Με σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο… Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» συμπληρώνει 50 χρόνια από την πρώτη φορά που στήθηκε η σκηνή του, τον Σεπτέμβριο του 1975.
«Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και περήφανοι, καθώς το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” συμπληρώνει 50 χρόνια από την πρώτη φορά που στήθηκε η σκηνή του, τον Σεπτέμβρη του 1975. 50 συνεχόμενα χρόνια που τα μέλη της ΚΝΕ χτίζουν με τα χέρια τους αυτό που εξελίχθηκε σε μία φημισμένη κόκκινη πολιτεία, σε ένα «πρελούδιο» του αυριανού, καινούργιου κόσμου. Γιατί το Φεστιβάλ μας έρχεται από το παρελθόν, αλλά είναι εικόνα από το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.
Μισός αιώνας που το Φεστιβάλ της ΚΝΕ μεγάλωνε και έχτιζε χρόνο με τον χρόνο τη σχέση του με τις νέες γενιές. Φώλιαζε στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων και κέρδιζε τη θέση του στις καρδιές τους, γιατί καταφέρνει να συνενώνει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με την προοδευτική Τέχνη και τον Πολιτισμό, δίνοντας βήμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και αναζήτηση.
Γιατί το Φεστιβάλ μας δημιουργεί, έχει το ίδιο προσφορά στην Τέχνη. Στην Τέχνη που θέλουμε να εμπνέει και να εμπνέεται από τους ανθρώπους του μόχθου και τον πιο όμορφο στόχο που έχει βάλει η ανθρώπινη Ιστορία, αυτόν της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, γενιές και γενιές αγωνιστών, άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται ανάμεσά μας με γκρίζα μαλλιά, θυμούνται τους εαυτούς τους να κάνουν το ίδιο πράγμα που συνεχίζουν να κάνουν ακατάπαυστα μέχρι σήμερα τα μέλη της ΚΝΕ, να δουλεύουν, να χτίζουν το Φεστιβάλ, να διαδίδουν το μήνυμά του, ακριβώς με τον τρόπο που έχουμε μάθει να δρούμε στην ΚΝΕ: Οργανωμένα, συλλογικά, με συντροφικότητα και αλληλεγγύη.
Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που διαμορφώνουν το Φεστιβάλ και το αγκαλιάζουν σφιχτά για να μπορέσει κι εκείνο με τη σειρά του να αγκαλιάσει τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις διεκδικήσεις και τα όνειρα όλων των νέων ανθρώπων που το επισκέπτονται, να φωτίσει τον δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Δυτικής Ελλάδας.
Σπουδαίοι ερμηνευτές, μουσικές μπάντες και ερασιτεχνικά συγκροτήματα θα βρεθούν στις σκηνές των Φεστιβάλ ανά περιοχή. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιερώματα σε καλλιτέχνες που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους και τα τραγούδια τους ακούστηκαν από χιλιάδες στόματα, παραδοσιακά γλέντια και συζητήσεις, γνωριμία με το πολιτικό βιβλίο, τη λογοτεχνία και την ποίηση μέσα από της εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», εκθέσεις, ομιλίες και χώρους για τους μικρούς φίλους.
Αρχές Σεπτεμβρίου στο Αγρίνιο – Το πρόγραμμα
Στο Αγρίνιο, το Φεστιβάλ θ’ ανοίξει τις πύλες του γι’ άλλη μια χρονιά στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Στις εκδηλώσεις της Παρασκευής θα μιλήσει ο Ανδρέας Ζάγκας, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και γραμματέας του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στην πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου (21:15) θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Αθήνας.
Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με θέμα το την Ιστορία του Καπνεργατικού Κινήματος στο Αγρίνιο.
Την Παρασκευή στη σκηνή του Φεστιβάλ θα βρεθούν καλλιτέχνες του Αγρινίου που συμμετείχαν και τα προηγούμενα χρόνια στις εκδηλώσεις, με αφιέρωμα στα 50 χρόνια του, αλλά και ο Διονύσης Τσακνής με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» στο αφιέρωμα για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Θ’ ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Σωτήρη Γκεβεντζέ (τραγούδι), Ανδρέα Φούκα (τραγούδι), Κάρπο Κουτσούμπα (μπουζούκι-τραγούδι), Χριστίνα Κορκοντζέλου (πιάνο-τραγούδι), Νεκτάριο Αποστολιώτη (κιθάρα-πλήκτρα), Αλέκο Στασινό (μπάσο), Κώστα Φραγκάκη (τύμπανα).
Το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με αφηγηματική παρουσίαση με τίτλο «Πατρίδα Κατεχόμενη» για τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού σε επιμέλεια της Αντωνίας Χειμαριώτη. Θ’ ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Μεράντζα, ο οποίος βρέθηκε και στη σκηνή του πρώτου Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο.
Οι διήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δημοτικό παραδοσιακό γλέντι με τους Χριστίνα Τσουραπούλη και Θοδωρή Κουτσουπιά στο τραγούδι και τους μουσικούς Άγγελο Σταθόπουλο (κλαρίνο), Βασιλική Μήτσου (βιολί), Παναγιώτη Μήτσο (λαούτο) και Μάκη Φεγγούλη (κρουστά).