Ραγδαία μείωση καταγράφεται στο Αγρίνιο του μαθητικού πληθυσμού που φοιτά στην Α Γυμνασίου χρόνο με το χρόνο.
Μάλιστα με στοιχεία που υπάρχουν για την φετινή χρονιά για τα σχολεία ΔΕ της πόλης του Αγρινίου ο αριθμός των μαθητών αυτών είναι 661.Αναμένεται σε 5 χρόνια να είναι λίγο πάνω από 400 μαθητές, σύμφωνα με την Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην κατάργηση πολλών τμημάτων στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα λιγότερα τμήματα ωστόσο θα έχουν περισσότερους μαθητές. Σύμφωνα με τη Β΄ΕΛΜΕ παράλληλα νέα σχολική χρονιά θα έχουμε τη λειτουργία δεκάδων τμημάτων με μεγάλο αριθμό μαθητών γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και, ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
«Όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν, τμήματα σχολείων με μεγάλο αριθμό μαθητών δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.
Η Β΄ΕΛΜΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να προχωρήσει άμεσα, και πριν την τελική συγκρότηση των τμημάτων της Α΄ τάξης των Γυμνασίων από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 50 του Ν.4692/2020 και της κοινής υπουργικής απόφασης 129818/Γ2/16-9-2013! Ζητά εξάλλου να διασφαλιστούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών!
«Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Β ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ με δεδομένα τα στοιχεία που υπάρχουν για τις εγγραφές μαθητών στην Α΄ τάξη των Γυμνασίων του νομού Αιτ/νιας έχει να επισημάνει τα εξής:
- Παρατηρείται ραγδαία μείωση του μαθητικού πληθυσμού που φοιτά στην Α Γυμνασίου χρόνο με το χρόνο. Μάλιστα με στοιχεία που υπάρχουν για την φετινή χρονιά για τα σχολεία ΔΕ της πόλης του Αγρινίου ο αριθμός των μαθητών αυτών είναι 661.Αναμένεται σε 5 χρόνια να είναι λίγο πάνω από 400 μαθητές…
- Η εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4692/2020[1] και της κοινής υπουργικής απόφασης 129818/Γ2/16-9-2013[2] οδηγεί στην κατάργηση πολλών τμημάτων στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Τη στιγμή που το ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, γεγονός που επιβάλλει την εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού, τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε τη λειτουργία δεκάδων τμημάτων με μεγάλο αριθμό μαθητών γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και, ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν, τμήματα σχολείων με μεγάλο αριθμό μαθητών δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε :
- την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να προχωρήσει άμεσα, και πριν την τελική συγκρότηση των τμημάτων της Α΄ τάξης των Γυμνασίων από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 50 του Ν.4692/2020 και της κοινής υπουργικής απόφασης 129818/Γ2/16-9-2013!
- Να διασφαλιστούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών!
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βαγγέλης Τσούκας Βασίλης Βαρέλης
[1] «Ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός μαθητών στα γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των αριθμητικών αυτών ορίων, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων»
[2] «Οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους είκοσι επτά (27). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από τους είκοσι επτά (27) διαιρούνται σε τμήματα»