Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Αγρίνιο: το λιανεμπόριο ξανά στις επάλξεις- “στηρίξτε την τοπική αγορά” το μήνυμα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου

Αγρίνιο: το λιανεμπόριο ξανά στις επάλξεις- “στηρίξτε την τοπική αγορά” το μήνυμα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου

Πολύς κόσμος στο κέντρο της πόλης, ελάχιστοι στα καταστήματα. 

Ημέρα επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» η σημερινή, Δευτέρα 11 Μαΐου, και για το μεγαλύτερο τμήμα του λιανεμπορίου καθώς  λειτουργούν εκ νέου -μετά από σχεδόν δύο μήνες- τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στη χώρα

Όπως είναι φυσικό το κέντρο του Αγρινίου αποκτά άλλους ρυθμούς καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες βρίσκονται πλέον στις επάλξεις .Πολύς κόσμος κυκλοφορεί στο κέντρο   και οι ουρές σε τράπεζες και υπηρεσίες είναι εικόνα γνώριμη από τις περασμένες ημέρες. Ωστόσο τις πρώτες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων η προσέλευση πελατών είναι ιδιαίτερα χαμηλή, έως απογοητευτική σύμφωνα με εμπόρους που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Η επαναφορά για το λιανεμπόριο  βέβαια είχε ως προϋπόθεση τις  πυρετώδεις προετοιμασίες από τους καταστηματάρχες τις περασμένες ημέρες.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν σήμερα

Από σήμερα επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο: εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, εγγραφών μουσικής και εικόνας, παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων, καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι επιχειρήσεις: ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).

Παράλληλα επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών καθώς και οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

“Συγκρατημένη αισιοδοξία  αλλα από μόνη της δεν φθάνει…” 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα «ορόσημο» και για την τοπική αγορά , μίλησε στο agrinionews.gr o πρόεδρος  Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης που απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους πολίτες να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσα από την τοπική αγορά και μέσα από την κοινή  προσπάθεια να βγουν στο τέλος όλοι νικητές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου άλλωστε τρέχει σχετική καμπάνια εξηγώντας γιατί «ψωνίζοντας στην πόλη που ζούμε κερδίζουμε όλοι”.Ο κ. Μπεσίνης σημείωσε εξάλλου πως “υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει προετοιμαστεί, ο κλάδος άλλωστε οφείλει εκ της φύσης του να είναι αισιόδοξος αλλιώς δεν μπορείς να δραστηριοποιηθείς”.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως “η αισιοδοξία από μόνη της δεν φτάνει και για αυτό ακόμη διεκδικούμε και απαιτούμε  ένα κεντρικό σχεδιασμό για την στήριξη του κλάδου από το κεντρικό κράτος με χρηματοδοτικά εργαλεία και   διευκολύνσεις και μέσα από διαγραφές υποχρεώσεων γιατί η αγορά δεν έκλεισε από επιλογή των εμπόρων αλλά επιβλήθηκε το κλείσιμο της   για μία υγειονομική ανάγκη .  Κατά συνέπεια το κράτος πρέπει να αναλάβει την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου».

Δεν παρέλειψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου να ευχαριστήσει  την Δημοτική Αρχή, τους πολίτες αλλά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια που γίνεται για την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

Οι  οδηγίες

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων αύριο περνά, ωστόσο, μέσα από ένα πυκνό φάσμα οδηγιών, τις οποίες θα πρέπει να τηρούν πιστά πωλητές και πελάτες. Ειδικότερα:

Ως προς τις αποστάσεις εντός του καταστήματος, προβλέπεται:

 • Έως 20τμ: 4 άτομα
  · Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
  · Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
  · Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
  · Στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, η λειτουργία τους γίνεται μόνο με την αναλογία τήρησης των αποστάσεων για καθήμενους πελάτες.
  · Σε όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως συστήνεται να αποφεύγονται τα ασανσέρ.

Ως προς τη χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων:

 • Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.
 • Υποχρεωτική εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας και γαντιών στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής για τους εργαζόμενους.
 • Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και για τον εκπαιδευτή για τον εκπαιδευόμενο στις σχολές οδηγών.

Ουρές σε τράπεζες και υπηρεσίες αλλα ελάχιστη προσέλευση στα εμπορικά καταστήματα 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.