Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Αγρίνιο – ΜΕΘ: Πολλαπλασιάζονται οι συγγενείς των θανόντων που κινούνται νομικά

Αγρίνιο – ΜΕΘ: Πολλαπλασιάζονται οι συγγενείς των θανόντων που κινούνται νομικά

Όλο και περισσότεροι συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, στο νοσοκομείο του Αγρινίου, ενημερώνονται από δικηγόρους για τις νομικές κινήσεις που μπορούν να κάνουν, στην προσπάθεια τους να μάθουν υπό ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του ο συγγενής του καθενός.

Μάλιστα όπως έγραψε χθες το newsit.gr, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι οικογένειες των θανόντων που σκέφτονται να κινηθούν και αυτές νομικά εκτός από τις τέσσερις που το έχουν ήδη πράξει, ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις δέκα. Κάποιες από αυτές, ζυγίζουν ακόμα την απόφασή τους μιας και βιώνουν έντονα το πένθος για την απώλεια του συγγενή τους.

Παρ’ όλα αυτά και επειδή η επικοινωνία ανάμεσα στις οικογένειες των θανόντων είναι συνεχής όπως κι η ανταλλαγή πληροφοριών για το πως χάθηκε ο κάθε άνθρωπος, ολοένα και περισσότεροι πείθονται σταδιακά να μπουν στον κοινό νομικό αγώνα. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση ενός άνδρα, ο οποίος έχασε κι αυτός της ζωή του (όπως ο 57χρονος που στην αρχή διαγνώστηκε με οσφυαλγία), ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ενώ νοσούσε από covid.

O συγκεκριμένος άνδρας, 67 χρονών, μπήκε με πολύ καλή κατάσταση υγείας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με ελαφριά συμπτώματα κορονοϊού, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Η σύζυγός του, η οποία ασκεί παραϊατρικό επάγγελμα, παρακολούθωντας την πορεία του συζύγου της και μη νιώθοντας ασφαλής για αυτόν στη συγκεκριμένη ΜΕΘ, όταν άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση του ζήτησε μεταφορά στο νοσοκομείο του Ρίου. Όταν τελικά αποφασίστηκε η διακομιδή του άνδρα στην Πάτρα, ο 67χρονος έπαθε ανακοπή καρδιάς στο δρόμο προς Ρίο και άλλες τρεις ώρες μετά ξεψύχησε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

«Την 6η μέρα ξαφνικά τον διασωλήνωσαν»

«Θέλουμε δικαίωση για όλες τις ψυχές- έφυγαν άδικα» «Έχει περάσει κάποιος καιρός από τότε που χάσαμε τον άνθρωπό μας, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε τον τρόπο που έφυγε» λέει στο newsit.gr ακόμα ένας στενός συγγενής του 57χρονου άνδρα από την Αμφιλοχία, ο οποίος αρχικά διαγνώστηκε με οσφυαλγία κι έχασε απροσδόκητα όπως λένε οι συγγενείς του, τη ζωή του στην εν λόγω ΜΕΘ. Όπως συνεχίζει να περιγράφει: «Είχαμε κάθε μέρα επικοινωνία με το συγγενή μας, πολλές φορές την ημέρα- πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, τα αδέρφια του, η σύζυγος του, οι φίλοι του, το κινητό ήταν δίπλα του. Η νοσηλεύτρια μας έλεγε: ‘σταθερή η κατάσταση του και απύρετος’. Την έκτη μέρα, ξαφνικά, τον διασωλήνωσαν. Μετά από κάποιες ώρες ήρθε ένα τηλεφώνημα στο οποίο μας είπαν ότι έπαθε ανακοπή. Μέχρι τότε μας έλεγαν σταθερά ότι τo οξυγόνο του ήταν στο 98%. Αν όλα ήταν καλά, γιατί έφτασε ο άνθρωπος μας σε αυτό το σημείο; Γιατί; Ήταν υγιής. Έχουμε τρελαθεί όλοι μας. Μακάρι να βρεθεί δικαίωση για όλες τις ψυχές. Όλοι εκεί έφυγαν άδικα».

«Χρόνια η κατάσταση στο νοσοκομείο» λένε οι συγγενείς- «πολυσύνθετο το ζήτημα» λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος «Κατά καιρούς άκουγα από τους συντοπίτες μου ότι δεν είναι έμπιστο και καλό νοσοκομείο. Αλλά τόσο πολύ; Να φύγουν τόσοι άνθρωποι;» συνεχίζει να αναρωτιέται o συγγενής (μένει στην Αθήνα) του 57 χρονου άνδρα.

«Ένα νοσοκομείο στολίδι που δε δούλεψε ποτέ καλά»

Ο γιος ενός 88χρονου άνδρα που έχασε επίσης τη ζωή του σε αυτό το νοσοκομείο, σε απλή κλίνη μάλιστα, και ο οποίος είναι κάτοικος Αγρινίου περιγράφει με τη σειρά του την κατάσταση σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα. «Τα πράγματα με αυτό το νοσοκομείο είναι άσχημα εδώ και χρόνια. Ένα νοσοκομείο ‘στολίδι’ και ποτέ δε δούλεψε καλά. Τόσα χρόνια όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν για την κατάσταση.

Κανείς δεν έχει κάνει κάτι, σε αυτό τον μεγάλο νομό με τους τόσους πολλούς κατοίκους για να μας βοηθήσει. Γνωστή μας, μόλις 44 χρονών, από την Αμφιλοχία, πέθανε σε αυτό το νοσοκομείο από κορονοϊό και αυτή. Όποιος μπήκε εκεί πέθανε. Και όχι μόνο στη ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες. Το κράτος όμως τι κάνει για αυτή την κατάσταση; Είμαστε καταραμένοι. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει γιατρούς, μηχανήματα και οο, τι χρειάζεται το νοσοκομείο».

Μεγάλη θνητότητα στις ΜΕΘ και στην Έδεσσα αλλά και στον Πύργο

Κατά τον Μιχάλη Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στη ΜΕΘ του Αγρινίου είναι πολυσύνθετη. Όπως λέει ο ίδιος στο newsit.gr πρόβλημα μεγάλης θνητότητας σε ΜΕΘ κορονοϊού έχουν και άλλα επαρχιακά νοσοκομεία όπως αυτά της Έδεσσας και του Πύργου, αλλά και άλλα τα οποία εν μέσω πανδημίας ανέπτυξαν με αυτοσχέδιο και βιαστικό τρόπο ΜΕΘ, οι οποίες ήταν πολύ συχνά υποστελεχωμένες ή και με έλλειψη μηχανημάτων.

Όπως το θέτει: «Θεωρούμε ότι ο θόρυβος που έκανε το υπουργείο Υγείας για αυτό το συγκεκριμένο νοσοκομείο έγινε επειδή το θέμα πήρε δημοσιότητα. Γιατί δεν παραγγέλνουν έρευνα και για άλλα επαρχιακά νοσοκομεία με αντίστοιχες κακές επιδόσεις; Τα ζητήματα όμως με τα επαρχιακά νοσοκομεία και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στην πρωτοφανή κατάσταση της πανδημίας είναι γνωστά εδώ και μήνες. Στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%. Άλλο παράδειγμα- το Καρπενήσι που έστελνε περιστατικά covid στο νοσοκομείο Αγρινίου, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και μη δυνατότητας για διασωλήνωση, τα έστελνε σε πολύ κακή κατάσταση στο Αγρίνιο. Ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωση της με έμπειρο κι εξειδικευμένο προσωπικό. Το αντίθετο έγινε. Η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, ανειδίκευτο. Για ένα διάστημα ένας ιδιώτης νοσηλευτής γιατρός ήταν μόνος του υπεύθυνος για 47 ασθενείς στην απλή κλινική covid».

Ο κύριος Γιαννάκος σημειώνει τέλος πως πολλοί κάτοικοι της επαρχίας έφταναν για διαφόρους λόγους, από τη θρησκοληψία τους μέχρι την κακή κατάσταση στα νοσοκομεία και την μεγάλη ώρα αναμονής για διακομιδή, σε μη αναστρέψιμη κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα. «Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και η κατάστασή τους θα πρέπει να αξιολογηθεί τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου newsit.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

8 Σχόλια

 1. Ανωνυμος

  Δικαιωση απο ενα νοσημα που δεν θεραπευεται .Απλα καποιοι οργανισμοι αναταποκρινονται καποιοι οχι οτι κανα να κανεις και τα θεραπευτικα πρωτοκολλα ειναι συγκεκριμενα και παντου.Ετσι συνεχιστε να δινετε τροφη στους σανοφαγους που οργονται για αιμα .Για τους 500 και πλεον ασθενεις που σωθηκαν ομως και βγηκαν δυνατοι απο την μαχη με τον αγωνα του νοσοκομειου κουβεντα .Κουβεντα για τους ΧριστιανοΤαλιμπαν που κολααγανε ο ενας τον αλλο κξαι αρνιοντουσαν να κανουν εμβολιο.Κουβεντα οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των ασθενων ερχοντουσαν ηδη με π[ολυ βαρια συμπτωματα .ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΥΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΕΝΑ.

 2. Ανώνυμος

  8 H 9 Μερα σου κανει τετοια αποδιοργανωση στο ανοσοποιητικο ο κοβιντ που δεν προλαβαινεις να πεις κιχ δεν πα νασαι στην πιο εξειδικευμενη μοναδα του κοσμου.Ναι παθογενειες υπαρχουν ελλειψεις ναι αλλα κανεις ιατρος δεν θελει να χανει ασθενη του .Σοβαρευτειτε δουλεψτε να βελτιωθουν τα πραγματα και αφηστε τα αναθεματα και τις καταρες .

 3. Νίκος Παλια-ντζής

  Ρε συ Ανώνυμε τα διαβάζεις αυτά που γράφεις; Αρχικά υποστηρίζεις ότι το νόσημα δεν θεραπεύεται και ότι τρώμε το σανό και μετά μας το τρίβεις στη μούρη ότι σώθηκαν και 500!

 4. Ανωνυμος

  Νίκο Παλιαντζη όταν λέμε δεν θεραπεύεται εννοούμε ότι δεν υπάρχουν ντεφακτο θεραπείες που θα σωθείς ούτως η άλλως .Πολλοί άνθρωποι τα καταφέρνουν άλλοι όχι αλλά είναι καινούργιο νόσημα και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα καινούργια .Τώρα ασχολησου με το μάζεμα των απορριμμάτων που πετάς όλη μέρα και της χολής που φτύνεις και άσε τα επιστημονικά και τις εξυπνάδες για τα φιλαράκια σου .Εδώ δεν έχει εύκολακια.

 5. Ανωνυμος

  Και μάλιστα για την ακρίβεια από την κοβιντ κλινική πήραν εξιτήριο 561 αλλά εσύ μπορεί και να στεναχωρέθες γιατί σαν θανατολαγνος ακούγεται.Τα πολύ δύσκολα είναι στη ΜΕΘ που παγκοσμίως κάθε δέκα ασθενείς θα βγει με μέσο όρο 1 μόλις και αυτός με δυσκολία .Αλλά ότι μπορείς να καταλάβεις παιδί μου .Τόσος είσαι τόσα καταλαβαίνεις .Το επόμενο σεμινάριο θα στο κάνω μεθαύριο.

 6. Νίκος Παλια-ντζής

  Τοτέ, η Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας δίνει θνητότητα στις ΜΕΘ 35-37%, η ΠΟΕΔΗΝ που αντιπολιτεύεται κιόλας δίνει 63% περίπου και εσύ δίνεις μόλις 1 στους 10 να επιβιώνει, δηλαδή θνητότητα στο 90%; Στο καφενείο τα βρήκες αυτά τα στατιστικά;

 7. Ο Θεος

  ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟΝ ΠΕΤΣΟΚΟΨΕΣ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΚΗ?

  Ο ΘΕΟΣ ΣΑΣ .

 8. Νίκος Παλια-ντζής

  Θε’ μου στην επίγεια ζωή και στις κανονικές χώρες μόνο ο Εισαγγελέας και η Δικαιοσύνη πετσοκόβουν και όχι οι τρολιές. Περίμενε λίγο και θα δεις πολύ μεγάλα γλέντια με το ηθικό πλεονέκτημα των νοσοκομειακών του Αγρινίου. Πολύ μεγαλύτερα από αυτά που τόσα χρόνια συνηθίσαμε για τον «ανεύθυνο και ακαταδίωκτο» ελληνικό δημόσιο τομέα. Stay tuned

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.