Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Αγρινιώτες θέλουν να διανεμηθεί κατ’ οίκον το Άγιο Φως

Αγρινιώτες θέλουν να διανεμηθεί κατ’ οίκον το Άγιο Φως

Άνοιξε στο διαδίκτυο η συζήτηση από Αγρινιώτες που ζητούν πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για διανομή κατ΄ οίκον του Αγίου Φωτός όπως έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν και άλλοι –ελάχιστοι προς το παρόν-δήμοι.

Ένα διαφορετικό Πάσχα ετοιμάζονται να βιώσουν οι Έλληνες μακριά από τις Εκκλησίες όπου οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών λόγω των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα δεδομένα βέβαια έχουν αλλάξει και για την έλευση του Αγίου Φωτός που δεν πρόκειται να έλθει στην Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αλλά με στρατιωτικό αεροσκάφος.«Λόγω των συνθηκών από την εξάπλωση της πανδημίας, η διαδικασία θα διαφοροποιηθεί από την πρακτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα έτη, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων «Βήμα Ορθοδοξίας», στο αεροσκάφος δεν θα επιβαίνει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου με έναν συνοδό, καθώς και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επίσης με έναν συνοδό. Από το αεροπλάνο μάλιστα, δεν πρόκειται να αποβιβαστεί κανείς στο Ισραήλ, καθώς το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με ειδικό απεσταλμένο.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα υποδεχθεί το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου η τελετή παραλαβής θα είναι λιτή.

Στη συνέχεια θα γίνει η μεταφορά του σε όλη την Ελλάδα και θα υπάρξουν ειδικές πτήσεις.
Η συνέχεια ωστόσο είναι αυτή που απασχολεί πολλούς πιστούς καθώς θέλουν να υπάρξει η δυνατότητα της …κατ’ οίκον διανομής. Ένα τέτοιο σχετικό αίτημα εκφράζουν διαδικτυακά και πολλοί Αγρινιώτες ζητώντας από τη δημοτική αρχή να λάβει πρωτοβουλία όπως θα πράξουν κάποιοι-λίγοι είναι η αλήθεια σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- άλλοι δήμοι.

Για παράδειγμα ο δήμος Σερρών, σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας, μεριμνούν για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε κάθε γωνιά και οικισμό του δήμου.

Το Μεγάλο Σάββατο ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος θα παραλάβει το Άγιο Φως στο Επισκοπείο και στη συνέχεια κλιμάκια του δήμου Σερρών, αποτελούμενο από υπηρεσιακούς και εθελοντές και σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε κάθε γειτονιά του αστικού ιστού και σε κάθε οικισμό του δήμου.

Δήμος και Μητρόπολη Σερρών σχεδιάζουν τις τελευταίες μέρες πως το Άγιο Φως θα φτάσει σε κάθε σπίτι, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και με γνώμονα την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Για τον λόγο αυτό, η πόλη θα χωριστεί σε τομείς, για τη μεταφορά θα χρησιμοποιηθούν πολλά οχήματα αλλά και περισσότεροι από 200 εθελοντές τη «Εθελοντικής Ασπίδας Σερραίων» του δήμου, που συστάθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας.

Διανομή κατ’ οίκον του Αγίου Φωτός θα κάνει και ο Δήμος Διστόμου, Αράχωβας Αντίκυρας επιλέγοντας με ασφάλεια την τήρηση της θρησκευτικής παράδοσης σε συνεργασία με τις τοπικές Ενορίες.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθάς, ενημερώνει τους δημότες ότι «θα μοιραστεί το Άγιο Φως της Ανάστασης σε όλα τα σπίτια του Δήμου μας, το Μ. Σάββατο 18 Απριλίου 2020, σε συνεργασία με τις ενορίες του Δήμου μας. Οσοι δημότες το επιθυμούν, να κατεβάσουν έξω από την είσοδο του σπιτιού ένα φαναράκι.
Όσον αφορά το βράδυ της Ανάστασης «θα γίνει ρίψη βεγγαλικών σε όλες τις κοινότητες του Δήμου».

Πατούλης: αντίκειται στο πνεύμα των έκτακτων μέτρων

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τάσσεται εναντίον της κατ’ οίκον παράδοσης του Αγίου Φωτός, απορρίπτοντας τη σχετική πρωτοβουλία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης
Όπως γράφει το sputniknews.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο της κατ’ οίκον παράδοσης του Αγίου Φωτός στα σπίτια των πιστών.

Μιλώντας στην «ΕΡΤ» και ερωτηθείς για τη σχετική πρωτοβουλία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την αντίθεσή του και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστάται και αντίκειται στο πνεύμα των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.