Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Αγρίνιο: η εστίαση εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων και της αδειοδότησης για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων

Αγρίνιο: η εστίαση εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων και της αδειοδότησης για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων

Εντός των ημερών θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους. Ελάχιστοι ωστόσο μέχρι τώρα επαγγελματίες του Αγρινίου εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους και έχουν λάβει τη σχετική άδεια. 

Απο την πρόσφατη διαμαρτυρία της εστίασης με τις “αδειες καρέκλες” στην κεντρική πλατεία”

Bήμα-βήμα επιχειρείται η επιστροφή στην κανονικότητα και της αγοράς μετά το lockdown για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Αύριο επαναλειτουργεί συνολικά το λιανεμπόριο , πλην των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, ενώ οι διεργασίες στην κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση είναι έντονες για το ζήτημα της εστίασης το άνοιγμα της οποίας έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου.

Αναμφισβήτητα ο κλάδος της εστίασης έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα και οι επαγγελματίες του χώρου διακατέχονται από μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεων τους ενώ την περασμένη Τετάρτη προέβησαν και σε συμβολική διαμαρτυρία με τις άδειες καρέκλες στις πλατείες πολλών πόλεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις της εστίασης να ανοίξουν και μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, εάν βεβαίως ανάψει «πράσινο» από τους επιστήμονες ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τα καταστήματα θα ληφθούν 18 με 20 Μαΐου..

Εντός της εβδομάδας που αρχίζει θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Επανεξετάζεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων. Ανάλογα με τη διαρρύθμιση θα ισχύει το όριο των τεσσάρων ατόμων για οικογένειες με περισσότερα άτομα ενώ τραπέζια θα επιτρέπονται και στους εσωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός από παράθυρα και πόρτες.

Διευκρινίσεις επί του θέματος έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο κεντρικό δελτίο του Star. Υποστήριξε πως με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους.

Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επιπλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Σχετικά με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, γίνεται συζήτηση αν θα μειωθεί στον σερβιριζόμενο καφέ (αλλά και τα αναψυκτικά και τα ροφήματα) από το 24% στο 13%.Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ εν γένει στην εστίαση, -από το 13% στο 11% με 12%- φαίνεται πιο δύσκολο, καθώς συναντά την αντίδραση των θεσμών.

Εκ των πραγμάτων ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικό στο ζήτημα της Εστίασης και οι επαφές των αρμοδίων της δημοτικής αρχής Αγρινίου με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών της Εστίασης είναι σε εξέλιξη τελώντας βέβαια παράλληλα εν αναμονή της νομοθέτησης που ελπίζεται πως θα λύσει τα χέρια του δήμου αλλά και των επαγγελματιών, όπως σημειώνει στο agrinionews.gr o αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Σπύρος Φλώρος.

Βασικά θέματα των συζητήσεων δήμου και επαγγελματιών είναι το τέλος κοινοχρήστων χώρων όπως και το ειδικό τέλος 0,5 % που καταβάλλεται στο Δήμο. Όλες οι συζητήσεις γίνονται με δεδομένη την υποχρέωση των επαγγελματιών να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και να διαθέτουν άδεια σε ισχύ για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Στο Αγρίνιο μόλις 19 επαγγελματίες έχουν ανταποκριθεί στην οικονομική υποχρέωση και έχουν  ήδη πάρει την άδεια για τη χρήση εξωτερικών χώρων ενώ τη Δευτέρα αναμένεται 7 ακόμη να αδειοδοτηθούν από την επιτροπή  .

Όλες οι άδειες πρέπει να εκδοθούν πριν την έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων για να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα. Οι μεγαλοοφειλέτες καλό θα ήταν να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, σημειώνεται από τον κ. Φλώρο.

Οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι ίδιες για όλους τους επαγγελματίες ενώ την εποπτεία για τα τραπεζοκαθίσματα στο χώρο της εστίασης αναλαμβάνει η Αστυνομία, με τους ελέγχους και τα πρόστιμα να είναι αυστηρά.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά απαγορευτική τη λειτουργία ενός καταστήματος που δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του κατά συνέπεια προαπαιτούμενο για κάθε επαγγελματία είναι οι όποιες υποχρεώσεις ή εκκρεμότητες του να τακτοποιηθούν άμεσα ώστε να λάβει ενημερότητα.

Ως προς τα ποσό του τέλους που θα κληθούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες στο Δήμο τονίζει ο κ.Φλώρος ότι θα είναι απειροελάχιστο ενώ αναφορικά με την κυβερνητική εξαγγελία για ευρύτερη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου σημειώνει πως ο Δήμος πρώτα θα διευθετήσει ότι αφορά τις άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα και μετά θα εξεταστούν μεμονωμένα αιτήσεις τέτοιου είδους με προτεραιότητα στο να μην επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Ως γενικότερο σχόλιο ο κ. Φλώρος εκτίμησε πως στην περιοχή η  οικονομική  απώλεια θα είναι μικρότερη γιατί η αγορά δεν βασίζεται σε τουρίστες ή επιχειρηματίες που έρχονται από άλλες πόλεις και καλεί τον κόσμο και τους επαγγελματίες να μη φοβούνται και να μην είναι διστακτικοί.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.