Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

“Αγρίνιο”: Το όνομα του πλοίου στον λογοτεχνικό Δράκουλα για το ταξίδι Λονδίνο-Τρανσυλβανία

“Αγρίνιο”: Το όνομα του πλοίου στον λογοτεχνικό Δράκουλα για το ταξίδι Λονδίνο-Τρανσυλβανία

Η νουβέλα όπου το “Αγρίνιο” ενέπνευσε το ταξίδι τρόμου

Του Λίνου Υφαντή,

Ποιος περίμενε ότι το όνομα Αγρίνιο θα ενέπνεε την  σύγχρονη λογοτεχνία τρόμου στη Μεγάλη Βρετανία. Ένα από τα αγαπημένα της αντικείμενα λοιπόν, ο Δράκουλας, παρουσιάζεται στη νουβέλα του Peter Tremayne ( ψευδώνυμο  του Peter Berresford Ellis) . Εκεί ο Δράκουλας ξεκινάει την εκδίκηση του όπως άλλωστε υπόσχεται στον τίτλο του “The Revenge of Dracula” πάνω σε ένα πλοίο. Αυτό θα έκανε το ταξίδι από το Tilbury, παραποτάμιο προάστιο του Λονδίνου στον Τάμεση. Αυτό θα διέσχιζε το Γιβραλτάρ, θα πέρναγε το Αιγαίο και θα κατέληγε στην Τρανσυλβανία, περνώντας τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με την υπόθεση, το πλοίο θα μετέφερε την αντιπροσωπεία του Foreign Office και τους ήρωες του μυθιστορήματος, μεταξύ αυτών και τον αφηγητή.  Το όνομα λοιπόν του πλοίου ήταν Agrinion. Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά αναφέρει : “The Agrinion sailed from Tilbury on the morning tide the day after the futile attempt to follow Clara aboard the Psyche. On board war the Lord Molesworth, myself and the entire British Foreign Office delegation to Romania”.

Φαίνεται λοιπόν ότι το όνομα Αγρίνιο ενέπνεε ως όνομα του τρόμου στη μυθοπλασία του Άγγλου Λογοτέχνη, προφανώς από την παραπομπή στο Άγριος.  Για αυτό άλλωστε στο πλοίο εκτυλίχθηκαν περίεργα περιστατικά, που επιβεβαίωναν την επιστροφή του Δράκουλα. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα γράφτηκε το 1978.

Υ.Γ. Η παραπομπή πάντως δεν ήταν τυχαία στη μυθοπλασία των Δράκουλα και των βαμπίρ, καθώς έγινε και σε άλλη περίπτωση, όπως θα ακολουθήσει σε άλλη δημοσίευση.

Υ.Γ.2 Δείτε επίσης: Ο μύθος του δράκουλα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο: http://www.24grammata.com/?p=33567

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.