Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Αγρίνιο, Κορωνοϊός: Λίγος κόσμος στις εκκλησίες

Aδειάζουν μέρα με τη μέρα και του Αγρινίου οι Εκκλησίες , όπως  διεφάνη από τις ακολουθίες των Χαιρετισμών και έγινε πλέον ξεκάθαρο σήμερα , Κυριακή, στις λειτουργίες .

Για αύριο, Δευτέρα, μάλιστα έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη . Η ΔΙΣ καλείται πλέον να πάρει ξεκάθαρη θέση ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς εκείνο που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Όποια απόφαση πάντως και αν λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν είναι δεσμευτική, καθώς η κάθε Μητρόπολη δρα αυτόνομα.

Θεωρείται πιθανό στη ΔΙΣ να αποφασιστεί η αναστολή των λειτουργιών για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ιεροί ναοί το διάστημα που δεν θα τελούνται οι λειτουργίες θα παραμείνουν κλειστοί. “Οι εκκλησίες δεν μπορούν να κλείσουν κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα. Θα είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να προσευχηθούν ή να ανάψουν ένα κερί” τόνιζε Μητροπολίτης στο TheTOC.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην δήλωση του έκανε το πρώτο βήμα καλώντας ουσιαστικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στους ναούς. “Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς”.

Σύμφωνα μάλιστα με το thetoc.gr , στο τραπέζι της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να πέσει η πρόταση να διεξαχθούν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών με τα ηχεία στις εκκλησίες να είναι ανοιχτά.

Με αυτό τον τρόπο όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Μητροπολίτες οι ακολουθίες των Χαιρετισμών και η Κυριακάτικη λειτουργία θα διεξάγονται κανονικά χωρίς την παρουσία των πιστών. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές καθώς αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το κλείσιμο των ιερών ναών κάτι που δεν επιθυμεί η ηγεσία της ελλαδικής εκκλησίας.

“Μένω στο σπίτι, Άγια πράξη”

Όποια απόφαση και αν λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν είναι δεσμευτική, καθώς η κάθε Μητρόπολη δρα αυτόνομα.

Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που Ιεράρχες διαφωνήσουν με την αναστολή των λειτουργιών τότε μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική.

Ήδη ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος έχει αποφασίσει από την προηγούμενη εβδομάδα την μείωση των ακολουθιών και την τέλεση τους σε εξωκλήσια ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υποστήριξε ότι “στον Βόλο, είναι όπως και σε άλλες πόλεις, δηλαδή σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά ελπίζω μέρα με την ημέρα τα πράγματα να αλλάξουν. Για εμάς σήμερα μια φράση κυριαρχεί, “Μένω στο σπίτι, Άγια πράξη” είπε ο κ. Ιγνάτιος.

Όσοι βρέθηκαν πάντως το πρωί στις εκκλησίες του Αγρινίου κρατούσαν τις αποστάσεις ενώ και οι ενορίες παίρνουν μέτρα προστασίας με τις Εικόνες να καθαρίζονται τακτικά.

Δείτε φωτό από τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής (Μητρόπολη) Αγρινίου κατά την κυριακάτικη λειτουργία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.