Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Αγρίνιο: κινητοποίηση με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Αγρίνιο: κινητοποίηση με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

2Απεργιακή συγκέντρωση είναι σε εξέλιξη στον πεζόδρομο Παπαστράτου του Αγρινίου. Την οργάνωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η Ένωση» ενάντια στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων με βασικό αίτημα την νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων «η κατάργηση της Κυριακής αργίας που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει, εντάσσεται στο μοντέλο της ¨δίκαιης ανάπτυξης¨ που πατάει πάνω στην άγρια φοροληστεία, αφαιρώντας ένα ακόμα μισθό από τις τσέπες μας, σε κούρεμα των ήδη τσεκουρεμένων συντάξεων, μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας, ομαδικές απολύσεις, εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στις απεργιακές κινητοποιήσεις.Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των πολυεθνικών, της Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, στρατηγικής σημασίας ζήτημα για το κεφάλαιο, και θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση των πολυεθνικών με το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, τη γιγάντωση της ανεργίας με παράλληλη νομοθέτηση εργασιακού μεσαίωνα για όλους τους εργαζόμενους και μεροκάματα Κίνας και Ινδίας χωρίς «γιορτές και σχόλες» .Η κατάργηση της Κυριακής αργίας τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, βάζοντας εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, γιατί οι γυναίκες είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο».
Υποστηρίζεται εξάλλου πως η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργηση της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και πολύ σύντομα θα ισχύσει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους . «Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε κλάδο.Εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και τη ζωή», αναφέρει η Ένωση που θέτει τα εξής αιτήματα: • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
• Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
• Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημήτρης Δήμας, ανέφερε σε δηλώσεις του:

«Επειδή υπάρχουν αρκετές πληροφορίες και non paper που διαρρέουν σχετικά με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται πως έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση την κατάργησή της. Έρχονται λοιπόν να νομοθετήσουν με γρήγορο ρυθμό μέσα σε δυο-τρεις βδομάδες μία σειρά από αντιλαϊκά μέτρα.

Ήρθε η στιγμή να σημάνει ξεσηκωμός. Οι ταξικές δυνάμεις είμαστε σήμερα εδώ να δώσουμε το σήμα. Παλεύουμε να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία και να νομοθετηθεί να είναι αργία με νόμο της βουλής και να μην δουλεύει κανείς την Κυριακή».

1

2

3

4

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.