Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Κλειστή απο αγρότες για περίπου μία ώρα η Ιόνια Οδός στο Χαλίκι

Κλειστή απο αγρότες για περίπου μία ώρα η Ιόνια Οδός στο Χαλίκι

Σε διαδικασία κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους είναι οι αγρότες πανελλαδικά και κατά συνέπεια και στην Αιτωλοακαρνανία στην οποία πρωτοστατεί το λεγόμενο «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου».
Στο Χαλίκι Αιτωλικού από την περασμένη Παρασκευή συγκεντρώθηκαν τρακτέρ πλησίον της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του κόμβου Μπάγια.
Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ, υπήρξε και ο πρώτος συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου στην Ιόνια Οδό, Συγκεκριμένα, οι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία για μια ώρα περίπου, από τις 18:30 έως και τις 19:20.

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις των αγροτών, όπως δημοσιοποιήθηκαν είναι :
– Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
– Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
– Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
– Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
– Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
– Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
– Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
– Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. gami

    Tαλαιπωρούν τον κόσμο επειδή δεν έχουν τι να κάνουν να περάσει η ώρα!!

  2. Ανώνυμος

    Παρακωλυση συγκοινωνιας αποτελει αδικημα και πρεπει να συλληφθουν αμεσα .Το βρηκαμε τωρα οποτε γουσταρουν αυτοι να κλεινουν το δρομο που εγω θελω να διασχσιω για να παω στη δουλεια μου.Κανεναν δρομο δεν εχουν δικαιωμα ουτε καινουριους ουτε παλιους να κλεινουν.ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.