Σε εξέλιξη είναι η κινητοποίηση για την εκρίζωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στην Αιτωλοακαρνανία μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εκτροφές της περιοχής με την κατάσταση να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο και πολλες επιπτώσεις.
Στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας διενεργούνται κτηνιατρικοί έλεγχοι από 40 κλιμάκια, γεγονός που συνιστά την μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Σήμερα, Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες βρέθηκαν στο Αγρίνιο και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία, συνομιλώντας παράλληλα με μέλη των κτηνιατρικών κλιμακίων.
Σημειωτέον πως περι τα 750 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι τωρα στην Αιτωλοακαρνανία, αναφέρει το aixmi-news.gr. 250 στην περιοχή της Βόνιτσας, 130 στο Αγρίνιο και 350 περίπου στον Αστακό. Το κοπάδι του Αγρινίου αποτεφρώθηκε καθώς το σημείο που επιλέχθηκε για την ταφή ήταν ακατάλληλο.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και όσα αναφέρει στο agrinionews o πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου Βασίλης Παπαθανάσης.
«Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην τοπική οικονομία. Έχουν απαγορευτεί και οι σφαγές με αποτέλεσμα να υπάρξει ανισορροπία στην αγορά. Ο Δεκαπενταύγουστος ήταν ένα μικρό Πάσχα και το 80% των καταναλωτών αγόραζαν αιγοπρόβατα. Ενδεχομένως να έρθουν κάποια εισαγόμενα που δεν ξέρω κατά πόσο θα τα προτιμήσουν οι καταναλωτές. Είναι νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις για τις συνέπειες όμως φαίνεται πως μακροπρόθεσμα θα υπάρξει πρόβλημα μεγάλο. Μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο», σημειώνει.
Αφότου εντοπίστηκε προ διαστήματος η πανώλη στη χωρα – πριν ακόμη βρεθεί κρούσμα στην περιοχή του Αγρινίου- οι καταναλωτές άρχισαν να αποφεύγουν το αρνί.
«Τώρα το πρόβλημα έχει διογκωθεί», σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ο οποίος αναρωτιέται γιατί δεν μπορούν να σφάξουν τα ζώα που δεν έχουν νοσήσει και η χώρα θα φέρει εισαγόμενα ζώα. «Οι καταναλωτές έχουν στραφεί στο χοιρινό και το μοσχάρι. Έχει βγει από τη σειρά του όμως ο καταναλωτής», σχολίασε ο κ. Παπαθανάσης.
Σημειωτέον πως ο Περιφερειάρχης, με επιστολή του προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα,αφού εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την μεγάλη κινητοποίηση και τη συνεργασία με το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Γεωτεχνικοί, ΕΦΕΤ, κλπ), σημειώνει πως η κτηνοτροφία της ΠΔΕ αλλά και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε ένα οικονομικό και ψυχολογικό σοκ.
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προτείνει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που έχουν θανατωθεί ή θα θανατωθούν, την άμεση οικονομική ενίσχυση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας για την αγορά ζωοτροφών (καθώς και άλλων αναγκαίων αναλώσιμων), την παροχή οικονομικών πόρων για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, κίνητρα για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις πρακτικές βιοασφάλειας και την πρόληψη ασθενειών.
2 Σχόλια
Υπαρχουν και αλλα φαγητα για το δεκαπενταυγουστο να φαμε κοτοπουλο μπιφτεκια μπριζολες δεν ειναι αναγκαιο να φαμε αρνι
Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα το μέγεθος της καταστροφής, ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία που το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομίας της στηρίζεται στην κτηνοτροφία.