Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

«Μόνο για το Αγρίνιο είναι προαπαιτούμενο το τέλειο πανεπιστήμιο και οι υποδομές;»

Το προηγούμενο σημείωμα, εδώ σε τούτη την στήλη, είχε φιλοξενήσει απόψεις που συνέκλιναν στην ανάγκη για όσο το δυνατόν αρτιότερες υποδομές, ειδικά στα Γεωπονικά τμήματα, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά προς την πληθώρα ανάλογων ελληνικών και ξένων. Αναφέρθηκε το αγρόκτημα που απαιτείται και τα πανάκριβα μηχανήματα. Έλαβε η στήλη τις παρατηρήσεις του αναγνώστη Κ.Π. που έχει μια διαφορετική προσέγγιση.

Πριν την καταθέσουμε εδώ να αναφέρει ο γράφων τούτο: Ο ελιτισμός κάποιων δημοσιογράφων και παραγόντων στην Αθήνα είναι γνωστός. Αναφέρουν το Αγρίνιο ως το παράδειγμα πόλης που είναι κάτι παρακατιανό, που αν είναι ποτέ δυνατόν να θέλει πανεπιστήμιο! Αυτό συνδυάζεται και με την άγνοια ότι μόνο εδώ έχει κλείσει πανεπιστήμιο, εκείνο της Δυτικής Ελλάδας, με τον απίθανο Αρβανιτόπουλο , του απίθανου σχεδίου Αθηνά.

Επίσης υπάρχει άγνοια του μεγέθους του Αγρινίου. Δεν ξέρει ο κόσμος πως, ως δήμοι, Αγρίνιο και Γιάννενα είναι περίπου το ίδιο, μόνο που στα Γιάννενα εδώ και δεκαετίες ζουν κάπου 30.000 άνθρωποι που σχετίζονται με το εκεί πανεπιστήμιο! Ούτε ξέρει κανείς πως μέχρι πριν από περίπου τρία χρόνια όσα παιδιά είχε το Αγρίνιο τόσα είχε όλη η Ήπειρος!

Κανείς από τους Αθηναίους, Πατρινούς ή Γιαννιώτες δεν βιώνουν την ερημιά του Αγρινίου από την ηλικία μεταξύ 18-30 που λείπει όλη από τη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αδικαιολόγητα προς το εξωτερικό, από τις ιδεοληψίες των γνωστών-αγνώστων. Εκείνων που κόπτονται για τον «δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας» και κάνουν τα πάντα για τα φροντιστήρια, τα κολέγια και τα ξένα ιδρύματα. Αλλά εκείνοι έχουν λεφτά συνήθως(όταν δεν είναι βλάκες), οι υπόλοιποι τι φταίμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να μας χαιρετάνε και να μην ξανάρχονται; Θα μου πεις αυτό το νιώθουν μόνο οι… «νοικοκυραίοι»! Σωστό κι αυτό. Πάμε στο κείμενο του φίλου μας Κ.Π.:

«Γράψτε πως υποχρέωση για τις υποδομές ( π.χ για τα αγροκτήματα ) ενός πανεπιστημίου έχει αποκλειστικά και μόνο η Πολιτεία. Το Αγρίνιο δεν είναι η οποιοδήποτε πόλη η δήμος, στην Ελλάδα είναι ο 10ος σε πληθυσμό δήμος σε όλη τη χώρα.

Είχε Οικονομική Σχολή την πήραν σε μια νύχτα. Είχε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καταργήθηκε σε μια νύχτα. Η θέση του τότε πρύτανη για να κάνει πλάτες στη κυβέρνηση ήταν ότι τα τμήματα δεν θα έχουν πρόβλημα αν έρθουν στη Πάτρα. Έφυγαν από τα Γιάννενα πήγαν στη Πάτρα.Ήρθε η κ. Κυριαζοπούλου άρχισε τα δικά της -άλλο λέει ο ένας πρύτανης άλλο ο άλλος !

Η γεωπονική σχολή ιδρύθηκε μετά από διαβούλευση και σύσταση επιτροπής στην οποία συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί. Αλήθεια όταν πήραν τα ΤΕΙ από το Μεσολόγγι δεν είχαν αξιολογηθεί με πολύ καλό βαθμό δεν είχαν σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια; Το τμήμα Πολιτισμικού περιβάλλοντος είναι βιώσιμο, ναι η όχι;

Γιατί το πήραν; Αν ήθελε η κυρία Κεραμέως και η Κυβέρνηση να είναι αξιόπιστοι στις τοπικές κοινωνίες να τα έλεγαν αυτά προεκλογικά ότι «εμείς αν έρθουμε στην εξουσία θα αξιολογήσουμε τα τμήματα και μετά θα λειτουργήσουν». Όσοι, ελαφρά τη καρδία, λένε ότι το Αγρίνιο θέλει τμήματα για σουβλάκια ας ενημερωθούν ποιο είναι το έργο των τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο.
Αλήθεια στη Θεσσαλία και στη Θράκη και στη Κρήτη γιατί λειτουργούν ακτινωτά τα Πανεπιστήμια και όχι στη Δυτική Ελλάδα; Όσοι κόπτονται για το επίπεδο των τμημάτων, σε όλες τις σχολές έτσι είναι (δεν είναι όλοι οι πολιτικοί μηχανικοί με τα ίδια πτυχία). Ένας λόγος που χρεοκόπησε αυτό το κράτος ήταν και η υπερσυγκέντρωση στην Αθήνα. Γιατί η Γεωπονική Σχολή να έχει έδρα την Αθήνα και όχι μια περιφερειακή πόλη;

Ποιος είναι αυτός που θα διασφαλίσει στην τοπική κοινωνία ότι οι πρυτανικές αρχές θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και δυνατότητα για να είναι βιώσιμο το τμήμα, θα μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα;

Η πρύτανης ήταν αυτή που άναψε πράσινο φως για τη Γεωπονική σχολή και τώρα βγαίνει και λέει ότι οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να επιβάλουν την θέση τους. Αυτά να δουν όσοι κόπτονται για την αξιοπιστία της Παιδείας!».

Γ. Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

10 Σχόλια

 1. Αιτωλοακαρνάν

  Τα αυτονόητα αναλύει – ορθά – το άρθρο.
  Τα λόμπι παραταύτα, δεν σπάνε σχεδόν ποτέ. Είναι αδηφάγα. Και δη τα πανεπιστημιακά.

 2. Άρης

  Ένα βασικό πρόβλημα αυτής της πόλης είναι η μεγαλομανία των κατοίκων της. Ο δέκατος μεγαλύτερος δήμος κατά τον συντάκτη του άρθρου, είναι στην πραγματικότητα ο 19ος σε μέγεθος δήμος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελστατ (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE_2011).

  Επιπλέον όπως σωστά αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, ενώ σε άλλες περιφέρειες (όπως Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Αιγαίο, Θεσσαλία, Πελοπόννησος) τα ακτινωτά πανεπιστήμια λειτουργούν κανονικά (αν και αυτό είναι λανθασμένο από ακαδημαϊκής πλευράς) και οι τοπικές κοινωνίες τα αγκαλιάζουν και συνεργάζονται μαζί τους, στην Αιτ/νια δεν είναι εφικτό. Συνεπώς το πρόβλημα είναι εντός των τοιχών της περιοχής.

 3. Γ.Συμψηρής

  @Άρης

  Ο αναγνώστης μας αναφέρεται στην κατάταξη εκτός των δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αυτές οι δύο είναι ενιαίες περιοχές πολεοδομικά και κοινωνικά/ακαδημαϊκά.Επίσης αν δει κανείς αυτόν τον πίνακα θα διαπιστώσει ότι δήμοι πολύ πιο κάτω από το Αγρίνιο έχουν πανίσχυρα πανεπιστήμια και κανείς δεν ενοχλείται.

 4. mhtsakos

  Λοιπόν δυο πραγματάκια ως Γιαννιώτης,μιας και αναφέρθηκε στο άρθρο.Εκτός του πίνακα που ανέφερε σε παραπάνω post ο φίλος Άρης ως προς την πληθυσμιακή κατάταξη των πόλεων, προφανώς μετράν και άλλα πράγματα για την ίδρυση ιδρυμάτων ή και σχολών.Το ιστορικό στίγμα μιας πόλης ως σημείο αναφοράς σε μια πολύ σημαντική χρονικά περίοδο παίζει και αυτό το ρόλο του.Μη ξεχνά ο συντάκτης του άρθρου το ρόλο των Ιωαννίνων ως ένα από τα σπουδαιότερα κεντρα του νεοελληνικού διαφωτισμού κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας.Μια περίοδο που κράτησε απο το 1650 περίπου ως και λίγο μετά την έναρξη της επανάστασης.Με πλήθος λόγιων και συγγραμάτων να βοηθούν την σκλαβωμένη πατρίδα να κρατήσει την ταυτότητά της.Μια άλλη παράμετρος είναι οι Ηπειρώτες ευεργέτες.Ζάππας,Καπλάνης,Αβέρωφ,αδερφοι Ζωσιμάδες,Δόμπολης,Ριζάρης και πάρα πολλοί ακόμη.Μη ξεχνάτε πως το πολυτεχνείο λέγεται Μετσόβειο.Η ακαδημία .το παναθηναικό στάδιο και η λίστα να είναι ατελείωτη.Κτίρια και ευεργεσίες που θα γινόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αν αυτή δεν ήταν σκλαβωμένη.Έτσι ας θεωρήσουμε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως μια μορφή αντιπαροχής(όχι με την τρέχουσα έννοια) του χρέους της πατρίδας στην Ήπειρο.Και ένα τελευταίο κομμάτι είναι η γεωγραφική θέση της Ηπείρου γενικότερα,αλλά και των Ιωαννίνων πιο ειδικά ,όπως και η ισορροπημένη ανάπτυξη που πρέπει να προσφέρει το κράτος σε περιοχές για να βγουν από την απομόνωση.

 5. Γ.Συμψηρής

  @mhtsakos

  Το Αγρίνιο μπορεί να μην είναι ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του νεοελληνικού διαφωτισμού όπως η Ήπειρος και τα Γιάννενα κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά σίγουρα έχει τεράστια προσφορά και στα γράμματα και στις τέχνες της χώρας.Επιστήμονες,οικονομικούς παράγοντες πανελληνίου βεληνεκούς, πολιτικούς.Αν τίθεται θέμα αντιπαροχής, στην πολυκατοικία έχει θέση και μια πόλη με τα χαρακτηριστικά του Αγρινίου.Γράφει πιο πάνω ένας φίλος ότι έχει τελειώσει η πασοκική περίοδος με τα κακά πανεπιστήμια παντού. Το Αγρίνιο δεν επιχειρεί τώρα να ανοίξει κάποια τμήματα.Έχει ήδη πανεπιστημιακό παρελθόν δεκαετιών κι έχει δει να κλείνουν πολλά ήδη.Τώρα αν πρέπει να αρχίσει η εκλογίκευση από το Αγρίνιο κι όχι την Καβάλα,την Τρίπολη,την Καρδίτσα ή αλλού, να το δούμε αλλά να πούμε και τους λόγους.Το γεγονός ότι εδώ δεν υπάρχουν αντιστάσεις και τοπική συνείδηση έχει καθαρά πολιτική ερμηνεία η οποία δεν είναι της παρούσης…

 6. mhtsakos

  Αγαπητέ κύριε Συμψηρή ειλικρινά χαίρομαι να συνομιλώ με ανθρώπους που έχουν επιχειρήματα.Στο παράπανω post δεν έκανα καμία αναφορά στο Αγρίνιο.Μίλησα για την πόλη μου,μιας και αυτή αναφέρθηκε ως παράδειγμα.
  Ειλικρινά για το θέμα πανεπιστημίου στο Αγρίνιο δεν είμαι καθόλου αντίθετος.Είμαι όμως κάθετα αντίθετος με την λογική κάθε πόλη και ίδρυμα,κάθε χωριό και σχολή..Πρέπει να υπάρχουν κάποια ελάχιστα στάνταρς.
  Τώρα για το θέμα της πόλης σας,εγώ σαν τρίτος αυτό που μπορώ να διακρίνω είναι η έντονη εσωστρέφεια,ο μεγαλοιδεατισμός αρκετών που δεν ξέρω από που πηγάζει,όπως επίσης και η αίσθηση πολλών ότι το Αγρίνιο έχει στοχοποιηθεί και το κυνηγούν όλοι
  Προφανώς και η τοπική κοινωνία ή οι εκπρόσωποί της δεν έχουν κάνει πολλά πράγματα μέχρι στιγμής ,αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει αλλού να ρίξουν το βάρος. Τουριστική ανάπτυξη του νομού και όχι περιχαράκωση του τύπου άλλο Αγρίνιο,άλλο Μεσσολογγι ,άλλο ο ορεινός ογκος.Οδικές ή ακόμη και σιδηροδρομικές συνδέσεις για να βγει η περιοχή από την απομόνωση.Ανάδειξη τοπικων προιοντων κ.λ.π..Όλοι και κυρίως οι τοπικοι αρχοντές μας, πρέπει να δουν το κομμάτι απο την γέφυρα ριου-αντίρρου ως τα ελληνοαλβανικά σύνορα ως μια ενιαία περιοχή που κάθε πόλη,καθε κομμάτι ορεινό η παραθαλάσσιο θα συμπληρώνει το παζλ ενός ελκυστικού προορισμού

 7. mhtsakos

  Κύριε Ροδίτη μιας και έκανες αναφορά σε ένα δικό μου ποστ.Εξ’αρχής να τονίσω πως συμφωνώ με την δική σου ανάρτησή .,Η δική μου αναφορά έχει κυρίως να κάνει με ιστορική αναδρομή .Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετράει έτσι και αλλιώς πενήντα και πλέον χρόνια ιστορίας,ανήκει στα εξακόσια καλύτερα ιδρύματα παγκοσμίως απο τα δωδεκα χιλιάδες που αξιολογήθηκαν και προφανώς όταν ιδρύθηκε πληρούσε τα προαπαιτούμενα που αναφέρεις.Απλώς εξηγησέ μου αν μπορείς ,γιατί τα κριτήρια αυτά δεν τα πληρούσε το Αγρίνιο η Αρτα η Κόρινθος τα Τρίκαλα και αρκετές ακόμη πόλεις ώστε να ιδρυθεί εκεί πανεπιστήμιο.

 8. Ανώνυμος

  Αγαπητέ γιαννιωτη, ουδέποτε το Αγρίνιο ζήτησε ΑΕΙ με 35 τμήματα σαν των Ιωαννίνων. Σαφώς τα Ιωάννινα είναι πιο ιστορική πόλη με ισχυρότερο πολιτισμικό παρελθόν. Το Αγρίνιο ένα πανεπιστήμιο μεσαίου βεληνεκούς ζητάει όπως η Κομοτηνή η Αλεξανδρούπολη η η Κοζάνη. Πόλεις με ανύπαρκτη ιστορία που 30 χρόνια πριν ήταν κωμοπόλεις. Τίποτα παράλογο. Τέλος, όσοι μιλάνε για υποδομές κλπ και κράζουν το Αγρίνιο ας μάθουν ότι είναι καθαρά θέμα της Πάτρας. Όπως εν μια νυκτί η Πάτρα αποφάσισε χρηματοδότηση 1μιση εκατομμυρίου για κτίριο νομικής έτσι να βοηθήσει και τις άλλες πόλεις που έχει τμήματα. Ας μας ιδρύσει η κυβέρνηση αυτόνομο ΑΕΙ να είναι δική μας ευθύνη οι υποδομές. Μέχρι τότε να μη μιλάει κανείς. Το Αγρίνιο είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα τέτοιου μεγέθους που την κατηγορούν ενώ το φταίξιμο είναι στο πανεπιστήμιο Πατρών. Και ναι, εκτός Αθηνών Θεσσαλονίκης είναι τοπ10 πληθυσμιακά το Αγρίνιο. Τη δυναμική του Αγρινίου την ξέρουν οι Αθηναίοι που ζουν εκεί 200 χιλιάδες Αγρινιώτες τουλάχιστον. Αυτά από εμένα. Τίποτα υπερβολικό. Ζητάμε το λογικό και το δίκαιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.