Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς για μάσκες στις εκκλησίες: Δεν αφήνει ο Θεός, άνθρωπέ μου, μέσα στο Ναό να μολυνθείς

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς για μάσκες στις εκκλησίες: Δεν αφήνει ο Θεός, άνθρωπέ μου, μέσα στο Ναό να μολυνθείς

Έντονη δυσαρέσκεια για τις μάσκες στις Εκκλησίες και τον τρόπο τέλεσης του φετινού Αγιασμού στα Σχολεία διαφαίνεται απο το κήρυγμα του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά. 

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς Μακρυνείας, της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που τιμάται την 8η Σεπτεμβρίου στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Κατά το κήρυγμα του ωστόσο ο Σεβασμιώτατος έστρεψε ακόμη μια φορά τα βέλη του σε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό επιβεβαιώνοντας πως τα αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία και ανήκει σε αυτούς που βλέπουν πίσω από αυτά πολέμιους της Ορθοδοξίας.

Ειδικότερα τόσο η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες όσο και ο τρόπος που θα γίνει φέτος ο αγιασμός στα σχολεία βρέθηκαν στο επίκεντρο των επικρίσεων του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ανέφερε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς:

«Είναι καιρός, να μην χάσουμε την πίστη μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, σήμερα, που βλέπουμε τόσα πολλά να γίνονται γύρω μας. Σήμερα που μας λένε να μπαίνουμε στους Ναούς και να φοράμε μάσκες για να μην μολυνθούμε. Σε ποιόν πηγαίνουμε όταν μπαίνουμε μέσα στο Ναό; Σε έναν άνθρωπο αδύναμο; Κοντά στον Παντοδύναμο Θεό πηγαίνουμε. Μέσα στους Ναούς οι πρόγονοί μας γονάτισαν, προσευχήθηκαν θερμά, απομάκρυναν και λοιμώδεις νόσους και κινδύνους και επαναστάσεις και πολέμους και εχθρούς και τα πάντα. Εκεί στους Ιερούς Ναούς πήγαιναν, κι εμείς φοβούμαστε σήμερα να πάμε στους Ναού μας γιατί, λένε, “κινδυνεύουμε“!

Δεν αφήνει ο Θεός, άνθρωπέ μου, μέσα στο Ναό να μολυνθείς. Δεν μολύνει ο Θεός! Ας το καταλάβουμε… Είναι χώρος άγιος, ”είναι ουρανός ο Ναός” λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Είναι του Θεού το θυσιαστήριο.

Τι θα έκανε η Παναγία μας; Θα φοβόταν; Μα πρεσβεύει για μας η Παναγία μέσα στο Ναό, κι εμείς δεν θα πάμε να ασπασθούμε την εικόνα; Μας λένε “μην ασπάζεστε τις εικόνες”. Μα η Παναγία δίνει τη χάρη της. Χάρη Θεού δίνει η Παναγία, και Ευλογία. Ασθένεια θα δώσει η Παναγία μας; Τόσα θαύματα είδαμε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας! Κι εμείς φοβόμαστε να πάμε να προσκυνήσουμε την Προυσιώτισσα ή την Κατερινιώτισσα εδώ, για να μην μεταδοθούν ασθένειες; 

Πού είναι η Πίστις; Μας προσέβαλε η ολιγοπιστία και η αχαριστία, κι εμείς τα δεχόμαστε δυστυχώς και κινδυνεύουμε να χάσουμε την πίστη μας. Αμέτρητοι οι εχθροί οι οποίοι επαναστατούν κατά του Χριστού σήμερα. Και φωνάζουν και σκορπίζουν τόσα δηλητήρια, γιατί δεν θέλουν τη Χάρη του Θεού.

Θα τελεσθούν, μεθαύριο Αγιασμοί για τα σχολεία, αγαπητοί. Μόνο μια αντιπροσωπεία μαθητών θα είναι κοντά στον Αγιασμό, είπαν, και τα παιδιά θα είναι μέσα στην αίθουσα. Ο Αγιασμός που κάνει θαύματα, δεν θα δοθεί στα παιδιά για να προφυλάξουν, τάχα, την υγεία. Όχι, άνθρωπέ μου, όποιος κι αν είσαι… Τα παιδιά θέλουν Χάρη Θεού!

Αγαπητοί, χάνουμε τα παιδιά μας, χάνουμε την πίστη μας, χάνουμε το Θεό μας! Πρέπει οι γονείς να φωνάξουν κάποτε, κι εμείς, όλοι μας. Αρκετά πλέον. Δεν μπορεί μια επιδημία να διώχνει το Θεό απ’ την καρδιά μας και να διώξει την Εκκλησία από πάνω μας. Η Εκκλησία δεν έχει αρρώστια. Αν εκείνοι, όποιοι είναι, θέλουν να ζήσουν αλλιώς και δεν ξέρουν από Χάρη Θεού, ας πάνε να βρουν εκείνα που αγαπούν. Εμείς ανήκουμε στο Χριστό και πιστεύουμε στο Χριστό. Ας ενδυναμώσουμε την πίστη μας και να μην είμαστε αχάριστοι απέναντι στο Θεό. Ας μιμηθούμε την πίστη και την υπακοή που είχε η Παναγία μας. Να ακούμε το Ευαγγέλιο, το λόγο του Θεού μας, να έρθουμε στην Εκκλησία μας, να αγαπούμε τα Μυστήρια και να τρέχουμε σ’ αυτά για να αγιαζόμαστε.

Επαναλαμβάνω: ας προσέξουμε πολύ τα παιδιά μας! Μην τα αφήνουμε χωρίς Χάρη Χριστού. Κάποτε ρωτούσαμε τα παιδιά τι είναι ο Αγιασμός, και ήξεραν να μας απαντήσουν. Τώρα δεν ξέρουν τι σημαίνει Χριστός. Γιατί, με όλα αυτά που γίνονται, τα απομακρύνουμε από το Χριστό και τη Χάρη του Θεού.

Η Παναγία μας, αγαπητοί, θαύματα κάνει. Μας αγκαλιάζει και προσεύχεται για μας. Ας ευχηθούμε όλοι μας, σαν την Παναγία μας κι εμείς, να ενισχύσουμε την πίστη μας. Σε κάθε στιγμή της ζωής μας, περισσότερο τώρα που πολεμείται η Πίστη, παρακαλώ πολύ, κληρικοί και λαϊκοί, όλοι μας, μην χάσουμε το θάρρος μας. Πάντα κοντά στο Χριστό!».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. γαρ

  Ναι μέχρι την πόρτα μολύνεσαι, μέσα από την πόρτα δεν μολύνεσαι. Αλλά πως φτάνεις στην πόρτα Παπά;

 2. Ανώνυμος

  Για εισαγγελεα κατευθειαν !!!Απαραδεκτο.

 3. Καθηγητής

  Μπράβο στον σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας.
  Έτσι πρέπει να μιλούν οι κληρικοί, να μεταδίδουν το φως του Χριστού.

  Κι όχι να σέρνονται πίσω από την κυβέρνηση, λες κι είναι κομματικοί στρατοί.

 4. Ανώνυμος

  Εγω προτεινω να γινονται και χειρουργια μεσα στην εκκλησια ωστε να εκμηδενιζονται τελειως οι πιθανοτητες να μολυνθει ο ασθενης.
  Οπως ελεγε και ο χρηστος στην παλαια διαθηκη <> χαζομαριους 23,2

 5. Εύη

  Αυτός που θέλει να λέγεται αρχηγός των άλλων και καθοδηγητής, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι άτρωτος, αλάνθαστος, και τα κάνει όλα τέλεια.Αν ο θεός μας ήθελε έτσι, θα μας είχε φτιάξει κατευθείαν αγγέλους και θα τελείωνε η υπόθεση.Την ελευθερία που μας έδωσε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε , οι ιερείς μάλλον την ξέχασαν ή σκόπιμα το έκαναν για να την παραχωρήσουμε σ αυτούς. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσκολη κατάσταση όλοι μας ,μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο , αλλά η εκκλησία περί άλλων τυρβαζει! Αυτή η παρακίνηση, να αντισταθούμε στους εχθρούς της πίστης ,προφανώς περιλαμβάνει και την ανυπακοή στην κυβέρνηση και στα μέτρα για τον κορονοϊό. Οι ιερείς, δημόσιοι υπάλληλοι, κάνουν την επαναστατική γυμναστική τους! Ας τους χειροκροτήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.