Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Αγρίνιο: άνοιξε η εστίαση, γέμισαν οι καφετέριες…

Αγρίνιο: άνοιξε η εστίαση, γέμισαν οι καφετέριες…

Ένα σημαντικό βήμα προς την… κανονικότητα έγινε σήμερα με την  επαναλειτουργία των εστιατορίων και των καφέ μετά από 2,5 μήνες  λόγω του αιφνιδίου λουκέτου της 13ης Μαρτίου για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με ανάμεικτα συναισθήματα οι επαγγελματίες του κλάδου άνοιξαν τα μαγαζιά τους και στο Αγρίνιο σε ένα τοπίο ωστόσο κατά πολύ διαφορετικό καθώς κλήθηκαν  να λάβουν  μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ενώ έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα σε αποστάσεις και σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο καθώς τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα μιας και ακόμη δεν επιτρέπεται η λειτουργία των εσωτερικών χώρων κάτι που αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουνίου.

Πολύς  είναι ο  κόσμος που έπιασε θέση στις καφετέριες τους Αγρινίου και εξυπηρετείται από τους «μασκοφόρους» σερβιτόρους ενώ έντονη είναι η αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης με σκοπό τις συστάσεις σε πρώτη φάση. Τηρούνται εξάλλου με ακρίβεια οι απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσα σε κάθε τραπέζι εώ την τιμητική τους έχουν και τα αντισηπτικά που περιφέρουν οι σερβιτόροι.

Το στίγμα έδωσε πάντως  χθες ο Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας λέγοντας πως «η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά συμμετέχουμε με σύνεση και υπευθυνότητα», θέτοντας το νέο πλαίσιο -κοινωνικό και υγειονομικό- στην αφετηρία της επαναλειτουργίας των εστιατορίων.

Πολύ σύντομα θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι”
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, τόνισε ότι σήμερα επανέρχονται στην εργασία τους όσοι απασχολούνται στην εστίαση και ανέρχονται σε περίπου 320.000 πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους, επανέλαβε ότι δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν καθίσματα σε διπλάσιο χώρο όπου υπάρχει η δυνατότητα και παρατήρησε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια προβλήματα στην αρχή, αλλά είναι σίγουρος ότι και οι Δήμοι θα τρέξουν τις διαδικασίες και τα όποια προβλήματα θα έχουν λυθεί εντός των επομένων ημερών.Για τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι πρόκειται να ανοίξουν πολύ σύντομα. Συμπλήρωσε δε, πως για όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ειδικούς και “θα δούμε τι πρέπει να αλλάξει ή να διορθωθεί”, σύμφωνα με τις οδηγίες τους.

Για τη μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και άλλα ροφήματα, τόνισε ότι θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα υγιεινής και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης.

Οι νέοι κανόνες στην εστίαση

Για τα καταστήματα εστίασης, η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας στις επιχειρήσεις εστίασης

Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

 • Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
  • Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
  • Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
  • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
  • Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
  • Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

Τι ισχύει εάν ένας εργαζόμενος εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κοροναϊού

Σημειώνεται πως αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Αντε αρχισε ξανα η αγαπημενη συνηθεια του ελληνα να καθετε απο το πρωι μεχρι να ξεραθει το κατακαθη του καφε και μετα να παει σπιτι να φαει μπαμιες.

 2. Δημήτρης Κοντονίκας

  Στείλτε μήνυμα για άθληση ρε κουράδες
  Α ρε Φιντέλ που σας χρειάζεται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.