Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Αγρίνιο: δυσαρέσκεια του συλλόγου δασκάλων για το κλείσιμο των σχολείων- «υπερβολική απόφαση, ανέφικτη η τηλεκπαίδευση»

Αγρίνιο: δυσαρέσκεια του συλλόγου δασκάλων για το κλείσιμο των σχολείων- «υπερβολική απόφαση, ανέφικτη η τηλεκπαίδευση»

«Η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων έγινε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα και δημοσιοποιήθηκε χωρίς να έχει ενημερωθεί, όχι μόνο ο Σύλλογός μας, αλλά ούτε καν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου .

Κάνει λόγο για υπερβολική απόφαση και υποστηρίζει ότι δεν είναι εφικτή, η πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης.

Καλεί μάλιστα τους εκπαιδευτικούς «να παρουσιαστούν αύριο στην υπηρεσία τους μόνο ύστερα από επίσημη γραπτή εντολή του Διευθυντή/ντριας τους, η οποία θα προκύπτει από ανάλογη εντολή του Υπουργείου Παιδείας.

Η ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες και γονείς,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα τοπικά μέσα, ότι οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγρινίου θα παραμείνουν κλειστές και η δια ζώσης διδασκαλία θα ανασταλεί για αύριο, 24 και μεθαύριο 25 Ιανουαρίου, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (!). Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

• Η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων έγινε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα και δημοσιοποιήθηκε χωρίς να έχει ενημερωθεί, όχι μόνο ο Σύλλογός μας, αλλά ούτε καν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

• Θεωρούμε υπερβολική την απόφαση αυτή για τα καιρικά δεδομένα του τόπου μας.

• Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους γονείς, οι οποίοι αύριο εργάζονται κανονικά και καλούνται να λύσουν το θέμα της φύλαξης των παιδιών τους.

• Θέση του Συλλόγου μας είναι πως κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του με ιδιωτικά μέσα. Η τηλεκπαίδευση παρέχεται από το χώρο εργασίας μας. Το αν υπάρχουν ή όχι τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά της Πολιτείας. Ας μην ξεχνάμε, ότι από τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των εργοδοτών να παρέχουν υλικοτεχνική υποδομή προς τους υπαλλήλους που είναι υποχρεωμένοι σε τηλεργασία, εξαιρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί…!

• Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών τα οποία δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

• Ως εκπαιδευτικοί που σεβόμαστε τους μαθητές και το έργο μας, θεωρούμε παιδαγωγικά ανεύθυνη την παροχή τηλεκπαίδευσης χωρίς καμία προετοιμασία και προσαρμογή του μαθήματος και χωρίς έγκαιρη ειδοποίηση γονέων/κηδεμόνων και μαθητών.

• Καλούμε τους συνάδελφους/ισσες εκπαιδευτικούς να παρουσιαστούν αύριο στην υπηρεσία τους μόνο ύστερα από επίσημη γραπτή εντολή του Διευθυντή/ντριας τους, η οποία θα προκύπτει από ανάλογη εντολή του Υπουργείου Παιδείας. Με προφορικές ανεπίσημες εντολές δε νομιμοποιείται κανένα “εντέλλεσθαι”.

• Μόλις πριν λίγη ώρα, ήρθε επείγον e-mail στα σχολεία, το οποίο αναφέρεται σε αναπροσαρμογή του προγράμματος και ενημέρωση των γονέων για το διαμορφωμένο πρόγραμμα και τους συνδέσμους κάθε εκπαιδευτικού (δάσκαλο/α τμήματος και ειδικότητες). Εκτός του ότι δεν είναι αυτονόητο ότι οι Διευθυντές/ντριες και Προϊστάμενοι/ες ελέγχουν το υπηρεσιακό τους e-mail σε μη εργάσιμη ημέρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτά να γίνουν εντός λίγων ωρών. Πρόβλεψή μας είναι, ότι πιθανότατα αύριο το πρωί θα υπάρξουν πολλά ζητήματα σχετικά με την ετοιμότητα εκπαιδευτικών και γονέων και η εκπαιδευτική διαδικασία κάθε άλλο παρά ομαλή θα είναι.

Σημαντική σημείωση:
Εφόσον οι σχολικές μονάδες έκλεισαν με απόφαση Δημάρχου, αυτό σημαίνει ότι παραμένουν κλειστές για μαθητές και εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Δεδομένου ότι δεν υποχρεούμαστε σε παροχή τηλεκπαίδευσης από τον χώρο της οικίας μας, αναμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία θα ξεκαθαρίζει αν οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν μόνο για το εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς δεν οφείλουμε να παρουσιαστούμε σε κλειστή υπηρεσία.
Με βάση τα παραπάνω και τα έως τώρα δεδομένα, θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτή, τουλάχιστον για αύριο, η πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός της δημόσιας εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Απαιτούμε να αντιμετωπιζόμαστε με τον δέοντα σεβασμό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ηλίας Παπαχρήστος
Η Γ. Γραμματέας Σαράκη Μάρθα

Θέματα που ενδιαφέρουν

8 Σχόλια

 1. Μυρτώ

  Αν δεν ήταν η τηλεδιάσκεψη στη μέση δε θα υπήρχε καμία δυσαρέσκεια και φυσικά η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων δε θα είχε θεωρηθεί υπερβολική αλλά αναγκαία.

 2. Ανωνυμος

  Οταν φωναζω οτι οι επαγγελματιες συνδικαλιστες ειναι οτι πιο τελειωμενο υπαρχει μου λετε διαφορα.Οτανμε τοσο κρυο εχεις και τον κοβιντ που θα πρεπει να αεριζεις τις αιθουσες αυτοι τωρα βρηκαν τηντηλεκπαιδευση προβλημα.Ενω την ζηταγαν πιοπριν με την καθε βλακεια επειχειρημα.Ουστ !!!

 3. Δομνα

  Όλα σας φταίνε τελικά όταν θα άνοιγαν μετά τις γιορτές πάλι πρόβλημα βρήκατε τώρα δύο ημέρες με τόσο κρύο που θα πάνε τα παιδιά σχολείο και να βγαίνουν διαλείμματα έξω στον πάγο και με κορωνοιο σας πείραξε η τηλεκπαίδευση λες και τον άλλο καιρό διδάσκετε κάτι θα βρείτε δικαιολογία δηλαδή εσείς θέλετε τα παιδιά σας με τέτοιον καιρό να πάνε σχολείο εγώ το δικό μου δεν θα το έστελνα άντε να πιούμε πάρα γίνατε παραγωγικοί Ελλάς το μεγαλείο σου συγχαρητήρια στον δήμαρχο που πήρε τέτοια απόφαση ευτυχώς θα ήταν άρρωστα όλα τα παιδιά

 4. Ανεκπαίδευτος

  Μπράβο ρε Ηλία
  προσπαθείς να σώσεις το γόητρο των εκπαιδευτικών.
  Ολοι μας όμως ξέρουμε ότι είναι πολύ κατώτεροι του ρόλου τους.
  Οι περισσότεροι απόψε θα πανηγυρίζουν για την απόφαση.
  Τσιμπάνε το τυράκι της στοχοποίησης και της απαξίωσης στα μάτια της κοινωνίας.
  ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ !
  Οταν όμως τους “καταργήσουν” τα μηχανήματα θα κλαψουρίζουν …

 5. Παναγιωτης

  Πάτε καλά ; Θα προτιμούσατε μάθημα με ανοιχτά παράθυρα; Δε φτάνει που θα είσαστε σπίτι, γκρινιάζετε για την τηλεκπαίδευση. Μια χαρά απόφαση είναι αυτή και για τα παιδιά και για εκπαιδευτικούς (και λόγω κορωνοϊού). Τώρα το δήθεν ενδιαφέρον για τους γονείς οκ ας το προσπεράσω. Από το ύφος και μόνο καταλαβαίνει κάποιος ότι στοχεύει να πλήξει πολιτικά κάποιους (δήμαρχο; υπουργείο παιδείας;;) Τα υπόλοιπα είναι μπαρούφες.

 6. Νίκος Παλια-ντζής

  Μόνο ο μισθός τους δεν θεωρείται ανέφικτος. Πρώτη του μήνα από το ίντερνετ και τον υπολογιστή του σπιτιού τους θα συνδεθούν για να τσεκάρουν αν τους μπήκε. Από τον υπολογιστή και το ίδιο ίντερνετ που δεν διαθέτουν για να κάνουν τηλεκπαίδευση.

  Και από αύριο φυσικά η αριστερή συντεχιακή τους κλάψα, θα ανεβάζει φωτογραφίες με φτωχά παιδάκια που δήθεν δεν έχουν ίντερνετ στο σπίτι και γι αυτό αναγκάζονται να κάνουν τηλεκπαίδευση στο παγωμένο μπαλκόνι κάποιου καφενείου…

  Αξιολόγηση και μετά απόλυση!

 7. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

  Δηλ. εσείς τι θέλατε να μην κλείσουν τα σχολεία; Αν δε κλείνανε θα λέγατε γιατί δεν έκλεισαν. Από τότε που έχει μπει ο συνδικαλισμός στα σχολεία έχει ξεφτίσει έννοια της εκπαίδευσης. Γιατί όλα τα σχολεία κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα .Οπότε τι έπρεπε να γίνει.Αλλά απ ότι βλέπω οι θερμοκρασίες αυτές θα είναι μέχρι Τετάρτη -Πέμπτη. Απλά έπρεπε ο Δήμος να πάρει την απόφαση νωρίτερα ώστε να μην ψαχνόμαστε οι γονείς για το τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση. Γιατί καλά τα παιδιά του Λυκείου που κάνανε τηλεκπαίδευση φέτος λόγω καταλήψεων και ήταν έτοιμα.Τα δημοτικά; Ψαχνόμασταν και ακόμα ψαχνόμαστε να στείλουν οι δάσκαλοι τα link ώστε να μπουν τα παιδιά στη πλατφόρμα να κάνουν μάθημα.

 8. Ανώνυμος

  Οι καθηγητες πανε στο σχολειο κανονικα για τηλεκπαιδευση ζωα.Τους γονεις τους ρωτατε που πρεπει να δουλεψουν και δεν μπορουν να κατσουν σπιτι να κανουν τον hacker να ανοιγουν την πλατφορμα για τα μικρα παιδια του δημοτικου? Θα τους δωσουν αδεια ειδικου σκοπου? Ή θα χαλασουν τις κανονικες τους αδειες γιατι καποια ηλιθια,με αδερφο μπλεγμενο σε σκανδαλο,που προσπαθει η σαπια κυβερνηση να κουκουλωσει το αποφασισε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.