Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Αγρίνιο: πως εξηγούν τις αυξήσεις οι αρτοποιοί-«δείχνουν κατανόηση οι καταναλωτές»

Αγρίνιο: πως εξηγούν τις αυξήσεις οι αρτοποιοί-«δείχνουν κατανόηση οι καταναλωτές»

Η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής επέφερε το κύμα ανατιμήσεων στον κλάδο των αρτοποιών με το Αγρίνιο φυσικά να μην αποτελεί εξαίρεση.

Οι τιμές των καυσίμων, των σιτηρών και των πρώτων υλών πήραν την ανιούσα συμπαρασύροντας την τιμή του ψωμιού και των άλλων ειδών στους φούρνους.

Στην περιοχή του Αγρινίου η αύξηση στο ψωμί είναι της τάξεως του 20% και ελαφρώς μικρότερη στα υπόλοιπα προϊόντα (10-15%), εικόνα που παρουσιάζεται στα περισσότερα μέρη της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων, Φίλιππος Τσούνης, μιλώντας στο agrinionews, εξήγησε ότι τα λειτουργικά κόστη ήταν οι αιτίες των ανατιμήσεων και της αναπροσαρμογής των τιμών .

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων έχει ανέβει υπερβολικά το τελευταίο διάστημα, έχοντας ως βασική αιτία την ενέργεια, είτε την ηλεκτρική είτε τα καύσιμα. Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό 35-40% και αυτό δεν είναι κάτι που έγινε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου».

Σημείωσε εξάλλου ο κ.Τσούνης ότι οι ανοδικές τάσεις που είχαν τα σιτηρά  επέφεραν την αύξηση των τιμών των αλεύρων κατά 30-35% εξέλιξη που επηρέασε τους αρτοποιούς τον τελευταίο 1,5 μήνα. Αυξήσεις όμως υπήρχαν και στα υπόλοιπα προϊόντα (βούτυρα, μαργαρίνες κ.α) που έφτασαν το τελευταίο διάστημα κοντά στο 40%.

«Οι εξελίξεις μας ανάγκασαν να αναπροσαρμόσουμε τις τιμές μας, για να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας βιώσιμές αλλά και να μικρύνουμε την ζημιά», τόνισε ο κ. Τσούνης αναφέροντας πως το ψωμί έχει παραμείνει στις ίδιες τιμές τα τελευταία 14 χρόνια  καθώς το 2007 ήταν η τελευταία ανατίμηση.

«Το ψωμί είναι βασικό αγαθό και ο καταναλωτής φαίνεται πως έχει κατανοήσει τους λόγους της αύξησης των προϊόντων στα αρτοποιία», συμπλήρωσε ο κ. Τσούνης.  Η αύξηση χαρακτηρίζεται ως δικαιολογημένη των ώρα που αυξήσεις σε προϊόντα – για παράδειγμα- στα σούπερ μάρκετ έχουν ξεπεράσει το 35%.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    NAI ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΥΓΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.