Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Αγρίνιο: Χωρίς παρατράγουδα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Αγρίνιο: Χωρίς παρατράγουδα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Δευτέρα 14η Σεπτεμβρίου σήμερα, ημέρα επιστροφής στα θρανία για τους μαθητές.

Μια επιστροφή σε μια πρωτοφανή κατάσταση με τα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού.

Μια κατάσταση που άλλαξε την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών και των μαθητών προσθέτοντας στα σχολικά τους είδη τις μάσκες, το παγουρίνο και αντισηπτικά.

Στο Αγρίνιο η προσέλευση στα σχολεία δεν έγινε συντεταγμένα στις 8:15 όπως υποτίθεται επέβαλε η  εγκύκλιος του Υπουργείου αλλά σε διαφορετικές ώρες που είχαν προβλεφθεί  από τις διευθύνσεις των  σχολικών μονάδων καθώς ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στις 11.00.

Τα σχολεία μέσω δήμου είχαν εξάλλου προμηθευτεί τις μάσκες τις οποίες μοίρασαν στους μαθητές  στις αίθουσες διδασκαλίας ενώ στους μαθητές της πρωτοβάθμιας διανεμήθηκαν και τα παγουρίνο.

Οι μαθητές εξάλλου ενημερώθηκαν για τη σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες προστασίας για τον κορωνοϊό, για το ωρολόγιο πρόγραμμα ενώ  παρέλαβαν και τα βιβλία τους.

Στο Αγρίνιο δεν καταγράφηκαν παρατράγουδα ή τραγελαφικές καταστάσεις από τους αρνητές της μάσκας όπως- σε μικρή έκταση- συνέβησαν σε κάποιες περιοχές.

Η αλήθεια είναι πως κάποιοι γονείς εξέφραζαν τη δυσπιστία τους στις συζητήσεις που γίνονταν έξω από τις σχολικές μονάδες ωστόσο η κατάσταση κύλησε κατά κανόνα ομαλά.

Σημειωτέον πως ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  παρέστη στην τελετή  αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παναιτωλίου και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.

Συγκέντρωση αύριο…

“Αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία ΔΕΝ είναι έτοιμα να ανοίξουν!”, ανέφεραν σε Ψήφισμα τους o Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Αγρι νίου- Θέρμου, η  Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, η Ένωση Γονέων Δημοσίων Σχολείων Αγρινίου και το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών.

Παράλληλα  κάλεσαν σε συγκέντρωση που θα λάβει χώρα την Τρίτη  15/09/2020  στις 19:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου  με σκοπό να διεκδικηθεί σειρά μέτρων από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να «κρατηθούν τα σχολεία μας ανοιχτά και ασφαλή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση-κάλεσμα.

Οι φορείς αυτοί επισήμαναν τα εξής:

  • Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι για άλλη μια χρονιά πολύ σημαντικές. Ο αριθμός των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
    • Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι πολύ μεγάλος για να μπορούν να ισχύσουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Τα περισσότερα τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η πόλη του Αγρινίου, υπερβαίνει τους 25 και ορισμένες φορές φθάνει και τους 27 μαθητές.
    • Τα περισσότερα σχολεία δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές αφού δεν έχει γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός εξαιτίας της καθυστέρησης πρόσληψης των καθαριστριών.
    • Κανένα προληπτικό τεστ δεν έχει γίνει, ούτε προβλέπεται να γίνει.

Ο Ηλίας Παπαχρήστος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου– Θέρμου τόνισε στο agrinionews.gr ότι κυριαρχεί κλίμα επιφυλακτικότητας και δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

«Το βάρος στις προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων έπεσε στη χρήση της μάσκας και μέτρα ουσίας δεν ελήφθησαν. Υπάρχουν κενά και ελλείψεις σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς. Κατά την περσινή σχολική χρονιά, ενώ στη β΄φάση υπήρχαν 40  ελλείψεις φέτος ξεκινάμε με 80.  Με τις σχολικές καθαρίστριες υπάρχει επίσης πολύ μεγάλο θέμα. Απαιτούνται τουλάχιστονδύο στα 12θέσια σχολεία και για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες θα έπρεπε όλες όσες εργάζονται με μειωμένο ωράριο να γίνουν πλήρους ωραρίου. Πέραν αυτού, απαιτούνται τουλάχιστον 30-40 άτομα ακόμη για την καθαριότητα. Οι απαντήσεις που παίρνουμε από το Δήμο είναι ότι δεν υπάρχουν πόροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Παπαχρήστος τόνισε ότι υπήρξαν αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις από γονείς οι οποίοι και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον μία με δύο ελλείψεις εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο. Ως προς τη χρήση της μάσκας, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του μέτρου με τον τρόπο που έχει προωθηθεί είναι σχεδόν αδύνατη.

Σε ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Κατσίφας, ο οποίος και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των καθαριστριών. «Εφόσον οι 57 από τις συνολικά 108 εργάζονται με μειωμένο ωράριο είναι αδύνατη η τήρηση των υγειονομικών κανόνων που έχουν υποδειχθεί. Πρόβλημα υπήρξε επίσης και με την καθυστερημένη επαναπρόσληψή τους. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία είχαν την πρέπουσα εικόνα σήμερα, κάτι που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ωστόσο θα πρέπει να δούμε ποιες ώρες θα πρέπει να έρχονται οι καθαρίστριες καθώς με τα ισχύοντα δεδομένα δεν θα είναι διαθέσιμες για όλες τις ώρες λειτουργίας», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών ο κ. Κατσίφας τόνισε ότι «και εκεί εντοπίζεται ζήτημα με τα κενά σε θέσεις γενικής παιδείας να ανέρχονται στα 38». Και συνέχεισε: «Πρόβλημα υπάρχει και στο μέτωπο των μετακινήσεων, όπου αποτελεί ερωτηματικό το αν θα αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που μετακινούνται ανά δρομολόγιο. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί φυσικά και η αραίωση των τμημάτων που πρέπει να εξεταστεί».

Κλείνοντας ο κ. Κατσίφας ανέφερε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι θορυβημένη από τα κατά τόπους φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε άλλες περιοχές της επικράτειας, όπου γονείς προχώρησαν σε μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν επιβληθεί από τα αρμόδια Υπουργεία στα σχολεία.

Παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Σαλμά ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στο 3ο Λύκειο Αγρινίου

Στον Αγιασμό που τελέστηκε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στo 3ο ΓΕ.Λ Αγρινίου, παρέστη σήμερα Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά.

Η Αντιπεριφερειάρχης στο σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να ευχηθώ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καλή και δημιουργική χρονιά. Ιδιαίτερα στα παιδιά της Τρίτης τάξης, εύχομαι από καρδιάς υγεία και ψυχική δύναμη, για να επιτύχετε τους υψηλούς σας στόχους και την επόμενη χρονιά να συνεχίσετε το ταξίδι της μάθησης ως ακαδημαϊκοί πολίτες.
Αυτή η χρονιά λόγω της πανδημίας του Covid -19 θα έχει πρόσθετες δυσκολίες για όλους μας. Η Π.Δ.Ε και εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης απέναντι σας και σας υπόσχομαι ότι θα βρισκόμαστε διαρκώς κοντά σας. Κοντά σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να επιλύουμε τα προβλήματα που τυχών θα παρουσιάζονται. Για να γίνει όμως το έργο όλων μας ευκολότερο, σας παρακαλώ να ακολουθείτε πιστά και με ωριμότητα τις οδηγίες του υπουργείου, για τις μάσκες, την απολύμανση των χεριών σας και τις μεταξύ σας αποστάσεις, προστατεύοντας έτσι, όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τους αγαπημένους σας ανθρώπους
Εύχομαι από καρδιάς, καλή, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία. Καλή πρόοδο».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.