Τρίτη, Ιούνιος 18, 2019

Αγρίνιο: Δεν επιτράπηκε σε φοιτητές η είσοδος στη συνάντηση για το Πανεπιστήμιο

Yπο αυστηρά μέτρα ασφάλειας διεξάγεται στην αίθουσα του ΤΕΕ στο Αγρίνιο η σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία δίνουν το «παρών» βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων.
Μάλιστα έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν και παραμένουν φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος κάτι που επιδίωξαν για να εκφράσουν τα αιτήματα τους. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν μάλιστα γιατί-όπως υποστηρίζουν- οι αστυνομικοί τους υπέβαλλαν σε αστυνομικό έλεγχο.
Θυμίζουμε πως οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας έχουν προκαλέσει αναβρασμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Αγρινίου με τους φοιτητές να έχουν ξεκινήσει νέο γύρο
Οι φοιτητές του Τμήματος ΔΠΦΠ υποστηρίζουν πως προωθείται η αλλαγή φυσιογνωμίας του Τμήματος και η ένταξη του στην υπό ίδρυση Γεωπονική Σχολή, σχέδιο που τους βρίσκει αντίθετους ενώ προβάλλουν το χρόνιο αίτημα τους για μετονομασία του Τμήματος σε « Μηχανικών Περιβάλλοντος» και άλλες διεκδικήσεις για τη φοιτητική μέριμνα, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα ακαδημαϊκά ζητήματα.

«Το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων οδηγείται σε κλείσιμο»

Σήμερα εξάλλου κυκλοφόρησε η ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με τις εξελίξεις στο  τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων: 

Η επίσημη ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ότι το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων οδηγείται σε κλείσιμο. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια τριμελής επιτροπή από το Πανεπιστήμιο Πατρών για να εξετάσει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την ισοτιμία με αυτά των Μηχανικών Περιβάλλοντος και την ένταξη των αποφοίτων στο ΤΕΕ.
Το πόρισμα της επιτροπής όχι μόνο δεν κατοχυρώνει τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων με τα αντίστοιχα του Μηχανικού Περιβάλλοντος αλλά κινείται σε μια βάση ή οποία δημιουργεί επιπλέον αμφιβολίες για την ιδιότητα των αποφοίτων, καθώς μεταξύ άλλων δεν θα ανήκουν σε κάποια ‘ενεργή’ κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), συνεπώς οι πιθανότητες για εύρεση εργασίας πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας θα είναι λιγοστές ως ανύπαρκτες.
Είναι απαράδεκτη η χρονική στιγμή που το πανεπιστήμιο Πατρών αποφάσισε να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα των αποφοίτων δίνοντας ‘ψίχουλα’ και ενισχύοντας του φόβους μας για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος των φοιτητών οι οποίοι διεκδικούν με δράσεις εδώ και δυο εβδομάδες την ισχυροποίηση του τμήματος τους και όχι το κλείσιμο του.
Στις 23/2/19 οι απόφοιτοι της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστήμων (μετονομάζεται σε Μηχανικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) και του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στην Χίο έγιναν δεκτοί στο ΤΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι από τα Πολυτεχνικά τμήματα που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο ΤΕΕ το τμήμα ΔΠΦΠ αν και πληρούσε εξ’ αρχής πολλές από τις απαιτήσεις του και παρά τις προσαρμογές που έγιναν στο πρόγραμμα σπουδών, οι διπλωματούχοι απόφοιτοί του δεν θα είναι μέλη του ΤΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Με δεδομένη των απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναδιάρθρωση και ανασχεδιασμό σχολών και τμημάτων στην Δυτική Ελλάδα θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε το διαχρονικό αίτημα των αποφοίτων οπού είναι η μετονομασία του τμήματος σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του.
Είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας και εξέλιξης του τμήματος ΔΠΦΠ, άρα και η ύπαρξη τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στη Δυτική Ελλάδα. Εφόσον αυτό θα εγγυάται το βιώσιμο μέλλον της, ειδικά σε μία περιφέρεια που γεωμορφολογικά έχει τους περισσότερους υδατικούς πόρους στην χώρα.
24/2/2019
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΣΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Θέματα που ενδιαφέρουν

12 Σχόλια

 1. Διονυσια

  Και πολυ καλα κανανε. Οι «φοιτητες» αν διαβασετε παλαιότερα αρθρα, απλα δεν άφηναν κανενα να μιλάει και λεγανε ενα θελουμε να παμε πατρα. Οσον αφορα το συριζα , οι μισοι με τη νεα Δημοκρατία ειναι. Και πρόβλημα δεν εχουν μονο οι 5-6 που μείνανε απ εξω , αλλα και η πολη των 100.000 κατοίκων που ακομα δεν ειναι σίγουρη για το τι μελλον θα εχει το πανεπιστήμιο της.

 2. Σ.Κ

  Κοπελιά άκου εδώ οι φοιτητές Σήμερα όταν μίλησαν με τους βουλευτές είπαν Όχι Πάτρα! Ζητήσαμε να μην κλείσει η σχολη μας τόσο απλά γκε γκε;

 3. Σ.κ

  Αγρίνιο είναι πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί την έδρα του δήμου Αγρινίου και έχει πληθυσμό 46.899 κατοίκων, σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή του 2011.[2] Μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα, αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

 4. Διονυσία

  Τοτε 100% μαζι σας. Και αν είπατε οχι πατρα ομως, γιατι βασικό αίτημα του διπλανου δεαπτ παραμενει η Πάτρα; Και αυτοί στην κατάληψη μαζι σας είναι

  Υγ. Βαλε ενα χρονο πριν να δεις οι «φοιτητές» πως «αφησαν» το δήμαρχο να μιλησει

 5. ΒΜ

  Δεν τους επέτρεψαν την είσοδο; Χμ, δηλαδή το παίρνουν πάνω τους!!!!Τότε είναι και η τελευταία ευκαιρία στους τοπικούς άρχοντες και βουλευτές να αποδείξουν τι αξίζουν. Γιά να σας δούμε!!

 6. Γ.Κ

  Το ΔΕΑΠΤ είναι στον κόσμο του. Δεν βγάζουν λογική αυτά που ζητά. Εμείς λέμε μηχανική στο Αγρίνιο.

 7. PABLITO

  Για άλλη μία φορά ανοησίες από άσχετους στα κόμμεντ.
  Προφανώς αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι η μεταφορά του τμήματος ΔΠΦΠ, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα , εκείνο του κλεισίματος του και μαζί με αυτό χάνεται κάθε πιθανότητα ώστε να μετονομαστεί και να πάρουν οι φοιτητές τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αναλογούν. Τα προηγούμενα χρόνια,που δεν ήταν τόσο άμεσος ο κίνδυνος του κλεισίματος, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος τότε ήταν να ξαναυπαχθεί πάλι στο αυτόνομο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, ένα τερατούργημα δηλαδή, που τα χρόνια που υπήρξε κατέστρεψε ολοκληρωτικά το τμήμα σε κάθε τομέα και δεν το άφηνε ούτε θα άφηνε καμία πιθανότητα να εξελιχθεί. Τότε, μοναδικό πρόβλημα ήταν αυτό και μόνη λύση του τμήματος για το πρόβλημα αυτό, ήταν να πάει Πάτρα για να σωθεί αλλά και σε επόμενη φάση να διεκδικήσει όσα προανέφερα.
  Από την άλλη στο ΔΕΑΠΤ , θεωρούν πώς ο καλύτερος και ο πιό άμεσος τρόπος ώστε να πάρουν το «μάξιμουμ» μετά το κλείσιμο του τμήματος , είναι η συγχώνευση τους με το πιό «όμοιο» τμήμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πανεπιστημιούπολη. Πιστεύουν πώς αυτή είναι η λύση τους και μάλλον κάτι ξέρουν παραπάνω για να το διεκδικούν.
  Αν ξαναέβγαινε αναφορά για επανίδρυση πανεπιστημίου δυτικής ελλάδας , κατά πάσα πιθανότητα ,μαζί με όοοολα τα υπόλοιπα αιτήματα , το ΔΠΦΠ θα έψαχνε για άλλες λύσεις και σίγουρα μία απο αυτές θα ήταν η μεταφορά στην Πάτρα.

 8. δημητρης

  Σ.Κ. ψαξου καλυτερα.. αγρινιο 59,329, δημος αγρινιου 94,181.. αρα ναι, οπως η πατρα σου λεει οτι εχει 200 χιλιαδες ετσι και το αγρινιο εχει 100. το δημο μετρας οχι το κεντρο. οσον αφορα το ΔΕΑΠΤ, ας παει πατρα να τελειωνουμε να συγχωνευτει με τη διοικηση. ας ερθει εδω καμια σχολη της προκοπης. αρκετα εχουμε ανεχτει..

 9. PABLITO

  Δεν έχει τόση σημασία ο πληθυσμός πλέον. Δεν φτιάχνεις ιδρύματα σε σχέση με τον πληθυσμό και ας έχει γίνει άπειρες φορές στην Ελλάδα τις τελευτάιες δεκαετίες. Τα δημιουργείς ανάλογα με τις δραστηριότητες της περιοχής και τους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται. Αν π.χ. έχει μία περιοχή αγροτική παραγωγή ή αλιεία, υπηρεσίες κτλπ. Εγώ δεν σου λέω να μην υπάρχουν τμήματα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, απλά το θέμα είναι να γίνει σωστά η ανασύνταξη των τμημάτων που ήδη υπάρχουν τα οποία πρέπει να πάνε εκεί που πρέπει και να πάρουν ότι τους αναλογεί και μετά αφού ξεπεραστούν αυτα τα ζητήματα να οργανωθεί κάτι το οποίο να βασίζεται στην περιοχή. Αν το υπουργείο θεωρεί ότι αρμόζει και αντιστοιχεί 3ετές τμήμα ερευνητικού ινστιτούτου, ας το κάνει. Το θέμα είναι να δουλεύει σωστά , να απορροφάει και να απορροφάται όσον αφορά το εργατικό δυναμικό.. Να υπάρχει άμεση σύνδεση δηλαδή με την περιοχή. Γι’αυτό και τα υπόλοιπα τμήματα πρέπει να ιακνοποιηθούν, να αποδεσμευτούν και οι φοιτητές αλλά και η Αιτωλοακαρνανία απο αυτά τα ζητήματα.
  Τέλος μιάς και μιλάμε για ακρίβεια (αν και όπως είπα ο πληθυσμός είτε δήμου, είτε αστικού κέντρου, είτε νομού ,κάτι που δεν παίζει τόσο ρόλο στις ακαδημαικές επιλογές πλέον όπως είπα) η δημοτική κοινότητα η οποία ουσιαστικά απαρτίζει το Αγρίνιο στην ολότητα του με όλες τις όμορες περιοχές που ορίζουν την φυσική συνέχεια της πόλης , μετράει 64-63.000 κατοίκους. Αυτή είναι η πραγματική κεντρική πόλη του Αγρινίου και άντε αν βάλουμε με το ζόρι παραπλήσια χωριά που ανήκουν στον δυναμικό/ζωτικό πληθυσμό της πόλης( ο οποίος είναι και ίσως ο πιο ρεαλιστικός απο άποψης ρεαλισμού πληθυσμός) τότε έρχεται πιο κοντά στο 70.000 (μαζί με Καινούργιο,Παναιτώλιο,Νεάπολη κτλπ). Χοντρικά το τελικό δυναμικό του πληθυσμού της ευρύτερης πόλης μαζί και με πιθανούς επισκέπτες και φοιτητές ας πούμε ότι ανέρχεται κοντά στους 72-78.000
  Ο τωρινός δήμος Αγρινίου είναι απο τους μεγαλύτερους της χώρας με έκταση 1.246,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μετράει 94.181 κατοίκους (2011), οι οποίοι προφανώς λόγω της έκτασης του δήμου και της μεγάλης απόστασης ενός μέρους του πληθυσμού απο την πόλη του Αγρινίου,έχει επιφέρει ως φυσικό αποτέλεσμα οι περιοχές με απόσταση πάνω απο 30-40χλμ μέσα στον γιγαντιαίο δήμο, να μην είναι μέρος του δυναμικού-άμεσου πληθυσμού της πόλης.
  Όσο για την Πάτρα (και για να γίνει κατανοητή η σύνδεση των εννοιών), ο συνεχόμενος αστικός ιστός (δλδ η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της πόλης ) ανέρχεται σε 260.308 μόνιμους (με μετρήσεις του 2011, αν και η τωρινοί υπολογισμοί έχουν μέσα και την Ναύπακτο μετά την κατασκευή της γέφυρας και φέρνει την μητροπολιτική περιοχή κοντά στους 300.000) και με δυναμικό πληθυσμο που σύμφωνα με προσέγγιση πλησιάζει τους 350.000 με 400.000. (κάτι που ποικίλει ανά εποχή όπως σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και μόνο οι φοιτητές στην Πάτρα είναι 35.000)
  Οπότε όταν μιλάμε για μετρήσεις που αφορούν μόνο την κεντρική περιοχή(κεντρική δημοτική ενότητα) των πόλεων θα είναι κάτι σαν 46.899 για το Αγρίνιο ,65.574 για τα Ιωάννινα, 171.484 για την Πάτρα. Αυτά αφορούν μόνο τα κεντρικά κομμάτια των πόλεων αυτών.
  Έτσι για να μιλάμε με ακρίβειες στα πέρι πληθυσμού και να ξεκαθαρίζονται κάποια πράγματα. Κατά τα άλλα ,ουδεμία σχέση έχουν με το πόσα πανεπιστήμια πρέπει να κουβαλάει μία περιοχή και ο λόγος που τα έγραψα ήταν ξεκάθαρα εγκυκλοπαιδικός-επιστημονικός.

 10. Ανώνυμος

  47 χιλιάδες είναι χωρίς τον άγιο Κωνσταντίνο το Αγρίνιο. Για να μιλάμε για ακριβειες λοιπόν. 60 χιλιάδες είναι η πόλη. Η Πάτρα που βρήκε 260 χιλιάδες; Γιατί βάζεις και το Αίγιο μέσα; Με την ίδια λογική η Αμφιλοχία κ ο βάλτος κ το Ξηρόμερο για δουλειές διοικητικές και ψώνια Αγρίνιο έρχονται. Άρα 150 χιλιάδες το Αγρίνιο. Μη λέμε ο,τι θέλουμε. Επίσης μάθε ότι από τις 100 χιλιάδες χοντρικά του δήμου Αγρινίου, οι 90 είναι το πολύ 15-20 χλμ έξω η στην πολη. Εκτός πόλης η πλειοψηφία των κατοίκων είναι στην Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχία. Λίμνες δηλαδή 10 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο.

 11. PABLITO

  Είσαι απίστευτα εκνευριστικός ανώνυμε. Άσε με σαν πολιτικό μηχανικό και με χρόνια εμπειρίας στον κλάδο να ξέρω καλύτερα. Όχι στον υπολογισμό δεν έβαλα κάν το Αίγιο,αυτός είναι πραγματικός πληθυσμός της Πάτρας. Και ένα απλό search να κάνεις στην ξενόγλωσση wikipedia θα βρείς ακριβώς τις λεπτομέρειες που αναζητάς( οι ελληνικές εκδόσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένες) . Επίσης δές απο πάνω και άλλους τι λένε. Στον υπολογισμό που έχει γίνει για το Αγρίνιο και έγραψα απο πάνω αλλά δεν κατάλαβες κάν, είναι μέσα όλα τα χωριά σε ακτίνα 10 -15 χλμ. Δεν είναι θέμα μόνο απόστασης, αλλά θέμα πολλαπλών υπολογιστικών και βαρυκεντρικών παραγόντων.. όπως π.χ. Χωροταξικοί – Δημογραφικοί Δείκτες , Συγκοινωνιακού Δείκτες , Κοινωνικοοικονομικοί Δείκτες .

 12. Ανώνυμος

  Δεν έχεις ιδέα απλά φίλε μου. Πολιτικός μηχανικός είσαι, δεν διεξαγεις απογραφή. Μου άρεσε πάντως που με επίσημα στοιχεία του κράτους σε έβαλα στη θέση σου. Μάλλον Πατρινός είσαι. Βγάζεις την Πάτρα 300 χιλιάδες και βάζεις μέσα όλη την αχαια βάζεις και Ναύπακτο ίσως και λίγη Ηλεία. Το Αγρίνιο όμως του κόβεις τον μισό δήμο επειδή έτσι γουστάρεις μάλλον. Όσο κι αν σε πονάει λοιπόν δήμος Αγρινίου 95 χιλιάδες. Χωρίς φοιτητές να απογράφονται εδώ όπως σε άλλες φοιτητουπολεις, ονόματα δε λέμε.. και σου είπα αφού τα ψάχνεις καλά, δες ότι οι 47 χιλιάδες του Αγρινίου είναι χωρίς άγιο Κωνσταντίνο, Δοκίμι, ρηγανα και λοιπά προάστια. Ουσιαστικά είναι μόνο το κέντρο. Περαστικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.