Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αγρίνιο: Μόλις 66 καταστήματα εστίασης/αναψυχής πλήρωσαν για τραπεζοκαθίσματα το 2019!

Αγρίνιο: Μόλις 66 καταστήματα εστίασης/αναψυχής πλήρωσαν για τραπεζοκαθίσματα το 2019!

Ζητά γενική συνέλευση του συλλόγου για να ενημερώσει ο δήμος πριν κινήσει διαδικασίες

Τους επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής καλεί ο δήμος Αγρινίου τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να τους ενημερώσει για το πολύ σημαντικό ζήτημα που υπάρχει πλέον με την υστέρηση στην πληρωμή για τις άδειες κοινόχρηστων χώρων.

Μάλιστα, ο δήμος Αγρινίου έχει ζητήσει από τον σύλλογο να καλέσει σε γενική συνέλευση προκειμένου οι ίδιοι να ενημερωθούν για το πού βρίσκεται το όλο ζήτημα. Κι αυτό διότι η μεγάλη υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του δήμου από τραπεζοκαθίσματα δημιουργεί  ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού για όσους είναι συνεπείς.

Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που εκτιμάται ότι υπάρχουν στο Αγρίνιο και εκείνων που αποδίδουν στον δήμο ό, τι προβλέπεται; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να υπάρχουν κάπου 400 τέτοια καταστήματα στην περιοχή του Αγρινίου, αριθμό που ανέφερε κατά προσέγγιση σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, Κώστας Ναστούλης. Αν υπολογιστούν και όλα τα μικρά καφενεία, σε όλο το εύρος του δήμου Αγρινίου( που βγάζουν κάποια καθίσματα σε μια πλατεία, για παράδειγμα), ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Πόσοι καταστηματάρχες όμως είναι συνεπείς και αποδίδουν στον δήμο τα δέοντα; Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του δήμου Αγρινίου το 2017 πλήρωσαν κανονικά 93 μαγαζιά, το 2018 πλήρωσαν 83 μαγαζιά και το 2019 μόλις 66 μαγαζιά μέχρι αυτή τη στιγμή! Ένα πολύ μικρό ποσοστό δηλαδή, το οποίο είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα στην πόλη. Είναι γνωστό ότι δυσκολεύεσαι να περπατήσεις ή να κινηθείς με καρότσι σε πάρα πολλά σημεία, άλλωστε. Το ποσό κυμαίνεται με το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την περιοχή και είναι ετήσιο, με δυνατότητα πληρωμής σε πέντε δόσεις.

Η επίσημη εξήγηση για το ότι δεν γνωρίζουμε, καταρχήν, τον ακριβή αριθμό των καταστημάτων του Αγρινίου είναι πως δεν υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό αρχείο ή μητρώο για τα υφιστάμενα μαγαζιά στην πόλη, όσο περίεργο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Εδώ και πολλά χρόνια τα μαγαζιά που ανοίγουν δεν γνωρίζει κανείς πότε… κλείνουν, δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση ενημέρωσης του δήμου όταν κάποιος σταματά την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μόνο κατά προσέγγιση να είναι γνωστός ο αριθμός από τις εγγραφές/διαγραφές των επιχειρήσεων της περιοχής.

Καθώς ήταν μια από τις προεκλογικές εξαγγελίες της δημοτικής αρχής η προσπάθεια να μπει μια τάξη στον χώρο, οι ιθύνοντες λένε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί κάτι τέτοιο αφού πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ως λύση προκρίνεται η δημιουργία ενός αρχείου/μητρώου για τα υπάρχοντα καταστήματα ώστε στην συνέχεια να ληφθούν μέτρα και να ασκήσει ο δήμος τα νόμιμα δικαιώματά του απέναντι στους ασυνεπείς.

Όπως αναφέρουν πηγές του agrinionews.gr η σκέψη είναι να δίνουν όλοι κάτι, αναλογικά, αφού καταγραφούν όλα τα μαγαζιά. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα κλιμάκιο που θα πάρει από μια μηδενική απόδειξη από κάθε κατάστημα ώστε να είναι σαφές ποιος είναι ενεργός και ποιος όχι. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο να μην θέλουν να συνεργαστούν καταστηματάρχες που δεν έχουν ελεγχθεί και πληρώσει ποτέ, όπως συχνά συμβαίνει στα χωριά του δήμου Αγρινίου αλλά όχι μόνο.

Προς το παρόν μένει να δούμε το αποτέλεσμα της επικείμενης γενικής συνέλευσης και της  ενημέρωσης των μελών του συλλόγου των καταστηματαρχών στην εστίαση και την αναψυχή στο Αγρίνιο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. far

  Αισχος Αίσχος αίσχος έρχεται ο Περιβόητος Δήμος Αγρινίου να μας πει ότι μόνο το 10% των καταστηματαρχών πληρώνει το ενοίκιο του χώρου τραπεζοκαθισμάτων.
  Δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω εγώ να μας λέτε ότι δεν γνωρίζετε ποιός καταλαμβάνει τον κοινόχρηστο χώρο, σε ποιόν τον νοικιάσατε; Η Δημοτική Αστυνομία και οι άλλοι υπάληλλοι τι κάνουν γιατί πληρώνονται; το ρουσφέτι σε όλο του το μεγαλείο. και πάλι αίσχος.

 2. JK

  Αλλά η κατάληψη των δημόσιων χώρων καλά κρατεί από τους “επαγγελματίες” του Αγρινίου.

 3. Κωστας

  Εδω πλεον αλλοι βαζουν και πορτιτσες για να μην περνάς αναμεσα απο τραπεζια που ειναι σε δημόσιο χώρο! Τα προστιμα πρεπει να ειναι αναδρομικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.