Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αγρίνιο και Θέρμο: προϋποθέσεις για να μη χαθεί το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης

Αγρίνιο και Θέρμο: προϋποθέσεις για να μη χαθεί το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης

karamitsopoulosΓράφει ο Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Η σημαντική βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών του Νομού μας με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και την αναβάθμιση του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ακτίου, που έρχονται να προστεθούν στο κατασκευαστικό θαύμα της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, δίνουν πλέον τη δυνατότητα στην Αιτωλοακαρνανία να μπει με αξιώσεις στο χάρτη των τουριστικών προορισμών.

Όσον αφορά τους όμορους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου, οι μόνοι που δεν έχουν θαλάσσιο τουρισμό,  παρουσιάζεται πλέον η ευκαιρία να αξιοποιήσουν τουριστικά τις μοναδικές φυσικές ομορφιές τους, τον περιβαλλοντικό πλούτο, τα τοπικά προϊόντα αλλά και τα τεράστιας αξίας μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όμως εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες που παρέχουν ήδη σε ένα βαθμό η Ιόνια Οδός και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ακτίου, απαιτούνται σημαντικά έργα υποδομής που αν πραγματοποιηθούν μπορούν κυριολεκτικά να απογειώσουν την τουριστική κίνηση της περιοχής, όπως είναι τα ακόλουθα:

α) η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ακτίου-Αμβρακίας, που δυστυχώς έχει βαλτώσει και έχει μετατραπεί σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας»

β) η κατασκευή της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ως αποκατάσταση ουσιαστικά μιας αδικίας που άφησε χωρίς απευθείας σύνδεση τους 100.000 κατοίκους του Αγρινίου, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό του Νομού

γ) η κατασκευή της νέας οδού Αγρινίου-Θέρμου, ώστε να αντικατασταθεί επιτέλους ο σημερινός δρόμος, χαραγμένος επί Χαριλάου Τρικούπη

δ) η κατασκευή της νέας οδού Αγρινίου-Καρπενησίου

ε) η κατασκευή της νέας οδού Θέρμου-Ναυπάκτου

Πέρα από τα παραπάνω έργα είναι απαραίτητη η βελτίωση των τουριστικών υποδομών αλλά και έργα ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον Δήμο Θέρμου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο θέμα αυτό με την ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου του Γυμνασίου Θέρμου, την κατασκευή και λειτουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου και με την συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Θέρμου. Επίσης μεγάλης σημασίας είναι η επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου που προσελκύει ήδη μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών επισκέψεων από σχολεία όλης της χώρας, καθώς και οι προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο Θέρμου για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και μοναστηριακού τουρισμού.

Στον Δήμο Αγρινίου επίσης υπογράφηκε πρόσφατα η συνέχιση του σπουδαίου έργου αποκατάστασης και αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Στράτου ενώ ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Είναι όμως προφανές ότι χρειάζεται να γίνουν γρήγορα βήματα σε πολλούς τομείς όπως το έργο ανάπλασης και αξιοποίησης του πάρκου Αγρινίου,  ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο αντάξιο του πλούτου και της αξίας των εκθεμάτων, η ανάδειξη και αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων καπνού της πόλης, σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της καθώς είναι δεμένα με την ζωή των κατοίκων, αλλά παραμένουν δυστυχώς επί δεκαετίες αφημένα στην τύχη τους.

Για να μη χαθεί το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν αν όχι όλα έστω το μεγαλύτερο μέρος από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Γι’  αυτό απαιτούνται σχεδιασμός, διάθεση συνεργασίας και κυρίως πολιτική βούληση τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφέρειας) όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης.

 

*Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc]

Πρώην Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας και ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Λαυρέντης

    Σαν το περίφημο «τρένο της Αλλαγής» μου ακούγεται. Κείμενο όλο «όραμα» αλλά καθόλου πλάνο. Κύριε Καραμητσόπουλε αφού βρήκατε τη λύση για την αποκατάσταση των καπναποθηκών συνεχίζετε (εν όψει εκλογών) για να μας κάνετε Μύκονο. Ο αριστερός με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.