Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Αγρίνιο: εκδηλώσεις για την 94η επέτειο από την Μικρασιατική καταστροφή

Αγρίνιο:  εκδηλώσεις για την 94η επέτειο από την Μικρασιατική καταστροφή

Οι Μικρασιάτες θυμούνται, αφηγούνται, τραγουδούν και διδάσκουν

agios-konnos

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Σύλλογος Μικρασιατών προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το Τοπικό συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου, που χτίστηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, θα λάβουν  χώρα τα εγκαίνια της έκθεσης ενθυμημάτων και κειμηλίων, όπως επίσης και τα εγκαίνια έκθεσης αγγειοπλαστικής των Νατάσα Κοτσοβού και Γιάννη Μαυρόπουλου. Οι δύο εκθέσεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως αύριο Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016.
Την ίδια μέρα θα προβληθεί  το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης”, ενώ θα υπάρξει αφιέρωμα στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, την πορεία και το μαρτύριο του.
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, στις 7.30 μ.μ. θα εκφωνηθεί ομιλία από τον διδάκτορα πανεπιστημίου, σχολικό σύμβουλο φιλολόγων κ.Ιωάννη Νερατζή με θέμα «Νουθεσίες – παραινέσεις προς τους αυριανούς ακαδημαϊκούς πολίτες» .
Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης βραβεύσεις εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και χορούς από τα συγκροτήματα του Συλλόγου Μικρασιατών προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Αγρινίου «Συντροφιά με την Παράδοση», με μουσικό πρόγραμμα και μικρασιάτικα τραγούδια.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, στις 5 μ.μ.το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δράση «Καθαρίζουμε, ομορφαίνουμε, δίνουμε ζωή στο χώρο της βρύσης Κιούγκι».
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 9 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Ταξίδια της μνήμης» από τον κ.Χρήστο Τσαρούχη, εκπαιδευτικό. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Στις 7 μ.μ. της ίδιας μέρας, στη βρύση «Κιούγκι», θα πραγματοποιηθεί γλέντι με Μικρασιάτες να θυμούνται, να αφηγούνται, να τραγουδούν και να διδάσκουν. Με παραδοσιακούς χορούς γύρω από τη βρύση και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του συνοικισμού.
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 ο Σύλλογος Μικρασιατών παραβρέθηκε στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Δράμα, κατόπιν πρόσκλησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου. Ενώ χορευτικός σύλλογος Μικρασιατών συμμετείχε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ακριτική πόλη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.