Ο μεγαλύτερος σεισμός που είχε ως επίκεντρο την περιοχή του Αγρινίου συνέβη στις 31 Μαρτίου του 1965. Ήταν της κλίμακας των 6,8 Ρίχτερ.
Η πόλη πλήρωσε βαρύ τίμημα καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής και ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι. Καταστράφηκαν 150 σπίτια ολοσχερώς ενώ υπέστησαν ζημιές άλλα 1000.
Χαρακτηριστικά υπήρχαν αναφορές για χιλιάδες σεισμόπληκτους που βρήκαν καταφύγιο σε “ανοικτές πλατείες” ή χωράφια, οι οποίοι φοβούνταν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Μάλιστα κατέστη απαραίτητη η συνδρομή μονάδων του στρατού, οι οποίοι έφεραν σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στου σεισμόπληκτους.
Ο σεισμός στο Αγρίνιο ήταν ο δεύτερος που συνέβη τον ίδιο μήνα του έτους εκείνου μετά την Αλόννησο όπου σημειώθηκε 9 Μαρτίου. Ομοίως και στο νησί των Σποράδων υπήρχαν πολλές ζημιές και ύπηρξεε ένας νεκρός.
Για το λόγο αυτό ο συγκεκριμένος σεισμός του Αγρινίου δεν σχετίζεται με τη σεισμική ακολουθία που προκάλεσε η δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών λόγω του ομώνυμου φράγματος, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου και κράτησε όλο το 1966 προκαλώντας πολλές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. ( βλ. εδώ παλαιότερο άρθρο: https://www.agrinionews.gr/1966-o-apokalyptikos-chartis-tous-740-sismous-stin-periochi-tis-limnis-kremaston/).
Συγκεκριμένα μέσα μόνο σε ένα χρόνο, από το 1965 έως το 1966 έγιναν 740 σεισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου με αποκορύφωμα τον φονικό σεισμό των 6,2 ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 1966. Ως απολογισμό είχε έναν νεκρό, 60 τραυματίες και ζημιές σε 1500 σπίτια.
Του Λίνου Υφαντή,
Με πληροφορίες από:the Reckord ( Hackensack, New Jersey), 31 Mar 1965, p. 8.
1 Σχόλιο
Όπως φανερώνει η παραπομπή του Λίνου ( βλ. εδώ παλαιότερο άρθρο: https://www.agrinionews.gr/1966-o-apokalyptikos-chartis-tous-740-sismous-stin-periochi-tis-limnis-kremaston/) πρόκειται για μιά περίπτωση “συνοδείας” κατασκευής Τεχνητής Λίμνης κια Φράγματος με Ισχυρό σεισμό και σεισμικά σμήνη. Τότε, τωόντι, το Αγρίνιο είχε τσακιστεί… καθώς τα κτήρια από μπετό δεν ήτανε ακόμη πολλά…. Υπέστησαν τεράστιες ζημιές μπόλικα κλασσικά (με τη γκρίζα πέτρα) πετρόχτιστα της Πόλης… Μεταξύ αυτών και της Γιαγιάς μου Μαριγώς, που όπως τόσοι άλλοι Κάτοικοι, προκειμένου να το επισκευάσει… αναγκάστηκε να πουλήσει χωράφια της Προίκας της… καθώς ΔΕΝ υπήρχαν Κρατική Πρόνοια, αποζημιώσεςις και άτοκα δάνεια προς σεισμόπληκτους…
Γενικά, πάντως;, η κατασκευή κάθε τεχνητής λίμνης – φράγματος δημιουργεί ενεργοποίηση υπαρχόντων ρηγάτων ή παραγωγή νέων.
Μια απλή μου περιέργεια, από ό,τι είχα ζήσει πιτσιρικάς, Δυνατό Σεισμό της Σκλάβαινα Ξηρομέρου στη διάρκεια κατασκευής της Νέας Λίμνης + Φράγματος Στράτου και με την πολύ αργότερα γνώση του Πανίσχυρου σεισμού στην Κινέζικη Επαρχία Σετσουάν, κατά τη διάρκεια του Φαραωνικού Έργου του Υδροηλεκτρικού εκεί…
Μου την έλυσε στον αμαθή άλλων επιστημών, μεταξύ μπυρών, ένας από τους κορυφαίους του Σεισμολογικού Ινστιτούτου Αθήνας… Όντως, υπάρχει σχέση… καθώς η γεωλογία και το υπέδαφος πολύ ευρύτερης περιοχής αναδιαρθρώνονται με Ι. Κανονική ροή ποταμού σε φυσική κοίτη, με δημιουργία σήραγγας εκτροπής. ΙΙ. Αφαίρεση τεραστιών όγκων και βάρους χώματος + πετρωμάτων, με εκρήξεις μάλιστα για τη δημιουργία της λίμνης… ΙΙΙ. Πρόσθεση όγκων χώματος και πετρωμάτων για τη δημιουργία φράγματος. ΙV. Nέα βαρύτητα στην άδεια από την προηγούμενη φυσική βαρύτητα, λόγω της προηγούμενης αφαίρεσης όγκων και βάρους, με τα άπειρα κυβικά μέτρα νερού δημιουργίας της τεχνητής λίμνης…
Ε… Έδαφος και Υπέδαφος είναι αφτό!… Νομοτελειθακά θα Αντιδράσει… ακόμη και σε “σχετική” απόσταση.
Ο Σεισμός των Κρεμαστών, ονομάστηκε “σεισμός του Θέρμου”…
Η αντίδραση της Φύσης στη Στράτο… Οριακά Αιτωλία- Ακαρνανία…. χτύπησε δεκάδες χιλιόμετρα “απέναντι” στην ημιορεινή Ακαρνανία … Σκλάβαινα..
Έτσι που λες…
Θ._