Την διαμαρτυρία τους και την έντονη αντίθεσή τους για την ταλαιπωρία που υφίστανται 200 περίπου ιατροί που υπηρέτησαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Αγρινίου, μεταξύ 2018-2021 και κατηγορούνται για την μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών, εξέφρασαν φορείς και συμπολίτες το πρωί της Πέμπτης 5/12 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.
Οι ιατροί, διώκονται μετά τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μιχάλη για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών εξετάσεων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων του Νοσοκομείου από τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Την ημέρα της δίκης την Πέμπτη στις 05.12.2024, όλοι οι γιατροί θα είναι στο δικαστήριο. Το νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει. Ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα που είχε δημοσιοποιήσει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας.
Χαρακτηρίζει επίσης η Ένωση «θλιβερό» το γεγονός ότι «εδώ και 1 χρόνο το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ, η Διοίκηση του ΓΝ Αγρινίου ΠΟΤΕ δεν πήραν σαφή θέση για τις άδικες διώξεις των γιατρών».
Παράλληλα, τονίζει σε κάθε τόνο ότι «ως γιατροί εκτελούμε το καθήκον μας με βάση τους κανόνες της ιατρικής. Το «έγκλημά μας», κατά το κατηγορητήριο, είναι ότι παραγγέλθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις για ασθενείς του νοσοκομείου χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά. Το κάναμε αυτό, για να «ζημιώσουμε» το νοσοκομείο, αφού ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εξετάσεις που παραγγέλλονταν μόνον ηλεκτρονικά.
Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με διάταξη της Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών έγιναν δεκτά τα εξής: «Από το σύνολο των Ν.Μ. που υπάγονται στην 6η ΥΠε, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το 24ωρο μόνο σε 6 νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά Πατρών και Ιωαννίνων, ΓΝ Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» κλπ), σε 4 Νοσοκομεία λειτουργούσε έως τις 23:00 και στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων η Ν.Μ. Αγρινίου, η παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων εξακολουθούσε να γίνεται με χειρόγραφα παραπεμπτικά . Αιτία της καθυστέρησης (…) είναι α) η μη λειτουργία αυτοτελούς τμήματος οργάνωσης και πληροφορικής με κατάλληλο στελεχικό δυναμικό, β) έλλειψη διοικητικού προσωπικού στα ΤΕΠ ν’ αναλάβουν το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθ’ ότι ο ιατρός ΤΕΠ, ο οποίος, λόγω της (…) υποστελέχωσης καλύπτει περισσότερες θέσεις και εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς από όσους του αναλογούν, δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να προβεί και σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γ) μη λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ με δική του οργανωτική δομή και προσωπικό, δ) γενικότερα υποστελέχωση της Ν.Μ. Αγρινίου».
Από πλευράς του ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου υπογραμμίζει πως «τα ερωτήματα είναι απλά: Ζημιώθηκε το Νοσοκομείο; Οι γιατροί λειτούργησαν ως «συμμορία» και είχαν δόλο; Το Νοσοκομείο ήταν έτοιμο να στηρίξει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όπως γίνεται σήμερα; Η σιωπή σημαίνει ένα πράγμα… ΑΡΝΗΣΗ Στήριξης και Αδιαφορία».
Δείτε βίντεο και δηλώσεις των προέδρων της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας, Μάκη Αραβανή και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γεώργιου Αγραφιώτη:
Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ):
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5/12/2024 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 8:00 πμ
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ 200 ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΓΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ 8Ο/2018 ΕΩΣ ΤΟΝ 1Ο/2021, ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΤ’ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΓΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΟΡΙΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΣΑΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ!
Θα το ζήσουμε και αυτό! Όλοι οι γιατροί του Γ.Ν. Αγρινίου παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον, για να το ζημιώσουν. Αυτή είναι η κατηγορία. Θα δικαστούν στις 05.12.2024 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου. (μετά τις αναβολές λόγω της αποχής των δικηγόρων)
Να υπενθυμίσουμε όμως πρώτα τα γεγονότα:
Μετά τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην Διοικητή κ Μιχάλη τη μέρα της αποπομπής του από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών εξετάσεων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων του Νοσοκομείου από τα ασφαλιστικά ταμεία για την εξεταζόμενη περίοδο από τον 8/2018 έως τον 1/2021 , διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα «προς διερεύνηση των αδικημάτων της απιστίας (390 ΠΚ), άλλως της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ)». Αυτό αφορά συνολικά περίπου 200 γιατρούς που υπηρέτησαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το παραπάνω χρονικό διάστημα.
Διενεργήθηκε κατόπιν έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας όπου στις πορισματικές εκθέσεις τους αποτύπωναν τις ανεπάρκειες, την έλλειψη: υποδομής, εξοπλισμού, πληροφοριακών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων και των κλινικών με τα εργαστήρια, το άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, τη μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ, τη σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων γιατρών, την παντελή σχεδόν έλλειψη ειδικευομένων γιατρών κλπ
Διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την 6η Υπε, την οποία ανέλαβε ο Διοικητής του ΓΝ «Χατζηκώστα» κ Δερδεμέζης. Στο Πόρισμά του
- παρότι όλοι όσοι διετέλεσαν Διοικητές στο εξεταζόμενο διάστημα, ακόμη και ο ίδιος ο κ Μιχάλης, παραδέχονταν στις καταθέσεις τους ότι δεν είχαν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών στο ΤΕΠ έως τον Ιανουάριο 2021,
- παρότι οι πορισματικές εκθέσεις του ΣΕΥΥΠ και της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας αποτύπωναν με σαφήνεια τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες που καθιστούσαν ανεφάρμοστη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΤΕΠ,
- παρότι υπήρξε επίσης ενδελεχής και με πλήθος στοιχείων και εγγράφων κατάθεση από τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας τότε, που αποδείκνυε ότι δεν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών στο ΤΕΠ ,
- παρότι το ίδιο κατέθεσαν και όσοι γιατροί (Διευθυντές Τομέων, Τμημάτων κλπ) κλήθηκαν,
- παρότι δεν υπήρξε ΠΟΥΘΕΝΑ ούτε στις πορισματικές εκθέσεις του ΣΕΥΥΠ και της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας, ούτε σε καμία κατάθεση, ότι οι γιατροί αρνούνται να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών εξετάσεων στο ΤΕΠ, το αντίθετο μάλιστα, ζητούνταν να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης,
- παρά όλα τα παραπάνω ο κ Δερδεμέζης παίρνοντας ως δεδομένο ότι υπήρχε η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών εξετάσεων στο ΤΕΠ, χωρίς να το τεκμηριώνει συγκεκριμένα, καταλήγει αδίκως και χωρίς κατά τη γνώμη μας να το αποδεικνύει, να ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΕΙ τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες της Διοίκησης για τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, δια της διάχυσης, σε όλους τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ και στη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ως τελικούς αποδέκτες, αντιστρέφοντας τα δεδομένα.
Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, είναι ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ! Ακόμη πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι εδώ και 1 χρόνο το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ, η Διοίκηση του ΓΝ Αγρινίου ΠΟΤΕ δεν πήραν σαφή θέση για τις άδικες διώξεις των γιατρών, παρόλο που τους ζητήθηκε ποικιλοτρόπως. Είτε μιλούσαν με μισόλογα, είτε έλαμπαν δια της απουσίας τους και της … αφωνίας τους!!!
- Αυτή είναι τελικά η «αναγνώριση» της προσφοράς στους συναδέλφους από όλους τους Διοικούντες. Να διασύρονται στα Δικαστήρια και να διώκονται ποινικά με βάση τα δικά τους καταδικαστικά πορίσματα, καλύπτοντας τις δικές τους ανεπάρκειες….
- Αυτή είναι τελικά η στάση του κράτους απέναντι στους γιατρούς του Νοσοκομείου και των ΚΥ που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει πλάτη, δουλεύουν ακατάπαυστα, με υπερεφημέρευση, «εντέλλεσθε» και μετακινήσεις, βγάζοντας ο κάθε γιατρός τη δουλειά που αντιστοιχεί σε 3, λόγω της ακραίας υποστελέχωσης, κάτω του ελάχιστου ορίου ασφάλειας, σχεδόν σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου προκειμένου να λειτουργούν.
- Στους γιατρούς που κάθε έννοια εργασιακής και επιστημονικής αναγνώρισης, εξέλιξης και αξιοπρέπειας έχει χαθεί προ πολλού λόγω των πολιτικών τους.
- Και τελικά για ποια κατηγορία? Υπενθυμίζουμε ότι δε κατηγορούμαστε ότι εγκαταλείψαμε ασθενή, ότι αρνηθήκαμε να εξετάσουμε ασθενή, ότι δεν ήμασταν στο πόστο μας. Κατηγορούμαστε ότι δεν εκδίδαμε ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εξετάσεων από …. ανύπαρκτες προϋποθέσεις, εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και πληροφοριακό εξοπλισμό κλπ, και αντ’ αυτού εκδίδαμε χειρόγραφα παραπεμπτικά, αντιμετωπίζοντας άμεσα τον πολυτραυματία, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, το αλλεργικό σοκ, την αναπνευστική ανεπάρκεια κοκ!
Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι η αρμόδια Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών με την 333/07.08.2023 διάταξή της έκρινε «ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση δίωξης και ως εκ τούτου» έθεσε «την υπό κρίση δικογραφία στο αρχείο». Την κρίση της αυτή την αιτιολόγησε πλήρως με όλα εκείνα, που καταχώρησε στην διάταξή της.
Η Αντιεισαγγελέας Εφετών, στην οποία υποβλήθηκε η διάταξη, έκρινε ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος (…) για την πλημμεληματική πράξη της παράβασης καθήκοντος». Όσο κι’ αν διαβάσει κανείς την με α.π. 716/16.08.2023 διάταξη της, δεν θα βρει στοιχείο αιτιολογίας της παραδοχής του ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις». Η ίδια, πάντως, παρήγγειλε στην Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών να ενεργήσει «κατά κρίσιν για την παραπομπή (μας) ή μη» στο ακροατήριο. Το αποτέλεσμα ήταν να παραπεμφθούμε αν και είχε με πλήρη αιτιολογία κρίνει η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών «ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις της ποινικής δίωξής» μας και γι’ αυτό έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.
Ως γιατροί εκτελούμε το καθήκον μας με βάση τους κανόνες της ιατρικής. Το «έγκλημά μας», κατά το κατηγορητήριο, είναι ότι παραγγέλθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις για ασθενείς του νοσοκομείου χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά. Το κάναμε αυτό, για να «ζημιώσουμε» το νοσοκομείο, αφού ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εξετάσεις που παραγγέλλονταν μόνον ηλεκτρονικά.
Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την 333/07.08.2023 διάταξη της Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών έγιναν δεκτά τα εξής: «Από το σύνολο των Ν.Μ. που υπάγονται στην 6η ΥΠε, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το 24ωρο μόνο σε 6 νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά Πατρών και Ιωαννίνων, ΓΝ Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» κλπ), σε 4 Νοσοκομεία λειτουργούσε έως τις 23:00 και στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων η Ν.Μ. Αγρινίου, η παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων εξακολουθούσε να γίνεται με χειρόγραφα παραπεμπτικά . Αιτία της καθυστέρησης (…) είναι α) η μη λειτουργία αυτοτελούς τμήματος οργάνωσης και πληροφορικής με κατάλληλο στελεχικό δυναμικό, β) έλλειψη διοικητικού προσωπικού στα ΤΕΠ ν’ αναλάβουν το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθ’ ότι ο ιατρός ΤΕΠ, ο οποίος, λόγω της (…) υποστελέχωσης καλύπτει περισσότερες θέσεις και εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς από όσους του αναλογούν, δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να προβεί και σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γ) μη λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ με δική του οργανωτική δομή και προσωπικό, δ) γενικότερα υποστελέχωση της Ν.Μ. Αγρινίου».
Παρ’ όλα αυτά, παραπεμφθήκαμε να δικαστούμε για παράβαση καθήκοντος. Αν είχαμε αρνηθεί να παράσχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων και ειδικότερα του συστήματος που θα επέτρεπε το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, θα είχαμε θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή, ακόμη, των ασθενών. Πάλι θα ήμασταν κατηγορούμενοι.
Την ημέρα της δίκης την Πέμπτη στις 05.12.2024, όλοι οι γιατροί θα είναι στο δικαστήριο. Το νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει. Ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών.
Καλή αντάμωση στο ακροατήριο. Εξάλλου όλο αυτό το διάστημα όλοι οι κατηγορούμενοι συνεχίζουν να είναι πραγματικοί γιατροί, παρέχουν με ευθύνη τις ιατρικές τους υπηρεσίες, χωρίς να τους επηρεάζει η οργή, η αγανάκτηση, η πικρία τους. Η εμπιστοσύνη των ασθενών δεν πρόκειται να διαψευστεί από τους γιατρούς, παρ’ όλη, επαναλαμβάνουμε την πικρία τους.
Ξαναλέμε προς πάσα κατεύθυνση ότι αν οι Διοικούντες νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μας εκφοβίσουν, τους διαβεβαιώνουμε ότι οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τις ευθύνες τους, που με την πολιτική τους έχουν φτάσει τα Νοσοκομεία της χώρας και το δικό μας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στις άδικες διώξεις-Διεκδικούμε αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας του Νομού-Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους
- ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 05/12/2024 ΣΤΙΣ 08:00 πμ
- ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΩΝ κλπ, ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ
Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου:
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΔΙΚΗ ΙΑΤΡΩΝ ΠΡΑΞΗ 4η (και ελπίζουμε τελευταία!)
Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας. Οι 200 περίπου γιατροί που κατηγορούνται θα πρέπει να είναι παρόντες την Πέμπτη στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.
Η δίκη είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι γιατροί χωρίς να ευθύνονται.
Υπενθυμίζουμε ότι δικάζονται οι γιατροί:
- Οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτόν, για να στηρίξουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.
- Που πολλές φορές μετακινούνταν από τα Κέντρα Υγείας με «εντέλλεσθε» προκειμένου να στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
- Που διατελούσαν σε διαρκή υπερεφημέρευση.
- Που δικάζονται για παράβαση καθήκοντος για το χρονικό διάστημα Αύγουστος του 2018 έως 2021.
Κατά το πιο πάνω διάστημα ήταν αδύνατη από τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών καθώς:
- Δεν υπήρχε σύγχρονος και επαρκής εξοπλισμός
- Το τμήμα πληροφορικής ήταν υποστελεχωμένο
- Δεν υπήρχε διασύνδεση των συστημάτων, όπως η μη διασύνδεση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με τα εργαστήρια.
- Δεν υπήρχε καμία διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού του νοσοκομείου από τους υπαλλήλους του τμήματος πληροφορικής.
- Δεν υπήρχε γραμματειακή υποστήριξη και μηχανοργάνωση και έτσι ήταν αδύνατη η έκδοση από τους γιατρούς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ηλεκτρονικών παραπεμπτικών των εξετάσεων.
- Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν λειτουργούσε αυτόνομα παρόλο που προβλέπονταν από τη σχετική νομοθεσία.
- Η παθολογική κλινική που είναι ο στυλοβάτης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς και όλες οι υπόλοιπες κλινικές/τμήματα ήταν υποστελεχωμένες/α με έλλειψη τόσο ειδικευμένων όσο και ειδικευομένων γιατρών.
«Μια παθολογική που δυστυχώς μέχρι και το καλοκαίρι που πέρασε λειτουργούσε οριακά, αλλά και σήμερα που στελεχώθηκε με μία (1) επικουρικό επιπλέον και επέστρεψαν από τις άδειες (λοχείας, ανατροφής τέκνων, αναρρωτικές) οι συνάδελφοι που έλειπαν εξακολουθεί να πλήττεται καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μιας συναδέλφου για κάλυψη κενών σε άλλο νοσοκομείο».
Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα τη σημερινή άδικη ταλαιπωρία των γιατρών που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο νοσοκομείο του Αγρινίου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου πάντα με εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, θα είναι δίπλα σε όλους τους συναδέλφους, απέναντι σε κάθε άδικη συκοφαντία.
Την ημέρα της δίκης την Πέμπτη στις 05-12-2024, όλοι οι γιατροί θα είναι στο δικαστήριο. Ας μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και η νοσηλεία των ασθενών.
Περιμένουμε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (από τα βήματα της Βουλής αλλά και στη συνάντηση με τον Προέδρο του Ι.Σ.Α. κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στο Αγρίνιο) αλλά και του πρώην Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ο οποίος έχει κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά θέμα και ότι άδικα διωκόμαστε.
Περιμένουμε ακόμη και σήμερα επίσημη θέση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας-Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου.
Τα ερωτήματα είναι απλά: Ζημιώθηκε το Νοσοκομείο; Οι γιατροί λειτούργησαν ως «συμμορία» και είχαν δόλο; Το Νοσοκομείο ήταν έτοιμο να στηρίξει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όπως γίνεται σήμερα; Η σιωπή σημαίνει ένα πράγμα.. ΑΡΝΗΣΗ Στήριξης και Αδιαφορία.
Καλούμε την Πέμπτη 05-12-2024 και ώρα 08:00 π.μ. όλους τους συναδέλφους στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου για παράσταση διαμαρτυρίας και για συμπαράσταση στους συναδέλφους που κατηγορούνται άδικα.
Καλούμε όλους τους επιστημονικούς και μη συλλόγους σε στήριξη και συμπαράσταση απέναντι στην άδικη κατηγορία που υφιστάμεθα.
3 Σχόλια
Πάντως έξω από τα δικαστήρια είναι ο κάθε πουθενας εκτός από τους γιατρούς .Σημεία των καιρών και των σκοπών.
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, E-GOV και συναλλαγές με POS: η σωτηρία της Ελλάδας από την Σοσιαλιστική Ακρίδα!
Κάποια μέρα πρέπει να μπει σειρά και να γίνει ένα κανονικό νοσοκομείο ας είναι και έτσι