Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Αγρίνιο: Ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών, ο δήμαρχος και η αντιπολίτευση

Αγρίνιο: Ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών, ο δήμαρχος και η αντιπολίτευση

Ο υπογράφων θα σταχυολογήσει επιχειρήματα και την ουσία της κουβέντας που έγινε τις προάλλες στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου για τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών στους ΟΤΑ και στην Υγεία. Να θυμόμαστε ότι μιλάμε για συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που η δουλειά στο δημόσιο είναι πιο αποδοτική από μια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και πως στην Ελλάδα ένας δημόσιος υπάλληλος είναι σχεδόν αδύνατο να απολυθεί.

Επίσης να θυμόμαστε ότι το πελατειακό κράτος έχει εφεύρει τα τελείως άδικα οκτάμηνα. Ότι το νοσοκομείο χωρίς συμβασιούχους δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ότι όντως χιλιάδες εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες αλλά απολύονται γιατί κάποιοι άλλοι είναι σε δουλειές που δεν υπάρχουν. Ότι αξιολόγηση αλλού γίνεται κι αλλού απαγορεύεται. Ότι ο «ευρύτερος δημόσιος τομέας» δεν έχει απογραφεί!

Πάμε στα προχθεσινά:

Η αντιπολίτευση είχε μια σχεδόν ενιαία στάση. Στηλίτευσε ότι χρειάζεται «ισχνή πλειοψηφία» πλέον για να περάσει η καθαριότητα π.χ. σε ιδιώτες. Η δεύτερη μεγαλύτερη αντιπολίτευση είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πολέμησε εργολάβους, συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ).

Όλες οι αντιπολιτεύσεις συμφώνησαν και πλειοδότησαν για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα την υπηρεσιών, για την λαίλαπα των μνημονίων(ακόμη κι εκείνοι που ανήκουν σε παράταξη που κυβερνούσε πριν από κάτι μήνες!), για τον αδηφάγο καπιταλισμό, για την βαρβαρότητα του δυτικού κόσμου, για την αποτυχία όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις(ίσως δεν έχουν ακούσει για κεντροευρωπαϊκές χώρες όπου ιδιωτικά εργοστάσια μετατρέπουν, μέσα στις πόλεις, τα απορρίμματα σε θέρμανση και ηλεκτρισμό).

Ο ίδιος ο δήμαρχος εξήγησε ότι κανείς πολιτικός σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο δεν θέλει να χάσει τα προνόμιά του, να απεμπολήσει δηλαδή το δικαίωμα να προσλαμβάνει για να εξηγούμαστε. Όλοι συμφώνησαν ότι τα ψηφίσματα που πρέπει να βγουν πρέπει να είναι σαφή. Ότι πρέπει να ανανεωθούν οι συμβασιούχοι ή ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση πως δεν θα παρθεί απόφαση για εμπλοκή ιδιωτών.

Οι πιο αριστεροί σύμβουλοι τόνισαν στους υπόλοιπους που δεν είναι τόσο αριστεροί πως πρέπει να πολεμηθεί ο καπιταλισμός για να μπορούν να είναι συνεπείς με τον δημόσιο χαρακτήρα ΟΤΑ κα Υγείας.

Υπήρξαν και μερικά σημεία όπου ο Γ. Παπαναστασίου διαφοροποιήθηκε από την γενικότερη στάση και απάντησε στα επιχειρήματα περί μη εμπλοκής ιδιωτών, του εκλογικού νόμου κ.α. Τα σημεία αυτά ήταν:

-Η Ιόνια Οδός έγινε και από τους προηγούμενους με σύμβαση παραχώρησης. Με ΣΔΙΤ δόθηκε λύση προ μηνών στα απορρίμματα Πύργου, Κοζάνης και άλλων πόλεων.

-Το θέμα της ισχνής πλειοψηφίας με τους «επτά συμβούλους που αρκούν» περιγράφτηκε ως «καραμέλα» καθώς αυτός ο αριθμός θυμίζει την περίπτωση της Θεσσαλονίκης. «Πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο με τον νόμο για την κυβερνησιμότητα λόγω απλής αναλογικής», είπε ο δήμαρχος Αγρινίου.

-Τα 8μηνα στην καθαριότητα δεν μπορούν να είναι σε απορριμματοφόρο για λόγους… τεχνικούς! Μια ακόμη στρέβλωση του συστήματος. Τα δίμηνα και τα σχετικά απλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

-Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου πληρώνονται από τέλη. Οι πολίτες έτσι κι αλλιώς έχουν πληρώσει τις υπηρεσίες αυτές δεν είναι «δωρεάν». Τις πληρώνει ο πολίτης και μέσω της ΔΕΗ! Πόλεις που έχουν υψηλά τέλη και τα εισπράττουν, όπως η Λάρισα αυτή την εποχή κάνουν προσλήψεις…

-Η ανακύκλωση έχει ανατεθεί εδώ και χρόνια σε ιδιώτες, μάλιστα στην ανακύκλωση αναμένεται να πηγαίνουν σταδιακά το 50% των απορριμμάτων στην Ελλάδα!

-Εδώ και χρόνια και στο πράσινο και στον ηλεκτροφωτισμό δουλεύουν και βοηθούν και ιδιώτες, πολίτες από την περιοχή επίσης με οικογένειες και ανάγκες. Σε μερικές περιπτώσεις διαθέτουν μηχανήματα που ο δήμος δεν έχει.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.