Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Αγρίνιο σε πολυτονικό με ψιλή

agriniopsili

Η Ιόνια οδός υλοποιήθηκε. Απομένουν λίγα κομμάτια της. Τα πάντα άλλαξαν, ακόμα και οι πινακίδες. Πλέον σε πολλές πράσινες πινακίδες βλέπουμε όχι μόνο Αγρίνιο, Μεσολόγγι αλλά και Ρίγανη, Αγγελόκαστρο. Η πράσινη πινακίδα βέβαια έχει την σημειολογία του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.

Εκτός από τις νέες πράσινες που στήθηκαν πρόσφατα σηματοδοτώντας μια νέα εποχή, στέκονται παλεύοντας με το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου και οι ξεθωριασμένες μπλε.  Το πέρασμα του χρόνου δεν μαρτυρεί μόνο το ξεθώριασμα τους αλλά και το πολυτονικό τους σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνες στα φανάρια του Αγίου Δημητρίου. Ο κόμβος αποτυπώνεται με Αγρίνιο τονισμένο με οξεία και ψιλή, Μεσολόγγι προφανώς μόνο με οξεία και Άρτα μόνο που το όνομά της έχει ξεθωριάσει.

Οι πινακίδες προφανώς και τοποθετήθηκαν τουλάχιστον την δεκαετία του 70. Το πολυτονικό άλλωστε αργότερα καταργήθηκε και στη δημόσια γραφή. Μας θυμίζουν μόνο ότι μια εποχή έκλεισε τον κύκλο της με σημειολογία φυσικά τους τόνους της καθαρεύουσας ελληνικής γλώσσας με φόντο γαλάζιο.

Ο χρόνος κυλά μπροστά και μένει να δούμε οι νέες εποχές τι μας επιφυλάσσουν.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. kostas

    δηλαδη 60 χρονια και δεν εχουν ανανεωσει τις πινακιδες;;; ειναι δυνατον;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.