Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

AGRINIONEWS-AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το “αλα-Τούρκα” Διεθνές Δίκαιο- Οι χάρτες και η απάντηση Κεφαλογιάννη

«Το α λα τούρκα Διεθνές Δίκαιο»

xartes (4)Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά κάθε όριο (και) το τελευταίο διάστημα. Φθάσαμε άλλωστε μέχρι το σημείο ο Ερντογάν να υποστηρίζει πως οι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη.
Τα επεισόδια της κρίσης πολλά ενόσω μάλιστα είναι σε εξέλιξη η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά το επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Πρόσφατα άλλωστε η Άγκυρα εξέδωσε μια πρωτοφανή NAVTEX με την οποία «βάφτισε» το Καστελόριζο τουρκικό.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του agrinionews.gr, η τουρκική προκλητικότητα χτύπησε «κόκκινο» στην πρόσφατη (26η Απριλίου 2018) συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που ασχολείται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Στη συνεδρίαση Τούρκοι αξιωματούχοι προέβησαν σε προκλητικούς ισχυρισμούς παρουσιάζοντας χάρτες με τους οποίους «δια μαγείας» εξαφάνισαν το ελληνικό Καστελόριζο. Αμφισβήτησαν ουσιαστικά τα πάντα…
kefalogiannisΒρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με τον Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη που προεδρεύει της συγκεκριμένης Επιτροπής στην οποία μετέχουν 80 ευρωβουλευτές και Τούρκοι βουλευτές. Ο κ. Κεφαλογιάννης έδωσε με την παρέμβασή του ηχηρή απάντηση επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο.
«Ο απόλυτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η απόλυτη τήρηση του και η απόλυτη εφαρμογή του δεν συνιστούν απλώς συμβατική υποχρέωση ενός κράτους που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Είναι η απόλυτη υποχρέωση. Η απόλυτη προϋπόθεση. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε.
Ο κ.Κεφαλογιάννης τόνισε πως «η Διεθνής Συνθήκη της Λωζάννης διασφάλισε την Ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή για σχεδόν έναν αιώνα. Και οι όποιες τάσεις αναθεωρητισμού από όπου και αν εκφράζονται δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν. Οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτόνων μας. Και οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων όπως και οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συνιστούν σεβασμό».
Θύμισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής πως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 ορίζεται ότι η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τις νήσους της Δωδεκανήσου (περιλαμβανομένου ρητώς και του Καστελόριζου) καθώς και τις παρακείμενες νησίδες. Σε προγενέστερη μάλιστα διμερή συνθήκη, του 1932, ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία το Καστελόριζο συμπεριλαμβάνονταν σε χάρτη με τα ιταλικά εδάφη.
«Η όποια επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από τον οποιονδήποτε δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά. Με προφανή σκοπό, να «νομιμοποιήσει» παράνομες και ανεπίτρεπτες διεκδικήσεις. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS) έχει κυρωθεί και υπογραφεί από όλες τις χώρες της ΕΕ. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.Η τουρκική κυβέρνηση την επικαλείται χωρίς όμως να την έχει υπογράψει και να την έχει επικυρώσει. Και πιθανότατα χωρίς καν να την έχει διαβάσει.Γιατί σε κάθε περίπτωση, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ρητώς αναφέρει ότι τα νησιά –άρα και το Καστελόριζο, όσο και αν οι Τούρκοι «το εξαφανίζουν από το χάρτη»- έχουν πλήρη δικαιώματα χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης », σημείωσε ο κ.Κεφαλογιάννης.

Δείτε τους χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας:

xartes (1) xartes (4) xartes (3) xartes (2)

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.