Πέμπτη, Νοέμβριος 15, 2018

Ο χάρτης της Αρχαίας Αιτωλίας & Ακαρνανίας σε σχολικό βιβλίο των Σκοπίων

aitoliaakarnania

Του Λίνου Υφαντή,

Στην καυτή ζώνη της επικαιρότητας είναι το ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας με Σκόπια και της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μία παράμετρος της συμφωνίας είναι η αλλαγή των σχολικών βιβλίων.

Ύστερα από μια σύντομη έρευνα σε επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας καταφέραμε να βρούμε τα βιβλία Ιστορίας . Από αυτά διαθέσιμο ήταν μόνο το βιβλίο της 6ης τάξης ( σύνολο 11)  που αναφέρονταν στην Αρχαία Ιστορία έως τα Ρωμαϊκά χρόνια. Δεν στεκόμαστε στα σημεία που χρήζουν αλλαγής και τα οποία  πρέπει να υλοποιηθούν οπωσδήποτε μετά την συμφωνία, αλλά  εστιάζουμε στο τοπικό ενδιαφέρον.

Στον παραπάνω χάρτη στη σελίδα 49 βλέπουμε μια εικόνα της Αρχαίας Αιτωλοακαρνανίας. Οι γείτονες μας την αναγράφουν στη γλώσσα τους την «Αιτωλία»  ως «Ајтолија» και την Ακαρνανία ως «Акарнанија». Ως πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις στην περιοχή εντοπίζουν πέντε  και συγκεκριμένα το Θέρμο «Термон», τη Ναύπακτο «Нафпаќт», την Πλευρώνα «Плеброн», τη Μεδεώνα «Медеон» και τον Αστακό «Астак».  Αναφορά γίνεται επίσης στον ποταμό Αχελώο «Ахелос».

Το βιβλίο της ιστορίας τους είναι τετράγλωσσο και διατίθεται επίσης στα Τούρκικα, τα Αλβανικά και τα Σέρβικα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ http://www.e-ucebnici.mon.gov.mk/pdf/Istorija_6_mak.pdf

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.