Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Το Αγρίνιο που έγινε … καπνός! Και τώρα τι;

Πανόραμα 10

Πριν 20 χρόνια εάν ρωτούσες κάποιον στην Ελλάδα (εάν όχι και στο εξωτερικό) για το Αγρίνιο, θα σου μιλούσε για τον καπνό και τον Παναιτωλικό!

Σήμερα μάλλον μας έμεινε μόνο ο Παναιτωλικός… ακόμα.

Σήμερα όμως το Αγρίνιο είναι μεγαλύτερο, πιο όμορφο και αναζητά ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αναζητά τη νέα του ταυτότητα.

Η καλλιέργεια του καπνού,τα καπνοχώραφα, οι μεγάλες αποθήκες καπνού, ακόμη και οι κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών ήταν στοιχεία που χαρακτήριζαν αυτή την πόλη τον προηγούμενο αιώνα.

Οι μεγάλοι καπνέμποροι έφυγαν, τα χωράφια έμειναν χέρσα, οι καπνοκαλλιεργητές έγιναν ζαχαροπλάστες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, καταστηματάρχες, όσοι τουλάχιστονδεν περιμένουν τη σύνταξη στο καφενείο.

Το Αγρίνιο άλλαξε πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι καλύτερο. Στερείται όμως εκτιμώ νέας ταυτότητας.

Εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια του καπνού και μαζί δυστυχώς μια ολόκληρη παράδοση.

Η πόλη δεν αξιοποίησε αυτή την πλούσια παράδοση που σχετίζεται με τον καπνό.  Οι παλιές αποθήκες δεν έγιναν μουσεία. Νέες αποθήκες και εργοστάσια καπνού δεν χτίστηκαν.

Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα η μεγάλη αυτή πόλη αναζητά τον «θησαυρό» που θα την οδηγήσει στα επόμενα χρόνια , θα θρέψει τους ανθρώπους της και  θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Ενταγμένο σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με λίμνες και ποτάμι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο τουρισμός,ως μέσο ανάπτυξης.

Με τις νέες οδικές αρτηρίες (Ολυμπία, Ιονία, Εγνατία) και την χρήση της ευρυζωνικότητας θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο μεταποίησης και βιοτεχνική, βιομηχανική ή ακόμη και τεχνολογική πόλη.

Μήπως από την άλλη πρέπει να βρεθεί μια νέα καλλιέργεια  -πρωτοποριακή –  να αξιοποιηθεί ο κάμπος και να ανασάνει η αγορά;

Μήπως πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω η κτηνοτροφία;

Ή μήπως μπορεί να γίνει μια πόλη που θα αναπτυχθούν τα μέγιστα οι υπηρεσίες και τα εμπορικά καταστήματα (παρότι είναι τόσο κοντά σε Πάτρα και Γιάννενα);

Πολλά τα μήπως και οι υποθέσεις. Πολλές όμως και οι δυνατότητες της πόλης.

Ας αποφασίσει ο Δήμος, ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της πόλης τον αιώνα που ήδη διανύουμε και ας κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται.

Ας αποφασίσουν αυτοί που πρέπει(και μπορούν) ποιο θα είναι το νέο «σήμα κατατεθέν» του Αγρινίου.

Χωρίς χαρακτήρα, χωρίς ταυτότητα η πόλη όσο και εάν μεγαλώσει δεν θα μπορέσει να ακμάσει, να προοδεύσει και  να ευημερήσει σε μια νέα παγκοσμιοποιημένη εποχή.

Ας ορίσουμε την ταυτότητα και ένα νέο όραμα για αυτή την πόλη και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.  Ας εκμεταλλευτούμε το ισχυρότερο όπλο της, τους ανθρώπους της και ας βγούμε μπροστά δυναμικά με συγκεκριμένη στρατηγική για να κερδηθεί το μέλλον.

Φιλικά.

Θ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Tι να το κάνουμε το μουσείο ρε??
    θέλουμε γη δικιά μας να εργαστούμε και δικό μας καπνό ξανά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.