Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Aγρίνιο: συγκίνηση στην Πορεία Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτό)

poreia (3)Συγκίνηση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί κατά τη λαμπαδηφορία που είναι σε εξέλιξη στο Αγρίνιο στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Για τρίτη χρονιά οργανώθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» η πορεία μνήμης, που παραπέμπει στις αμέτρητες πορείες προσφυγιάς.
Η εκκίνηση της πομπής έγινε λίγα λεπτά μετά τις 8 μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και ο τερματισμός αναμένεται σε λίγη ώρα στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, έχοντας διασχίσει της οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Παπαστράτου.
Οι συμμετέχοντες κρατώντας λαμπάδες και κεριά αποτίουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.  Συνοδεία ποντιακής λύρας σε διάφορα σημεία της διαδρομής τραγουδούν για την χαμένη πατρίδα.
Η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.
Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Σε όλη τη χώρα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και το ίδιο και στην Αιτωλοακαρνανία με επίκεντρο το δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου. Σήμερα, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, μετά τη λαμπαδηφορία θα ακολουθήσει λαϊκή Βραδιά στη Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ

lampadiforeia-poeria_mnimis (1) lampadiforeia-poeria_mnimis (2) lampadiforeia-poeria_mnimis (3) lampadiforeia-poeria_mnimis (4)

poreia (1) poreia (2) poreia (3) poreia (4)

lampadiforia (1) lampadiforia (2) lampadiforia (3) lampadiforia (4)

poreia-mnimis (1) poreia-mnimis (2) poreia-mnimis (3) poreia-mnimis (4) poreia-mnimis (5)

poreia-pontioi (1) poreia-pontioi (2) poreia-pontioi (3) poreia-pontioi (4) poreia-pontioi (5) poreia-pontioi (6)
pontioi-agrinio (1)

pontioi-agrinio (2)

pontioi-agrinio (3)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.