Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Aιτωλικό: SOS για τη λιμνοθάλασσα και τη δημόσια Υγεία (φωτό)

Aιτωλικό: SOS για τη λιμνοθάλασσα και τη δημόσια Υγεία (φωτό)

IMG_2824Παραμένουν οι-συνηθισμένες μεν σοκαριστικές δε- εικόνες της καλυμμένης από φυτοπλαγκτόν επιφάνειας της λιμνοθάλασσας στο Αιτωλικό .
Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται σημερινή μορφή της λιμνοθάλασσα σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων της περιοχής που υποστηρίζει πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης του Αιτωλικού.
Υπογραμμίζει πως η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις, στο εισόδημα των αλιέων της Λιμνοθάλασσας, αλλά και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής,….
μιας και μετά από λίγο τα φύκια αυτά θα παρασυρθούν από τον αέρα και θα σαπίσουν στις ακτές, δίπλα από τα σπίτια των κατοίκων του Αιτωλικού, δημιουργώντας μια αποπνικτική δυσοσμία αλλά και ακατάλληλες συνθήκες για διαμονή στην περιοχή.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού- Μεσολογγίου καλεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να εισακούσει τις προτάσεις του και να μεταφέρει, τουλάχιστον προσωρινά, τον αγωγό απορροής του Βιολογικού, απέναντι στο βάλτο του Ράγκου, ώστε να μην πέφτουν τα λύματα απευθείας στη Νίδοβα, έως ότου εγκριθεί η ολική κατάργηση και μεταφορά του σημερινού Βιολογικού, από τη σημερινή του θέση.
Ζητά να γίνει εκβάθυνση του πυθμένα κάτω από τις καμάρες των γεφυριών (αυτή τη στιγμή το μέσο βάθος δεν ξεπερνά τους 20 πόντους).
Να γίνει η μετεγκατάσταση του οικισμού των Ρομά, στη θέση όπου έχει επιλεγεί και αγοραστεί οικόπεδο, ώστε αφενός να μην δέχεται η Νίδοβα την οργανική καθημερινή πίεση τόσων ανθρώπων, μιας και υγειονομική πρόβλεψη στο σημερινό οικισμό δεν υπάρχει και αφετέρου, οι άνθρωποι αυτοί να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες όπως επιβάλλεται.
Προτείνει επίσης να γίνει άρση του δρόμου Κατράκειο-Πόρος όπως και πραγματική άρση του δρόμου Πόρος-Λιμάνι Μεσολογγίου, να
αναζητηθούν ευθύνες για τη μη άρση των φραγμών του Πόρου, διότι έχει χρηματοδοτηθεί και παραδοθεί ως ολοκληρωμένο έργο, αλλά δεν έγινε ποτέ, με απώτερο σκοπό, το κόστος της άρσης να επιβαρύνει αυτούς που δήθεν εκτέλεσαν αλλά και όσους παρέλαβαν το συγκεκριμένο έργο. Επίσης
να γίνει εκβάθυνση του σημερινού ανατολικού Διαύλου, στα σημεία που έχουν μπαζωθεί και όχι να ανοίξει καινούργιος Δίαυλος, όπως προβλέπει το πρόγραμμα ΟΧΕ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Καλεί επίσης τη δημοτική αρχή του δήμου Μεσολογγίου και την ΔΕΥΑΜ, να θέσουν σε λειτουργία, με όποια μέσα και όποιο κόστος τον Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης του Αιτωλικού, να διαχωρίσουν τα όμβρια από τα λύματα της πόλης, να υπάρχει πραγματικός αλλά και συνεχής έλεγχος, ως προς την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.

Επίσης καλεί τις συναρμόδιες υπηρεσίες, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα Σωματεία και τους Συλλόγους της περιοχής , ώστε να μπορέσει να επιβληθεί η σωστή λειτουργία του Βιολογικού της πόλης του Αιτωλικού, αλλά και να διασφαλιστεί το εισόδημα των αλιέων αλλά και η υγεία των κατοίκων
IMG_2810 IMG_2811 IMG_2812 IMG_2815 IMG_2818 IMG_2822 IMG_2824

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.