόστρωτο που έγινε… άσφαλτος

Έντονες οι αντιδράσεις των πολιτών

Μεγάλη συζήτηση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ασφαλτόστρωση του γραφικού πλακόστρωτου του Νερόμυλου στην είσοδο του χωριού Άγραφα, όπου λειτουργεί και παραδοσιακή ταβέρνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα χαρμόσυνα νέα για την ασφαλτόστρωση έως το χωριό των Αγράφων, έργο που ανέμεναν οι κάτοικοι του χωριού εδώ και δεκαετίες, επισκιάστηκε από την απόφαση των μηχανικών και του εργολάβου που επιβλέπουν το έργο, να σκεπάσουν με άσφαλτο το συγκεκριμένο σημείο. Οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών ήταν αναμενόμενες μιας και το σημείο ήταν από τα γραφικότερα όχι μόνο του δήμου Αγράφων, αλλά και ολόκληρου του νομού και έδινε την αίσθηση του γραφικού και του παραδοσιακού, ‘ενοποιώντας’ αισθητικά τον γραφικό πέτρινο νερόμυλο, με το μπαλκονάκι της ταβέρνας πάνω από το ποτάμι και κάτω από τον πλούσιο ίσκιο των δέντρων. Το σημείο επίσης αποτελούσε ένα από τα πιο πολύ -φωτογραφισμένα σημεία στην περιοχή και στάση όλων των διερχόμενων επισκεπτών για να το απολαύσουν και να το απαθανατίσουν.

Στην αντίθετη άποψη η ασφαλτόστρωση κρίθηκε απαραίτητη, εξαιτίας της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονταν. Το έργο υλοποιήθηκε με την ευθύνη της Π.Ε. Ευρυτανίας, με ανάδοχο για την εκτέλεσή του το τεχνικό γραφείο Φλωράκης Ε. – Βαξεβάνος Θ. Α.Ε., ενώ ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί για την ασφαλτόστρωση του σημείου από τους μηχανικούς του έργου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού και μετά από επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας, το πλακόστρωτο είχε τοποθετηθεί από τους ίδιους, ενώ βρίσκονταν σε κακή κατάσταση, εξαιτίας φθορών που είχε υποστεί από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Κατά την άποψή τους δεν μπορούσε να παραμείνει ως είχε, μιας και φερτά υλικά θα μεταφέρονταν στον προαύλιο χώρο της επιχείρησης, μετά την ασφαλτόστρωση του δρόμου. Σε ότι αφορά την καταστροφή της γραφικότητας του σημείου, αναγνωρίζουν ότι έχει επηρεαστεί και όπως χαρακτηριστικά είπαν επιλέχθηκε η πιο καλή και παράλληλα πιο οικονομική λύση, μιας και η επιλογή να δημιουργηθεί ξανά στο σημείο ένα κομμάτι με καταλληλότερη πέτρα, θα ανέβαζε την δαπάνη για τον κατασκευαστή και πιθανά να μην είχε καν προβλεφθεί από την αρχική μελέτη του έργου.

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.