Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Αγρίνιο: διαμαρτυρία της εστίασης με “άδειες καρέκλες” στην πλατεία

Αγρίνιο: διαμαρτυρία της εστίασης με “άδειες καρέκλες” στην πλατεία

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν αποτελεσματικές λύσεις μετά το lockdownΗ ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον στους επαγγελματίες της εστίασης είναι μεγάλη και εύλογη. Η πανδημία επιφέρει ένα μεγάλο χτύπημα στον κλάδο που έχει κατεβάσει ρολά και ο κίνδυνος για πολλά και μόνιμα λουκέτα είναι ορατός.

Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι ζητούν αποτελεσματικές λύσεις για την επιβίωση τους και σήμερα στο κέντρο πολλών πόλεων της χώρας εμφανίστηκαν «άδειες καρέκλες». στα πλαίσια της συμβολικής διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στην οποία συμμετείχε και η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής Ψυχαγωγίας Αγρινίου.

Από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Αγρινίου τοποθετήθηκαν καρέκλες ως «συμβολική βουβή πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης ». Τα βλέμματα τράβηξε ωστόσο και ένα τραπέζι με τα σερβίτσια και τις καρέκλες που …προορίζονται για τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κάθε άδεια καρέκλα εξάλλου φέρει τον τίτλο ενός επαγγέλματος που σχετίζεται με την εστίαση σηματοδοτώντας το πλήγμα που δέχονται όλοι οι κλάδοι.

Επίσημη ώρα έναρξη της δράσης ήταν στις 20.00 όταν και βρέθηκαν στην πλατεία πολλοί επαγγελματίες του χώρου, ο δήμαρχος Γ.Παπαναστασίου, άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων που εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους. Σημαντικό ρόλο στη στήριξη του κλάδου της εστίασης άλλωστε σε αυτή τη συγκυρία θα διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση στην οποία θα δοθεί η ευελιξία για να στηρίξει τους επαγγελματίες.

Θυμίζουμε πως ο κλάδος της εστίασης προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Ιουνίου αν και υπάρχουν διαρροές πως ίσως συμβεί αυτό και νωρίτερα αν οι επιδημιολογικές μελέτες το επιτρέψουν. Το ζήτημα ωστόσο είναι το μετά και το δύσκολο και ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους επαγγελματίες του χώρου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής Ψυχαγωγίας Αγρινίου Kώστας Ναστούλης σημείωσε πως η σημερινή διαμαρτυρία εντάσσεσαι στα πλαίσια μιας πανευρωπαϊκής κίνησης .

«Ξεκίνησε με δέκα συλλόγους επαρχιακούς και αυτή την στιγμή η δράση γίνεται σε πάνω από 100 πόλεις.Ένας από τους δέκα συλλόγους ήμασταν και εμείς.Είναι μία εκδήλωση καθαρά συμβολική, κάθε καρέκλα συμβολίζει μια επιχείρηση η οποία θα κλείσει, μία θέση εργασίας που θα χαθεί και επίσης ένα συνεργάτη μας που στηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου του σε μας», αναφέρει ο κ. Ναστούλης.

«Τα τρία βασικά αιτήματα μας, πέρα από τα πάγια που υπάρχουν, είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών όπως και χορήγηση κεφαλαίων κίνησης ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και να κάνουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται, όπως η αγορά πρώτων υλών και να γίνουν κάποιες συντηρήσεις στα καταστήματα εστίασης», σημειώνει εξάλλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καβαθάς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «σχεδόν το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και του καφέ δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα απολεσθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των περισσοτέρων καταστημάτων». Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο οι οποίες αναμένεται να προσδιοριστούν πιθανότατα και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης
• Για την όσο πιο ομαλή γίνεται επιστροφή στην κανονικότητα η ΠΟΕΣΕ και το κίνημα Άδειες Καρέκλες έχει καταθέσει δημόσια θέσεις και προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
• Σε ότι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεις μεταξύ των θέσεων την ΠΟΕΣΕ είναι δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80% 7ετούς διάρκειας με 12μηνη περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.
• Σε ότι αφορά τα ενοίκια οι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τις «Άδειες Καρέκλες» ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Τέλος ως προς τα εργασιακά ανάμεσα στις προτάσεις είναι και να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα θιγούν από τα μέτρα στο επίπεδο του ονομαστικού τους μισθού μέσω του προγράμματος “SURE”.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την εστίαση
Το σχέδιο άλλωστε που αναμένεται να ανακοινωθεί σε μία εβδομάδα, θα περάσει πρώτα από τον έλεγχο της επιτροπής υπό τον καθηγητή
Βασικές γραμμές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εστίαση είναι πάντως οι εξής:
-Περισσότερα «τραπεζάκια έξω», χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών
-Μείωση των δημοτικών τελών για όσα καταστήματα αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα.
-Τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων, διαφορετικών για τα τραπέζια των τεσσάρων και τα τραπέζια των δύο ατόμων, τουλάχιστον 1,60 μ.
-Να επιτρέπεται η χρήση τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστά μέρος του καταστήματος, που θα θεωρηθεί ημιυπαίθριος εφόσον «φύγει» η τζαμαρία. Το βάθος που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί, σχετίζεται με το άνοιγμα του καταστήματος μπροστά, ώστε να διασφαλίζεται φυσικός αερισμός και φωτισμός σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, καθώς δεν θα επιτρέπεται κλιματισμός.
-Τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο διάστημα, δηλαδή εν προκειμένω για τους θερινούς μήνες.
-Οι δήμοι χωρίς γραφειοκρατία από το υπουργείο ή έγκριση από την περιφέρεια, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής με ευελιξία του νέου προσωρινού πλαισίου.
-Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ή
-Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.