Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Αγρίνιο: Η κεντρική πλατεία μια νύχτα του ’70

Αγρίνιο: Η κεντρική πλατεία μια νύχτα του ’70

Του Λίνου Υφαντή,

Οι παλιές φωτογραφίες από δημόσιους χώρους του Αγρινίου έχουν ληφθεί ημέρα. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις όπως η παραπάνω φωτογραφία όπου η λήψη έγινε νύχτα. Απεικονίζεται η τότε κεντρική πλατεία της πόλης η οποία ονομάζονταν 21ης Απριλίου από πλατεία Μπέλλου που λέγονταν πριν τη δικτατορία.  Στην περίοδο της  μεταπολίτευσης  μετονομάστηκε σε Πλατεία Δημοκρατίας αρχές του 1975.

Στην πλατεία παρατηρείται το συντριβάνι που υπήρχε στην ανατολική της πλευρά, λιγοστή κίνηση στους δρόμους και ελάχιστα αυτοκίνητα. Αριστερά διακρίνονται κάποια τραπεζοκαθίσματα και το δέντρο όπου σήμερα υπάρχει βρύση. Τα κτίρια που διακρίνονται στη βόρεια πλευρά της είναι ίδια περίπου με τα σημερινά. Διακρίνεται μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο ¨Λητώ”, το Φαρμακείο που φιλοξενούσε στο ισόγειο του. Τη νυχτερινή όψη του Αγρινίου 50 χρόνια πριν πλαισιώνουν παρέες των 2 με 3 ατόμων που βρίσκονται στην πλατεία και ανηφορίζουν στην Παπαστράτου.

Σήμερα με εξαίρεση τα τραπεζοκαθίσματα, τα πλακάκια της πλατείας και το συντριβάνι, η εικόνα του κέντρου της πόλης δεν έχει αλλάξει ως προς την πρόσοψη των κτιρίων.  Η νυχτερινή κίνηση όμως είναι τελείως διαφορετική και αποτυπώνεται με άλλους όρους πέντε δεκαετίες πίσω σε σχέση με το σήμερα. Στην αποτύπωση της ίσως βοήθησε και ο φωτισμός που από εκείνη την περίοδο και μετά άρχισε να προσομοιάζει με τα σημερινά δεδομένα.

Πηγή εικόνας:

Δήμος Αγρινίου, Απολογισμός μιας πενταετίας, 1967-1972.

Με πληροφορίες από:

Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής, Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και αναπαραστάσεις. Μεσολόγγι: Γράμμα, 2021.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.