Για «ανύπαρκτη οδοντιατρική περίθαλψη για μαθητές με αναπηρία στην περιοχή» κάνουν λόγο σε ανακοίνωση ο διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου Νικόλαος Δεληγιάννης, ο διευθυντής του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου Παναγιώτης Μυζήθρας και ο διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου “Μαρία Δημάδη” Λάμπρος Αγγέλης.
Υπογραμμίζουν ότι ακόμη και για την αντιμετώπιση ακόμα και απλών οδοντιατρικών πράξεων (καθαρισμό, σφραγίσματα, απονεύρωση, εξαγωγή), οι γονείς τους υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία, υπερβολικά έξοδα και μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής, καθώς αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να εξυπηρετηθούν σε μεγάλα Νοσοκομειακά Ιδρύματα, αφού στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει αδυναμία οδοντιατρικής κάλυψης.
Αναλυτικά:
Κάθε χρόνο το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας και το Κοινωνικό Ιατρείο και Οδοντιατρείο του Δήμου Αγρινίου, στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής και προαγωγής της υγείας, σε συνεργασία με εθελοντές οδοντιάτρους του οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, πραγματοποιεί δωρεάν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στους μαθητές των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Στους μαθητές χορηγείται δελτίο οδοντιατρικής εξέτασης με οδηγίες για πραγματοποίηση οδοντιατρικών πράξεων.
Δυστυχώς, για την αντιμετώπιση ακόμα και απλών οδοντιατρικών πράξεων (καθαρισμό, σφραγίσματα, απονεύρωση, εξαγωγή), οι γονείς τους υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία, υπερβολικά έξοδα και μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής, καθώς αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να εξυπηρετηθούν σε μεγάλα Νοσοκομειακά Ιδρύματα, αφού στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει αδυναμία οδοντιατρικής κάλυψης.
Με δεδομένο ότι η χορήγηση πρωτοξειδίου του αζώτου βοηθάει στην καλύτερη συνεργασία οδοντίατρου και οδοντιατρικού ασθενούς πιστεύουμε ότι η χρήση του θα βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία των μαθητών μας.
Συνεπώς κρίνουμε σκόπιμο την εκπαίδευση-εξειδίκευση και πιστοποίηση από το ΚΕΔΙΒΙΜ οδοντίατρου του Νοσοκομείου και δύο νοσηλευτών στην χορήγηση του πρωτοξειδίου του αζώτου.