Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Δύο ανέκδοτες φωτογραφίες του Αγρινίου αναζητούν χρονολόγηση

dipataspitia
Παλαιά φωτογραφία του Αγρινίου δημοπρατείται στο ebay με Γερμανικές λεζάντες που αλίευσε το agrinionews.gr. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η χρονολόγηση της φωτογραφίας χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Στην φωτογραφία θα εικάσουμε ότι διακρίνεται η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των σπιτιών του Μεσοπολέμου στα δίπατα πετρόχτιστα σπίτια. Δεξιά φαίνεται το κτίριο των καπναποθηκών Παπαστράτου πιθανόν, που βλέπει στο σημερινό συντριβάνι, ενώ στο βάθος διακρίνεται πιθανόν η σημερινή οδός Αναστασιάδη που καταλήγει στην Πλατεία Μπέλλου.

Κομβικό σημείο της χρονολόγησης είναι ο τρούλος του νεόκτιστου όπως φαίνεται ναού του νέου Αγίου Χριστοφόρου, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1938.

Και αν η πρώτη φωτογραφία μπερδεύει, η άλλη ίσως λύνει κάποιες απορίες αλλά  ίσως δημιουργεί και άλλες περισσότερες. Το σίγουρο είναι ότι διακρίνεται δεξιά ο Ναός της Αγίας Τριάδας, αριστερά καπναποθήκες και κάτω δεξιά ακάλυπτος χώρος με ένα κάρο και το ηλεκτρικό δίκτυο  της εποχής

dipataspitia2

Όπως και να έχει οι φωτογραφίες είναι μετά το 1938 λόγω Αγίου Χριστοφόρου. Δεν ξέρουμε λόγω Γερμανικής γλώσσας και  Γερμανού δημοπράτη , ( δηλώνει τοποθεσία Reinheim Γερμανίας) αν είναι από την περίοδο της Κατοχής και αν περιήλθε στο αρχείο του από κάποιον ίσως Γερμανό στρατιώτη. Φαίνεται πάντως να είναι η πιο πιθανή εκδοχή.

Όλα τα παραπάνω είναι εικασίες. Εσείς τι λέτε;

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.