Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

«Αγρίνιο: Η δεκαετία του ‘80» σε έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Πατρώνη

«Αγρίνιο: Η δεκαετία του ‘80» σε έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Πατρώνη

«Αγρίνιο: Η δεκαετία του ‘80» είναι το θέμα έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Πατρώνη . Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Παλαιά Δημοτική Αγορά.Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20 Απριλίου 2019 με ώρες λειτουργίας 7.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ..  Για την έκθεση αναφέρει ο κ. Πατρώνης:

Γιατί διάλεξα την δεκαετία του ‘80 ;

Πρώτα, γιατί η αρχή της συμπίπτει με τον ερχομό μου στο Αγρίνιο, ύστερα από τις σπουδές και τον στρατό.Ξανάβλεπα την γενέθλια πόλη με άλλο «μάτι». Ήθελα να αποτυπώσω το καθετί. Φωτογράφιζα με μανία τα πάντα. Κτήρια , ανθρώπους , σκηνές στην αγορά.

Δεύτερον , γιατί διαισθανόμουν ότι η δεκαετια αυτή θα είναι καθοριστική , μια τομή στην ιστορία της πόλης. Έφευγαν σιγά σιγά τα παλιά κτήρια και οι παλιές συνήθειες. Η ραγδαία ανοικοδόμηση άλλαζε το πρόσωπο του Αγρινίου.

Ένας τρίτος λόγος είναι γιατί η δεκαετία αυτή συνέπεσε με τις προσπάθειές μου,μαζί με άλλους συμπολίτες, για την διάσωση ορισμένων αξιόλογων και χαρακτηριστικών κτηρίων της πόλης. Αυτή η προσπάθεια άλλες φορές πέτυχε , όπως η περίπτωση του κινηματοθεάτρου «ΕΛΛΗΝΙΣ», του σιδηροδρομικού σταθμού με την διπλανή πλατεία , οι αποθήκες Καμποσιώρα  (τώρα κτήριο τουΤΕΕ) και μια δεκάδα ακόμα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια τα οποία κρίθηκαν διατηρητέα.

Άλλες φορές χάθηκε η μάχη , όπως η περίπτωση του αξιόλογου αρχοντικού Φαφούτη-Ξηντάρα στην οδό Μπαϊμπά με τις υπέροχες οροφογραφίες και η περίπτωση των καπναποθηκών Παναγοπούλου. Δεν χάθηκε όμως ο πόλεμος.

Η δουλειά αυτή ,είναι φανερό ότι δεν έχει τόσο «καλλιτεχνικό» χαρακτήρα. Είναι κυρίως μια καταγραφή , μια αποτύπωση της περιόδου εκείνης.

Είναι όμως και μια έκφραση της βιωματικής σχέσης μου με την ψυχή αυτής της πόλης και των κτηρίων της.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.