Τετάρτη, Ιανουάριος 16, 2019

Αγρίνιο: Η γέφυρα της Καλογριάς αναδείχθηκε στο πλαίσιο του «Lets do it Greece» (βίντεο-φωτό)

Δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης δημόσιων χώρων έλαβαν χώρα σε όλο το εύρος του Δήμου Αγρινίου με τη συμμετοχή των εθελοντών στα πλαίσιο του «Lets do it Greece».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η δράση που έφερε σε πέρας ο Ανεξάρτητος Συνδέσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αγρινίου. Ο Α.Σ.Ε.Ε.Δ. ανέλαβε τον καθαρισμό και την ανάδειξη της επί τουρκοκρατίας γέφυρας της Καλογριάς που είναι πλησίον του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου και είναι σχετικά άγνωστη για το ευρύ κοινό.
Η γέφυρα και η πηγή της Καλογριάς περιγράφονταν ως εξής σε ένα παλαιότερο αφιέρωμα της εφημερίδας Γεγονός:
Ένας τεράστιος χώρος πρασίνου, πολύ μεγαλύτερος από το Δημοτικό πάρκο με επιβλητικά δέντρα, ένα πανέμορφο πέτρινο γεφύρι και τρεχούμενα νερά πηγής συνθέτουν ένα σκηνικό που σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζουν πως βρίσκεται μέσα στο Αγρίνιο.
Πρόκειται για δημοτική κυρίως έκταση που αποτελεί τμήμα του ρέματος του Αγίου Θωμά και περικλείεται μεταξύ των οδών Κολοκοτρώνη, Ρόκα, Αριστογείτονα και την περιμετρική οδό του Αγρινίου. Κρύβει όμως τέτοιες εκπλήξεις και ομορφιές που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, αφού είναι εξαφανισμένες ανάμεσα σε καλάμια , χώματα, μπάζα και πουρνάρια.
Υπάρχει μάλιστα ένα σημείο, δίπλα από το ρέμα του Αγίου Θωμά, απ’όπου αναβλύζει νερό και το σημείο αυτό ονομάζονταν «η πηγή της καλόγριας». Σύμφωνα με τους παλιούς κατοίκους και τις ιστορίες από το Αγρίνιο του προηγούμενο αιώνα, στο σημείο έρχονταν καλόγριες , πιθανώς από μοναστήρι που βρίσκονταν στον παλιό Άγιο Χριστόφορο. Όμως και κάτοικοι , δεκαετίες πριν ,μετέφεραν νερό από την πηγή αυτή.
Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το ρέμα του Αγίου Θωμά που προφανώς εκείνα τα χρόνια διέκοπτε την επικοινωνία της μιας περιοχής με την άλλη κι έτσι, άγνωστο ακριβώς πότε, κατασκευάστηκε το πολύ όμορφο πέτρινο γεφύρι με τις τρείς καμάρες, από τα πολλά που είχε το παλιό Αγρίνιο και τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί. Μάλιστα, όπως φαίνεται στατικά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, όμως ο περιβάλλον χώρος βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη.

Πριν τον καθαρισμό:

gefira-kalogrias (8) gefira-kalogrias (9) gefira-kalogrias (1)

Κατά τον καθαρισμό:

gefira-kalogrias (4) gefira-kalogrias (5) gefira-kalogrias (6)

Μετά τον καθαρισμό:

gefira-kalogrias (3) gefira-kalogrias (7)

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ευπλους

    Εκει θα επρεπε να ειναι τουλαχιστον το δευτερο παρκο του Αγρινιου αλλα που δημαρχοι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.